Kaip mes kenčiame: išjuokti tikintieji

2018-08-18, 15:50
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Kaip mes kenčiame: išjuokti tikintieji Gintarė Pugačiauskaitė

Man regis, tuoj jau nebespėsiu aprašinėti visų nesuvokiamų, nenormalių ir nepateisinamų dalykų, vykstančių Lietuvoje. Gal savo komentarus teks publikuoti dažniau nei kartą per savaitę? Kaip tik ruošiausi rašyti apie artėjančius mokslo metus, tačiau šias mintis nutraukė vienas po kito pasipylę brutalūs įvykiai, visiškai sudrumstę šilto rugpjūčio idilę ir sukrėtę bet kurio normalaus žmogaus pasaulėžiūrą.

Ištisi mėnesiai saulės ir vasaros nei kiek nepadėjo labiau alsuoti pozityvumu ir optimizmu, akivaizdu. Jau praėjusią savaitę kalbėjau apie artėjantį popiežiaus vizitą ir it kokiu šlapiu skuduru prieš jį smogusią vulgarią Vilniaus kaip G taško reklamą. Na, kažkaip dar galima atsigauti, daugybė lietuviškų reklamos ir rinkodaros projektų yra niekam netikę, ko čia stebėtis...

Bet kai tikintiesiems vos praėjus kuriam laikui vėl buvo smogta, ir šįkart – dar skaudžiau, įsibraunant į šventą vietą per Žolinės atlaidus Turgeliuose, nereikšmingu atsitiktinumu šito jau niekaip nepavadinsi. Visa tai – planuotas įvykis, kuriam iš anksto nuosekliai ir metodiškai pasirengta, apgalvojant visas detales.

Vadinasi, prieš tikinčiuosius jau veikiama su aiškiu išankstiniu planu ir tikslu – kas gali būti blogiau nei tai?

Na, yra dar kai kas.

Šokiruojantis įvykis nutiko Šalčininkų rajone, Turgeliuose, kur didžioji dalis gyventojų yra lenkai. Taigi, čia dar iš išpuolis prieš tautines mažumas. Juk patys pagalvokite, kodėl pasirinkta būtent ši bažnyčia, ši vietovė? Viskas čia taip detaliai suplanuota, kad tai tikrai nėra atsitiktinumas. Juk „aktoriai“ kažkodėl neįsiveržė į pirmą pasitaikiusią Vilniaus bažnyčią, kuri, tikėtina, Emiliui Vėlyviui būtų buvusi kur kas arčiau, o nuvyko net į Šalčininkus. Druskininkiečiui Vitalijui Cololo, dalyvavusiam tame šou, turiu pabrėžti, Šalčininkai yra išvis labai jau nepakeliui...

Provokacijos rengėjai turbūt tikrai uoliai ruošėsi apkartinti gyventojams jų dienas, ir pasirinko tokį įvykį savo provokacijai, kad tik kuo labiau užgautų žmonių širdis. Apie tai, kokias gilias tradicijas Turgeliuose turi Žolinė, rašoma net „Vikipedijoje“: „Rugpjūčio 15 dieną kiekvienais metais Turgeliuose yra švenčiama Žolinė. Žolinės iškilmėse visa parapija meldžiasi prašydama Dievo Motinos Marijos užtarimo. Šv. Mišios būna aukojamos už vaikučius, jų tėvelius ir šeimas bei derlių. Po mišių visi patraukia į Turgelių P. K. Bžostovskio vidurinės mokyklos stadioną, kuriame vyksta linksmybės“.

Turbūt šitai perskaitę „aktoriai“ maloniai sujudo: na štai, čia mūsų proga, sugadinkime žmonėms vieną svarbiausių jų dienų, būtent tą šventę, kurios tradicijos itin gilios, stiprios, vienijančios visą bendruomenę. Esu tikra, kad būtent šitaip jie galvojo. Atliko namų darbus, pasiskaitė apie tai, kas brangu tautinių mažumų gyventojams, ir „užkūrė pirtį“.

Tokioje situacijoje visiškai normalu jausti bendrą kolektyvinį nusivylimą, pažeminimą ir pyktį, nes tai – smūgis ne tik tiems, kurie bažnyčioje buvo priversti stebėti nesveiką šou. Čia jau trypta ir mindyta tai, kas brangu, šventa ir bendra mums, visiems tikintiesiems. Kaip skelbia Šalčininkų rajono savivaldybė: „Žolinę švenčiantys Turgelių bažnyčioje susirinkę tikintieji buvo šokiruoti persirengusių aktorių, lenkų kalba pasakojusių apie naują projektą, o vėliau susirinkusiesiems dalijusių suktines, elgesio. Jų nuotaika dar labiau subjuro pamačius tiesiogiai transliuotą vaizdo medžiagą „Mišios“ socialiniame tinkle „Facebook“. Gana brutaliai ir skaudžiai nekviesti svečiai pažemino Turgelių bendruomenės garbę ir orumą, o paviešindami savo apsilankymą bažnyčioje įskaudino ne tik Turgelių, ne tik Šalčininkų rajono, bet ir visos Lietuvos tikinčiuosius“.

Jūs tik pagalvokite apie močiutes, taip pat apie jaunas mergaites, kurios iš anksto ruošėsi, pynė kasas, lygino sukneles, skynė pievoje gėles, tada giedrą dieną takeliu žingsniavo į bažnyčią, susikaupusios, pasiruošusios sugerti į save visus tuos dvasinus jausmus, kylančius mišių metu, tačiau tuo pačiu ir laimingas, nusiteikusios džiugiai – juk šventė! O tada bažnyčioje jos išvysta visišką cirką, pasityčiojimą ir yra priverstos išgyventi pažeminimą, gėdą, patyčias, panieką.

Taip, aš taip pat pykstu ir man skaudu. Tikintieji jaučia vienas kito kančią, tokie jau mes esame. Čia ir yra mūsų stiprybė.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#4 ji 2018-08-20 15:22
na pagaliau, blaiviai mastancio žmogaus straipsnis
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 alina 2018-08-19 14:04
tirai turėtų atsiprašyti, bet nemanau, kad tokios žemos moralės žmonės galėtų tai padaryti, neverta tikėtis
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Dzūkė 2018-08-19 11:41
Pirmiausia kaltininkai privalo atsiprašyti Turgelių parapijos tikinčiųjų.Gėda už tokius tautiečius.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 ana 2018-08-18 19:46
Nuostabu, labai pritariu
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24