Spausdinti šį puslapį

Druskininkų moksleiviams vietoje pamokų – R. Malinausko agitacija

2018-10-12, 14:12
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Druskininkų moksleiviams vietoje pamokų – R. Malinausko agitacija Gintarė Pugačiauskaitė

Mieli tėveliai, tik įsivaizduokite: išleidžiate savo atžalas į mokyklą, tikėdamiesi, kad jie ten skaito, rašo, gilina žinias, rengiasi egzaminams ir atsakingai kuria savo ateitį. Cha, pasvajokite! Aš jums papasakosiu realų scenarijų, kaip viskas vyksta: šlovės ištroškę politikai veržiasi į Jūsų vaikų mokyklas, pamokos dėl šių prašmatnių šulų tučtuojau atšaukiamos, ir mieli mokiniai klauso rinkiminės agitacijos bei įvairaus lygio smegenų plovimo.

Tikras, reikalingas ugdymo turinys lieka užmirštas, nors visi dejuoja, kad informacijos daug, mokytojai nespėja visko išdėstyti, net mokslo metus gi galiausiai prireikia ištęsti iki kepinančios birželio pabaigos!

Bet apie viską iš pradžių – čia dar visai karštas, šiandieninis įvykis, apie kurį man sunku pasakoti be audringų emocijų.

„Nebuvo šiandien lietuvių kalbos pamokos“ , – šį penktadienį, spalio 12 dieną, sugrįžęs iš Druskininkų „Ryto“ gimnazijos, paskelbė mano brolis. Aš, kadangi pati esi lietuvių kalbos mokytoja, gerokai sunerimau – juk brolis dvyliktokas, artėja egzaminai, o pamoka taip ima ir neįvyksta? Gal mokytoja serga, gal reikia ją pakeisti? Paprašiau paaiškinti plačiau.

Ne, pasirodo. Niekas neserga. Na, fizine prasme. Pamokos atšaukiamos todėl, kad į mokyklą atvykti įsigeidė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. Moksleiviai jau iš anksto savo klasės auklėtojų buvo įspėti, kad penktadienį trečiosios pamokos nebus. Bus tik caras.

Ir supraskit – nori ar nenori, turi eiti jo klausytis. Rinktis negalima. Pamokos nėra – eini sugerti į save visų politiko skleidžiamų pasakėlių, nes jis mat labai susirūpinęs artėjančiais rinkimais: juk jie jau kovo 3 dieną!

Sakote, mokiniams reikėjo neiti? Palaukite, lankomumo politika gimnazijoje be galo griežta: nenueisi, tuoj skambins pikta direktorės pavaduotoja. Žodžiu, šiek tiek prievartos, šiek tiek bausmės šešėlio – viskas kaip tik taip, kad mokiniai būtų suvaldyti norima kryptimi.

Ir jie ten ėjo. Ir klausė jo. Kone valandos pagyrimų, egocentriškų mero pasakų apie save, įspūdingų vizijų, sapnų apie kurorto ateitį.

Aš net nesirengiu kvestionuoti paties politiko gebėjimų ar to, koks jis naudingas / žalingas Druskininkų miestui. Ką jis padarė ar ką galėtų padaryti, ar gražūs mieste gėlynai, ar labai puikus vandens parkas. Čia viskas ne apie tai, tai net nėra svarbu!

Tiesiog vaikai yra šventas reikalas. O jų pamokos – dar šventesnis laikas. Ir profesionali, gera politika yra vykdoma rimtoje arenoje, susiremiant su oponentais ir kritikais, dirbant ir prakaituojant, o ne suokiant kažką vaikams jų pamokų metu!

Man labai apmaudu ir pikta dėl Druskininkų „Ryto“ gimnazijos, kuri, turėdama užtikrinti moksleivių saugumą ir kokybišką ugdymą, atšaukia pamokas tam, kad vaikai stebėtų kažkokį vietinio povo, ištroškusio dėmesio, priešrinkiminį šokį gimnazijos aktų salėje. Ar mokyklą reikia paversti kažkieno cirku, pasirodymų arena, kur vykdomi neleistini veiksmai? Jei švietimo darbuotojai ir direktorė Egidija Vilkienė pamiršo, aš priminsiu – rinkiminė agitacija mokyklose draudžiama.

Dar papasakosiu apie tai, kaip buvo pasirinkta auditorija: į salę sukviesti vyresnių klasių moksleiviai, daugiausia dvyliktokai. Na, suprantate? Jau 18-mečiai, vadinasi, galės balsuoti, potencialūs rinkėjai, kuriuos kuo greičiau reikia pavergti, nukreipti tam tikra linkme, neleisti pasirinkti patiems, neleisti būti pamokoje. Juk nesvarbu kažko išmokti, svarbiausia žinoti, už kurį carą balsuoti, tiesa?

Abiturientai praleido lietuvių kalbos, anglų kalbos pamokas – pačių svarbiausių dalykų; dalykų, kurių egzaminai laukia pavasarį. Bet ar tai kam nors rūpi? Užtikrinu – šiam Druskininkų carui tai tikrai ne. Jam nusispjaut Jūsų ateitis. Jam svarbu tik jo ateitis, jo postas, jo rinkimai šį pavasarį. To jis ir atėjo į gimnaziją šiandien.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti