Baudomis mažumoms visų poreikių nepatenkinsi – o gaila

2014-02-12, 11:20
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)

Aukščiausios mūsų šalies valdžios atstovai gavo karčią pamoką. Vis dėlto kažkas visada turi likti valstybėje, kad saugotų ją nuo agresorių.

Vos tik prezidentė Dalia Grybauskaitė išdūmė į Vokietiją, tuo pačiu metu Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius – į Sočį, į Lietuvą įsiveržė Varšuvos emisarai, o tiksliau – Teisės ir teisingumo partijos atstovai. Tai tikriausiai lenkų okupantų avangardas, kuris, kaip pranešė visuomeninė televizija (Lietuvos Rytų studijų centro eksperto Lauryno Kasčiūno lupomis): „Netiesiogiai įsikišo į mūsų šalies vidaus reikalus“.

Įsikišimas buvo toks, kad TT (PiS) partija norėjo suorganizuoti lėšų, skirtų padėti sumokėti baudą, kuria už nesugebėjimą pašalinti dvikalbes lenteles nuo privačių namų buvo nubaustas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Boleslav Daškevič, rinkimą.

Maža to, kad užpuolikai (Adamo Lipinskio ir Mariuszo Błaszczako asmenyse) užsispyrusiems  Šalčininkų žmonėms atvežė pranešimą, jog surinko 30 tūkstančių zlotų minėtai baudai sumokėti, tai dar, prie nuoskaudos pridėdami  įžeidimą, įsiveržė į Lietuvos Seimą. Jie susitiko su LLRA frakcijos nariais, taip pat su Lenkijos ir Lietuvos tarpparlamentinės asamblėjos atstovais bei kandidatu į  prezidentus Linu Balsiu. Norėčiau paklausti, kodėl Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė kaip T. Rejtanas neatsigulė ant mūsų aukštųjų rūmų slenksčio, kad parodytų Lenkijos agresoriams: „No pasaran!“, – tačiau viską jau žinau. Jaunas šiuolaikinės lietuvių literatūros klasikas, kažkoks Vilis Normanas, apšvietė mane per Balsas. lt portalą, kad ponia maršalka priklauso „kenkėjų ir atliekų“, kurie „veisiasi“ mūsų šalyje nerimą keliančiu greičiu tam, kad tiesiog „prarytų“ „protingų žmonių nervus, taip pat (...) ir Lietuvos garbę, jos savigarbą, savimonę, ir net valstybingumo pamatus“, rūšiai. Na na! Kaip matyti, taip pat praryja kai kurių autorių protą, bet tai – tema atskiram feljetonui.

Bet kokiu atveju, užuot išvarę Lenkijos agresorius iš Seimo, minėtai asamblėjai priklausantys parlamentarai sužinojo, kad, pavyzdžiui, Lenkijoje niekas nebaudžia piliečių už užrašų ne lenkų kalba kabinimą, ypač privačiose teritorijose. Dar sužinojo, kad šiek tiek politinės valios Lietuvoje ir Tautinių mažumų įstatymas išspręstų „šiuos jautrius klausimus“. Kas nors manytų, kad bent jau susitikime dalyvavęs Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, sekdamas Audronio Ažubalio pavyzdžiu, iškoneveiks agresorius tokiais žodžiais: „Lenkija, šalin nuo to, ką Lietuva daro su savo piliečiais!“ Kur ten. Jis kalbėjo apie tai, kad šiuo klausimu yra reikalingas „dialogas, dialogas ir dar kartą dialogas“. Ar čia dar vienas „kenkėjas, ryjantis Lietuvos garbę“, pone Normanai?

Kita vertus, Šalčininkų rajono administracijos užsispyrimas, užuot mokėjus didžiulę baudą,  ir toliau siekti mažumos kalbos vartojimo teisinio reguliavimo, ir Lenkijos politikų apsilankymas buvo tik naudingas. Galų gale juk jie nori Lietuvos biudžetui skirti daugiau kaip 36 tūkstančių litų paramą. Argi šioje situacijoje reikia juos barti už kišimąsi į Lietuvos vidaus reikalus? Reikėtų gailėtis, kad vien baudomis lenkų mažumai visų skylių gimtajame biudžete  neužlopysi. Bet galima pabandyti. Kita bauda, kaip žinome, jau verda.

Lucyna  Schiller

Komentarai  

 
#7 I P apsiramink 2014-02-15 11:01
Apsiramink visiškai pakvaišo.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#6 apsiramink 2014-02-14 14:37
Šalčininkų išmata.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 Tuteišiai Vokietijoj 2014-02-14 13:27
Oi kaip reikia paskvilį skleidžiančiai Vokietijoje gyvenančiai tuteišiai šlubo vokiečio pamokymų, gal tada atsikvošėtų?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#4 nzn 2014-02-13 13:03
Draudimu demonstruojama jėga (tėvai draudžia vaikams, viršininkai pavaldiniams). Uždraudėme - reiškia mes labai galingi, mes valdome situaciją, o kiti privalo vykdyti mūsų valią. Dabartinė valdžia tuo ir mėgaujasi, o ar toks draudimas reikalingas, jie net nenori ar neįstengia galvoti.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 Rasa 2014-02-12 18:01
Lankiausi pas savo gimines Punske - tikrai yra gatvių pavadinimai lietuvių kalba, yra ir gyvenviečių pavadinimai.
Šiemet slidinėjau Lenkijoje - informacija visur ir lenkiškai, ir lietuviškai, ir angliškai, ir rusiškai. Net slidinėti mokiausi pas trenerį, kalbantį lietuviškai. Taip, Lenkijoje.
Kitų kalbų žinojimas ir toleravimas tik praturtina tautą. Tautą skurdina užsidarymas savyje, kitų engimas ir persekiojimas vien dėl to, kad jie nori vartoti ir kitas kalbas šalia valstybinės. Jie vistiek ją vartos, nepaisant persekiojimų, o patys save radikalizavę engėjai uždus savo pačių užsibrėžtuose rėmuose.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 mačiusi 2014-02-12 14:29
Buvome Punske su bendradarbiais prieš du metus. Gyvenviečių užrašai, iškabos, gatvių pavadinimai, reklamos ir t. t. - ir lietuviškai taip pat
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 mda 2014-02-12 12:43
elinis sitos antilietuvisku paskviliu kurejos melas - lenkijoje nera gatviu pavadinimu tarkim lietuviskai, net lenku filmuke youtube, kuriame rodomi lietuviski uzrasai Punske, nera nei vienos gatves pavadinimo lietuviskai. Lenkijoje gatviu pavadinimai reglamentuojami kaip ir Lietuvoje ir yra ju vidaus reikalu ministerijos atsakomybeje. LLRA chunveibinai kazkaip visada tai praleidzia nematomis...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24