Spausdinti šį puslapį

Deserto kaina – klastinga liga

2018-09-15, 19:14
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Deserto kaina – klastinga liga Dalia Pugačiauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Gražią rudens pavakarę, jau po darbo, kraunate produktus į krepšelį parduotuvėje. Namuose Jūsų laukia išsiilgę vaikai. Nusprendžiate pradžiuginti juos ir perkate saldumynų: porciją ledų, gal pyragaitį ar netgi tortą visai šeimai. Jūs šypsotės, Jūsų planuose – ramus, jaukus vakaras. Ir kol kas nė nenumanote, kokia tragedija viskas gali baigtis.

Klastinga liga, netgi ligoninės priimamasis, verkiantis, išsekęs, nukamuotas vaikas. Ir kaip manote, dėl ko visa tai?

Ogi dėl sūrelio, pyragaičio ar torto, kurį pirkote. Ir neskubėkite kaltinti kitų – gali būti, kad bakterijų užtaisais ir ligos sukėlėjais skanėstai virto tik dėl Jūsų veiksmų. Tikriausiai per ilgai vežiojotės produktus automobilyje, o gal nusipirktą tortą visą dieną laikėte ne šaldytuve, bet ant virtuvės stalo.

Jeigu norite, kad Jūsų vaikai, paskanavę desertų, laimingi žaistų namuose, o ne lietų ašaras tamsioje ligoninės palatoje, turite žinoti esminius dalykus apie saugų maisto produktų laikymą.

Kiekvienas maisto produktas prekybos centre laikomas tam tikroje, gamintojo nurodytoje, temperatūroje. Toks laikymas lemia, kad visą produkto tinkamumo vartoti laiką jis nekels pavojaus jį suvalgiusio žmogaus sveikatai.

Dauguma pirkėjų jau atkreipia dėmesį į maisto produkto tinkamumo vartoti terminą, tačiau ne visi jie įvertina tai, kad šis laikas gali drastiškai sutrumpėti, jei apsipirkę prekybos centre, maistą laikysite netinkamoje temperatūroje.

Jei šeimos galva prekybos centre nupirks glaistytą sūrelį, kurį gamintojas nurodė laikyti +6° C temperatūroje, ir tuomet su pirkinių krepšiais užsuks į degalinę, autoservisą, o galiausiai prie namų sutikęs plepų kaimyną dalinsis dienos įspūdžiais, tai toks sūrelis, keletą valandų išbuvęs įkaitusiame automobilio salone, gali tapti itin alinančios žarnyno užkrečiamosios ligos priežastimi. Tokia liga susirgusį žmogų kankins pilvo skausmai, pykinimas, viduriavimas, silpnumas, temperatūra, o mažyliams dėl to gali prasidėti net dehidratacija. Tuomet jau prireiks ir medikų pagalbos.

Ypač dėmesingai reikėtų rinktis ir namo gabenti valgomuosius ledus. Jau prekybos centre juos būtina atidžiai apžiūrėti. Karštą vasaros dieną iš tiekėjo automobilio iškrauti valgomieji ledai tuoj pat pradeda atitirpinėti, todėl jei prekybos centro darbuotojai nepaskuba sukrauti jų į šaldiklius, pirkėjas gali įsigyti atitirpusių, o po to pakartotinai užšaldytų ledų. Gabenant namo, jie atitirps dar kartą, o bakterijų juose prisidaugins tiek, kad mėgavimasis ledais taps tikru sėkmės išbandymu, nors tinkamumo vartoti terminas ant pakuotės dar toli gražu nebus pasibaigęs. Juk, paskanavę ledų, norite tiesiog mėgautis palaimingu saldumu ant liežuvio ir atsipalaiduoti, o ne varstomi skausmų klūpėti ant vonios plytelių, tiesa?

Pavojus susirgti žarnyno užkrečiamąja liga slypi ir konditerijos gaminiuose, kurie prekybos centruose laikomi šaldytuvuose. Tortai ir pyragaičiai gali sugadinti pačią gražiausią šventę, jei ant vaišių stalo juos laikysite visą dieną. Kremuose ir kitokiuose įdaruose po pagaminimo neišvengiamai likę bakterijos kambario temperatūroje dauginasi itin greitai, todėl geriau stalą papuošti gėlėmis, o tortą ar pyragaičius laikyti šaldytuve ir patiekti tik šventės pabaigoje.

Taigi vertindami maisto produkto tinkamumą vartoti, nepasikliaukite vien data, nurodyta ant pakuotės. Atkreipkite dėmesį ir į temperatūrą, kurioje laikyti tą produktą nustatė gamintojas. Net ir gana trumpą laiką laikytas ne tokioje temperatūroje, maisto produktas gali tapti nesaugiu. Todėl apsipirkinėkite arčiausiai esančiame prekybos centre ir įsigytus maisto produktus gabenkite namo nedelsdami. Su produktais sugrįžus namo, Jūsų darbas dar nesibaigia: atidžiai sukraukite pirkinius į spinteles, šaldytuvą ar šaldiklį. Tik laikomus gamintojo nurodytoje temperatūroje maisto produktus galite drąsiai valgyti visą jų tinkamumo vartoti laiką.

Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro Druskininkų filialo profesijos mokytoja Dalia Pugačiauskienė

Komentuoti