Druskininkuose vaikai į mokyklas varomi šeštadienį

2018-08-27, 19:46
Įvertinkite šį įrašą
(9 balsai)
Druskininkuose vaikai į mokyklas varomi šeštadienį Gintarė Pugačiauskaitė

2018-ųjų vasara šalies moksleiviams buvo itin sudėtinga: ištęsti mokslo metai, ilgos kepinančios dienos saulėtose klasėse, trumpesnės atostogos, didesnis nuovargis. Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija, pati sumaniusi suvaryti jaunimą pusę birželio leipti mokyklose kaip pomidorus šiltnamiuose, galiausiai nusprendė šiek tiek palengvinti jų dalią. Todėl šiemet rekomenduota Rugsėjo 1-oios šventę nukelti į rugsėjo 3 dieną, pirmadienį.


Puiki žinia, pamaniau vos apie tai išgirdusi: moksleiviams pailgėja atostogos, šeštadienį nebereikia keltis anksti ryte, dar vienas savaitgalis – laisvas ir ramus, galima ruoštis darbingam pirmadieniui. Kita vertus, juk tai logiška: šeštadieniais į mokyklą šiais laikas niekas ir neina bei neprivalo eiti!

Tačiau, pasirodo, rekomendacijos kai kuriems negalioja: savavališkais valdžios veiksmais jau garsėjantys Druskininkai toliau stebina – moksleivius į klases jie išvaro šeštadienį. Švietimo įstaigos lyg susitarusios mokslo metų pradžios šventę organizuoja šeštadienį, 9 valandą ryte.

9 valandą! Šeštadienį! Jums toks laikas atrodo tinkamas eiti į mokyklą? Aš esu tikra, kad savaitgalį, dar gan ankstų rytą, mokiniai turėtų ilsėtis, miegoti ir mėgautis paskutinėmis laisvės minutėmis.

Patys moksleiviai taip pat piktinasi dėl susiklosčiusios situacijos ir jaučia nelygybę. Labai gerai besimokantis būsimas „Ryto“ gimnazijos abiturientas Nerijus Pugačiauskas pabrėžia neteisybės problemą ir lygina druskininkiečius su kitais moksleiviais: „Kol kiti šeštadienį ramiai miegos, mes būsime priversti keltis ankstų rytą ir kėblinti į mokyklą. Be to, pirmadienį, rugsėjo 3 dieną, mes, druskininkiečiai, jau mokysimės, eisime į pamokas, kol kiti tuo tarpu tik rinksis gėles, kedens sijonus, švęs ir klasėse tikrai neužsibus.“

Išsekę mokiniai jau nebejaučia jokio džiaugsmo dėl artėjančios šventės: ir visai ne dėl to, kad nenorėtų atsiversti knygų. Tiesiog visi jau pavargo nuo nenumatytų pokyčių, savitai mokyklose kuriamų taisyklių, kurios nepalankios moksleiviams. Aktyvi Druskininkų „Ryto“ gimnazijos vienuoliktokė Gintarė Balčiūtė tvirtina, kad ėjimas į mokyklą šeštadienį nė negali būti vadinamas švente: „Iš mūsų tiesiog atimama atostogų, kurios jau ir taip buvo sutrumpintos, diena. Manau, kad mes dar jauni ir neturime laiko pasidžiaugti vasara, o šeštadienis yra nedarbo diena, kodėl mes per nedarbo dieną turime eiti į mokyklą? Juo labiau, jeigu Švietimo ir mokslo ministerija siūlė šventę perkelti į pirmadienį? Neabejoju, kad ne tik mes, moksleiviai, tačiau ir mokytojai nėra labai patenkinti, jog viskas vyks šeštadienį. Pirmadienis vis tiek darbo diena, tai padėtų sugrįžti prie darbinės rutinos bei ėjimo į mokyklą.“

Tik aišku, kas išgirs šiuos mokinius? Sprendimai juk priiminėjami savavališkai, nediskutuojant, nė nesiklausiant kitų nuomonės. Niekaip nesuprantu, kodėl po ilgos ir kankinančios vasaros, kurios dalis praėjo dūstant klasėse, vėl reikia kuo greičiau sukimšti moksleivius į suolus? Net šeštadienį?

Gal kas nors galėtų sakyti, kad šeštadienį moksleivius į šventę galės palydėti tėveliai, nes, tikėtina, tą dieną jiems nereikia eiti į darbą. Bet juk tėvams, auginantiems vaikus iki 14 metų, rugsėjo 1-ąją ir taip priklauso laisvas pusdienis. Taigi užjaučiu, bet Jūs, mielieji tėvai druskininkiečiai, taip pat prarasite galimybę pusę pirmadienio praleisti ne darbe.

Pabaigai... Geros šventės, kaip bebūtų, juk nėra nieko, ko negalėtų išgyventi Lietuvos moksleiviai!

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#9 Aldona 2018-09-03 23:31
Dieve, kokie nelaimingi Druskininkų moksleiviai! Ir kas atsitiko? Kurie buvo nustekenti ar nusistekenę ar šiaip negalėjo, neatėjo. Nedarykite iš musęs dramlio.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#8 J 2018-08-30 10:06
O kuo blogesni druskininku vaikai nuo kitu miestu? Visiem lt pirmadieni, o druskininku vaikam kitaip, jai visiem daro tai visiem vienodai, kokia dar diskriminacija gali but svietime
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#7 lina 2018-08-30 09:11
cia nera ka ir diskutuoti rugsejo pirmoji turetu buti pirmadieni baisu kas vyksta as siulau mokiniams susiorganizuoti ir visiems kaip vienas su gelemis eiti i mokykla tik pirmadieni
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#6 As 2018-08-30 06:51
Prasideda...amzinai atsiranda tokiu,kurie kazkuo nepatenkinti...tai,k ai ir i darba reiks eit savaitgali,kelsit bangas,kad turi but laisvadienis
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 Sambro 2018-08-29 20:29
40 metų dirbau mokytoja ir mokslo metų pradžia visada buvo rugsėjo pirmąją, nesvarbu ar tai šeštadienis ar sekmadienis...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#4 Romas 2018-08-28 11:10
Gintare jauti, kad nusišneki? Rugsėjo 1-ąją visais laikais švęsdavo rugsėjo 1-ąją, tik dabar atsiradus galimybei ją perkelti į darbo dieną atsirado problemos, kodėl ji švenčiama savaitgalį. Mokiniai kaip tik po vasaros turi būti pailsėję, jei yra kitaip, tai ne mokyklos kaltos. Daugeliui tėvelių savaitgalį patogiau ateiti į šventę, nes ne kiekvienas darbdavys išleidžia. Ir nereikia keliems nepatenkintiems kalbėti už visus ir eilinį kartą daryti iš musės dramblį, kas norės tas ateis, kas nenori tai ir paprastą dieną neateina į šventę, o taip pat ir į pamokas.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 m 2018-08-28 09:12
ir nuo ko taip per vasarą nuvargo tie moksleiviai? :))
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 vida 2018-08-28 08:18
nuvargę mokiniai nebejaučia džiaugsmo? kas per š... ? Rugsėjo 1d. viskas laikas į mokyklą nesvarbu pirmadienis ar sekmadienis! ką ten taip nuvargsta? gėlę nunešti?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 aš esu 2018-08-27 23:11
Gintare, čia žiauriai gerai pavarei
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24