Spausdinti šį puslapį

Pasiskiepyti nuo vėžio – ar tai įmanoma?

2018-11-16, 17:25
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Pasiskiepyti nuo vėžio – ar tai įmanoma? Gintarė Pugačiauskaitė

Jau prieš kurį laiką Lietuvos skiepų kalendoriuje atsidaro naujovė. Įvardyta ji labai revoliucingai ir daug žadančiai – tai skiepai nuo gimdos kaklelio VĖŽIO. Vakcinuojamos mergaitės nuo 11 metų, tai nieko nekainuoja. Jei pasiskiepyti nori vyresnė moteris, tada jau teks papurtyti kišenes.

Ši naujovė gali patikti, gali ne, tačiau apskritai siunčiama žinia sukrečia.

Tai bent išsigelbėjimas, galite pamanyti. Jau išrasti skiepai nuo VĖŽIO!!! Tik bac, ir moteris rami visam gyvenimui.

Bet tai – visiška nesąmonė. Jokių skiepų nuo vėžio nebuvo ir nėra.

Niekas Lietuvoje ir pasaulyje nuo vėžio neskiepija. Ir tokios antraštės, kokias skelbia, pavyzdžiui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC): „Mergaitėms – nemokami skiepai nuo gimdos kaklelio vėžio“ – visiškas šlamštas.

Minėtasis skiepas iš tiesų apsaugo tik nuo viruso, kuris GALI sukelti gimdos kaklelio vėžį. Bet gali ir nesukelti. Dažniausiai nesukelia. Čia kaip ir sergant gripu – tik labai retu atveju jis komplikuosis.

Kas gi tas pavojingasis virusas? Na, ne toks jis jau pavojingas, tiesą sakant. Labai daug žmonių tuo virusu užsikrečia. Nieko jiems neatsitinka, dažniausiai jie to net nežino, nes retai pasireiškia kokie nors simptomai. ŽVP – žmogaus papilomos virusas, dažniausia lytiniu keliu plintanti infekcija. Statistika skelbia, kad net apie 70-90 procentų žmonių iki 30 metų juo buvo užsikrėtę. Gal ir ne kartą, mat organizmas neįgyja virusui imuniteto.

Be to, ŽPV yra daugybė tipų, užsikrėsti galima įvairiausiais iš jų, vienu metu galima būti infekuotam net keliais tipais. Gera žinia ta, kad ŽPV dažniausiai (apie 90 proc. atvejų) pasišalina iš organizmo savaime, per 1-2 metus.

Yra daugybė ŽPV tipų ir tik keli iš jų gali sukelti vėžį (16-tas ir 18-tas tipai). Gali, dar kartą pabrėžiu. Ir tik tada, jei organizmas su jais nesusidoroja savaime, pats. O dažniausiai visgi susidoroja net labai sėkmingai.

Todėl ŽPV nereiškia, kad gyvenimas baigtas, laukia vėžys. ŽPV kaip sloga – dažniausiai praeina pati, labai retai sukelia sinusitą, šiuo atveju – vėžį.

Aišku, norisi užbėgti rimtai ligai už akių. Vis dėlto skiepai – jokio panacėja. Gimdos kaklelio vėžiu serga ir tos moterys, kurioms nenustatytas ŽPV. Tad jei ir pasiskiepysite, vis tiek teks tikrintis. Jokios garantijos nėra, yra tik mažesnė tikimybė susirgti.

Pasiskiepyti nuo ŽPV – tas pats, kas mesti rūkyti. Visi žino, kad rūkymas sukelia vėžį, bet juk suserga ir nerūkantieji, tiesa? ŽPV gali sukelti gimdos kaklelio vėžį, bet juo galima susirgti ir be šio viruso. Kitaip sakant, eliminuojamas tam tikras kenksmingas veiksnys, tačiau liga vis tiek gali aplankyti.

Anksčiau galvota, kad gimdos kaklelio vėžį sukelia genetika (paveldimumas), dabar jau sakoma, kad jį dažniausiai sukelia ilgai organizme išlikęs aukštos rizikos ŽPV tipas (16-tas ar 18-tas, kaip jau minėta aukščiau) ir / ar kiti faktoriai.

Žmogaus papilomos virusas atrastas dar palyginti visai neseniai, tad nei mokslas, nei medikai pernelyg daug apie jį nežino. Žinokite, kad šiaip jau ŽPV yra labai įdomus dalykas tyrinėjimams, jei rudens vakarais nėra ką veikti, būtinai apie jį pasiskaitykite. Ir vis tiek čia klausimų bus daugiau nei atsakymų, aiškumo – mažiau nei nežinomybės.

Dar viena įdomi detalė – jei esate moteris, galite išsitirti ir sužinoti, ar esate užsikrėtusi ŽPV (šiuo metu, nes jei tyrimą kartosite po kurio laiko, virusas jau greičiausiai bus pasišalinęs), bet jei Jūs vyras – to niekaip neišsiaiškinsite. Nėra jokio tyrimo! Tad patys suprantate, kokioje dar tamsoje medicina klaidžioja, kai kalbame apie ŽPV.

O kiek dar toli iki skiepų nuo vėžio...

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti