Spausdinti šį puslapį

Pasibjaurėtina Baltijos jūra ir dvokiančios Kauno marios

2018-08-04, 19:45
Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Pasibjaurėtina Baltijos jūra ir dvokiančios Kauno marios Gintarė Pugačiauskaitė

Tipiška klišinė atostogautojų svajonė – žydros bangelės ir tarp pirštų byrantis baltutėlis smėlis. Lietuviams, deja, šiemet tai ir teliks tik svajone. O realybėje teks arba kęsti pažaliavusį, pūvančiais kiaušiniais dvokiantį vandens telkinį (jei liksite ilsėtis didmiestyje ir patrauksite prie Kauno marių) arba lįsti į Baltijos jūrą, kurioje kaip pašėlusios dauginasi toksiškos bakterijos.

Ai, nieko tokio, juk galima šiaip pagulinėti, pasideginti, pabraidyti, tiesa? Deja, net vakarinio pasivaikščiojimo pajūriu romantikos patirti neišeis dėl švinkstančiais maurais nusėtų krantų ir po kojomis trupančių negyvų, nuo karščių masiškai gaištančių žuvų kaulelių. O kur dar tokių atostogų pasekmės... Alergijos, išbėrimai, virškinimo sutrikimai, infekcijos, niežulys, dumblas plaukuose. Toli gražu ne pailsėjęs kūnas ir švytinti šypsena.

Galima nekreipti dėmesio, vasara trumpa, kaip čia jos neišnaudosi, ir stojiškai bristi į vandens platybes, kad ir ko tirštos jos ten būtų... Bet... Juk nesimaudytumėte, pavyzdžiui, tualeto vandenyje? Kodėl to klausiu, tuojau paaiškinsiu.

Antai Klaipėdos Girulių ir Neįgaliųjų paplūdimiuose situacija katastrofiška – anot specialistų, čia poilsiautojai maudosi tiesiog fekalijose. Taip, vanduo užterštas būtent šiuo, hm, dalyku... Kad ir kaip bjauru apie tai galvoti, kur kas baisiau nežinoti, kas gali laukti, jei netyčia žmogus dar ir išgertų tokio vandens: gresia salmoneliozė, vidurių šiltinė, hepatitas. Sakote, ir kas gi galėtų tuo vandeniu iš jūros troškulį malšinti? Siūlau užmesti akį į pakrantėje besiturškiančius vaikus, bent jau kelioms minutėms...

Ir niekur nuo šio siaubo nepabėgsi, Baltija juk skalauja ir kitų šalių krantus, o ten – netgi dar blogiau. Vokietija prieš kurį laiką paskelbė, kad maudynės Baltijos jūroje gali baigtis mirtimi: šiltame vandenyje besidauginančios vibriono bakterijos yra itin pavojingos nusilpusio imuniteto žmonėms.

Lenkijos paplūdimiuose taip pat tiesiog masiškai draudžiama maudytis. Čia jūros pakrantę skalauja tirštos žaliai rudų melsvabakterių kolonijos. Dėl nepaprastų šiųmečių karščių Baltijos jūroje tokio intensyvaus šių žaliai rudų toksiškų bakterijų kolonijų augimo nebuvo jau 12 metų!

Labai blogai, taigi ką galiausiai daryti, kur keliauti? Gal likti didmiestyje? Deja, tai irgi nėra išeitis. Pavyzdžiui, Kauno marios šiuo metu primena metų metus pūvančią pelkę atokių miškų vidury. Vanduo žydi, yra sodriai žalias, jame plaukioja gausybė gličių dumblių ir sklinda nemalonus supuvusių kiaušinių kvapas. Taigi galite ir nesimaudyti, bet deginantis ar gulinėjant prieš saulutę šis dvokas vis tiek ries nosį. Ledų pakrantėje skanauti irgi nesinorės, garantuoju... Vaikus nuo tokio vandens specialistai rekomenduoja laikyti kuo atokiau. Drąsos demonstruoti ir į pažaliavusias marias lįsti neverta – galima susirgti.

Jei nerūpi maudynės, kai kurie palaimingai sau renkasi pažvejoti. Bet šiuo metu meškeres mesti ir sugautas žuveles valgyti – taip pat labai blogas sprendimas. Vandens žydėjimo metu reikėtų susilaikyti nuo bet kokio laimikio traukimo iš vandens. Tačiau derėtų ištraukti visus tuos mauduolius, kurie sumano ten lįsti.

Sakote, labai prigąsdinau? Ne, aš tiesiog norėjau paguosti tuos, kurie šią vasarą negavo atostogų.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti