Tvora šernui ar kontrabandininkui?

2014-02-13, 11:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Siaučia afrikinis kiaulių maras. Epidemija jau apniko ne tik Baltarusijos, bet ir Lietuvos kiaules. Nepaisant mūsų veterinarijos institucijų pastangų, kiaulių maras „nesilaikė“ sienos. Dabar Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius nori, kad Europos Sąjunga duotų pinigų... tvorai, kuria sandariai atsitvertų nuo  Baltarusijos ir sustabdytų epidemiją.

ES klerkai dažnai leidžia (švaisto) pinigus labai egzotiškoms įvairių politikų idėjoms ar užgaidoms, tačiau šį kartą, atrodo, pinigų neduos, mat bijo, kad jie bus išmesti į balą, arba konkrečiau, į Lietuvos-Baltarusijos pasienio dykvietę. Tvora, anot eurobiurokratų, gali būti nelabai veiksminga kovos su pavojinga infekcine liga priemonė.

Kaip tvora gali sustabdyti epidemiją? Neišmanantiems aiškinu. Ligą skleidžia šernai, kurie, kaip gyvūnai, pasienio kontrolės nepripažįsta ir drastiškai kerta sieną. Taigi norėdamas šernų savivalę šiek tiek pažaboti, ministras pirmininkas A. Butkevičius sugalvojo pastatyti tvorą. Tokią Lietuvos sieną. Ir kodėl gi ne? Kai kurios šalys stato sienas? Stato. Ne todėl, kad jos užkerta kelią  nelegaliems imigrantams ar teroristams, – mes ketiname atsitverti nuo šernų.

Eurobiurokratams ši mintis atrodė šiek tiek egzotiška, ir nors mes dažnai išjuokiame jų kuriamas Europos mokesčių mokėtojų pinigų leidimo idėjas, šį kartą galima būtų juoktis iš Lietuvos vyriausybės vadovo idėjos. Sustabdyti epidemiją apsitvėrus tvora – išradimas, greičiau nevertas ordino. Ypač žinant, kad šernai, nepaisant  iliuzijų, – protingi gyvūnai, tobulai galintys knisti žemę. Tvora jiems taptų tokia kliūtimi, kaip, pavyzdžiui, vištidė lapėms. Kai jiems reikės, jie be problemų pasidarys požeminę perėją. Na, nebent premjeras turi omenyje lietuviškąją Kinų sieną – tada šernai tikrai patirtų pralaimėjimą. Tačiau mes vis dar lyg ir ne Kinija, o ES – ne naivuoliai. Pinigus skaičiuoti jie moka.

Kyla atskiras klausimas, kodėl siena turi būti būtent su Baltarusija. Iš tiesų, epidemija šiuo metu veržiasi į mūsų teritoriją iš rytinių kaimynų pusės. Tačiau, kaip skelbiama įvairiose žiniasklaidos priemonėse, Rusijoje afrikinio kiaulių maro protrūkių yra ne vienas ir ne du. Kas užtikrins, kad po tam tikro laiko maras neišplis Kaliningrado srityje, ar, tarkim, Rusijos ir Latvijos pasienyje. Ar tada ir ten pastatysime tvorelę?

Kita vertus, kokio velnio iš viso statyti tvorą, jei žinoma, kad afrikinis maras jau prasiskverbė į mūsų teritoriją. Neseniai kažkuriame portale perskaičiau kraują gyslose stingančią antraštę: „Šernams galas“. Lyg apie tai, kad 80 procentų populiacijos turi būti iššaudyta arba kris pati. Taigi ar planas turėtų būti toks, kad savo šernus išdaigosime, o svetimų neįsileisime? Epidemija baigsis pati. Na, galbūt tai ir neblogas būdas, tačiau paršelių gaila...

Apibendrinimo šį kartą nebus, nes, pripažįstu, aš nežinau būdo, kaip kovoti su afrikiniu kiaulių maru. Bet dėl šios tvoros, turiu pasakyti, manau, kad tai yra tam tikra nesąmonė. Ar premjeras nori apmauti Briuselį dėl tvoros, kad tokiu būdu užsandarintų Baltarusijos sieną ne nuo šernų, o nuo  kontrabandininkų, su kuriais mūsų valdžia vis dar negali susidoroti.

Tadeuš Andžejevski

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24