Bedarbių košmaras

2018-10-10, 17:40
Įvertinkite šį įrašą
(9 balsai)
Bedarbių košmaras Gintarė Pugačiauskaitė

Neturėti darbo – nieko čia labai blogo. Galima juk palaukti, paieškoti, pasižvalgyti ir galiausiai susirasti.

Bet kai nori, nekantrauji kuo greičiau pradėti dirbti, kai baigiasi santaupos, atsibosta begalinis laisvas laikas, verkia alkani vaikai ir už skolas namuose grasina išjungti elektrą, tada jau darosi nebejuokinga.

Darbo paieškos virsta maratonu, vienintele išgyvenimo sąlyga ir pagrindiniu kiekvienos dienos tikslu. Sunku tai patirti, įtampa begalinė.

O kur kas graudžiau tai, kad buvusi Darbo birža, dabar jau – Užimtumo tarnyba (pokyčiai gi – tik visuomenės labui), prie šitos tragedijos gali dar labiau prisidėti.

Nors aš pati nesu bedarbė, žurnalistinio smalsumo vedina vis pasitikrinu, kas vyksta darbo rinkoje, kokių specialistų reikia. Ir še tau – pastarąsias kelias savaites, kiek betikrinčiau anksčiau puikiai veikusį ir daugybę darbo skelbimų talpinusį tinklapį ldb.lt, vis atsimušu į sieną.

Svetainė tai veikia, tai neveikia. Skelbimus parodo, nerodo, vėl rodo, vėl nerodo. Nenuspėjami tarsi oras pokyčiai vyksta tai kas valandą, tai keliskart per minutę.

Ypač stebina tai, kad Darbo biržos persitvarkymo tikslas, kaip jie patys visai neseniai skelbė, – tapti EFEKTYVIAI VEIKIANČIA Užimtumo tarnyba.

Na, o dabar išvis melskimės, kad tik apskritai ji veiktų...

Alkanus bedarbius ypač turėtų guosti įkyriai svetainės viršuje eksponuojamas raudonas tekstas, tikrai efektyvus, jei tik juo siekiama sugadinti žmonėms nervus: „Darbo biržos nuo 2018 m. spalio 1 d. tapo viena įstaiga – Užimtumo tarnyba. Šios pertvarkos metu galimi informacinių sistemų sutrikimai. Gerbiami Užimtumo tarnybos elektroninių paslaugų naudotojai, prašome Jūsų, susidūrus su bet kokiais šių paslaugų sutrikimais, nedelsiant apie tai pranešti elektroninio pašto adresu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Kiekviena Jūsų užfiksuota sistemos klaida padeda užtikrinti jos nepasikartojimą. Ačiū už supratimą ir bendradarbiavimą.“

Sistemos klaida, ar ne? O gal kažkam tai – prarasta darbo galimybė, praleistas puikus pasiūlymas, dar viena bjauri diena, kai imi manyti, kad karjera niekuomet taip ir nesusiklostys?

Nieko negaliu sakyti dėl pačios pertvarkos idėjos, pokyčiai yra nuostabu, bet kodėl jie prasideda klaidomis, trikdžiais, nesklandumais? Negi šiais laikais, kai klesti informacinės technologijos, taip sunku užtikrinti to vieno vienintelio, bet tokio svarbaus tinklapio veiklą?

Užimtumo tarnyba šiuo metu savo puslapyje talpina daugiau nei 10 tūkstančių darbo skelbimų. Kiekvienas techninis trikdis neleidžia ieškantiems rasti savo darbo vietos, pragyvenimo šaltinio, mėgstamos veiklos, o darbdaviams – tų rankų, kurios taip reikalingos kuriant, statant, auginant.

Aš turiu darbo ieškančių draugų, dar visai jaunų žmonių, kuriems dienos be veiklos veržiasi kaip kilpa ant kaklo. Žinau ir tokių, kurie darbą turi, bet vis dairosi geresnės galimybės, svajonių pasiūlymo, viltingesnės perspektyvos.

Ir tas kelias link pagerėjimo vis stringa, stringa ir stringa...

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#1 Ina 2018-10-11 13:36
ar su birža, ar ne, vis tiek darbą sunku rasti
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24