Dėl prekybos tabako gaminiais spaudos kioskuose

2014-01-21, 18:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nors tabako gaminių nepilnamečiai ir neturėtų įsigyti, sklinda kalbos, kad prie mokyklų esančiuose spaudos kioskuose daromos “išimtys”. Todėl raštu kreipiausi į AB “Lietuvos spauda” ir paprašiau jų elgtis atsakingai ir prisijungti prie kovos su rūkymu. Kopiją pridėjau ir Vilniaus merui.

Sveikatos apsaugos ministerija, įgyvendindama sveikatos išsaugojimo ir stiprinimo politiką, įvairiomis politinėmis, teisinėmis, administracinėmis ir kitomis priemonėmis siekia, kad tabako gaminių Lietuvoje būtų suvartojama kuo mažiau. Tinkamos ir šiuolaikiškos rūkymo prevencijos organizavimas išlieka aktualiu iššūkiu.

Tabakas – tai mirtinai pavojingas produktas, prie kurio priprantama ir kuris, jei vartojamas kasdien, pražudo pusę savo vartotojų. Paskutinį dešimtmetį sėkmingai įgyvendinant tabako kontrolės politiką Europos Sąjungos šalyse, pavyko nuo 40 iki 28 procentų sumažinti rūkančiųjų skaičių. Šie teigiami poslinkiai rodo, kad šalių vykdoma tabako kontrolė, nevyriausybinių organizacijų, pilietinės visuomenės pastangos, tobulinant tabako kontrolės priemones, yra sėkmingos.

Nors paskutinį dešimtmetį požiūris į rūkymą ir socialinės normos keitėsi, vis dar rūko  apie 29 proc. jaunų žmonių. Apie 18 mln. jaunų žmonių iki 25 metų amžiaus ES šalyse rūko. 95 procentai pastoviai rūkančių asmenų pradeda rūkyti iki 21 metų amžiaus, o daugiau nei du trečdaliai Europos rūkalių pradėjo rūkyti būdami jaunesni nei 18 metų.

Jei priimtumėme tinkamus sprendimus, dėl kurių rūkančių jaunų žmonių skaičius sumažėtų, o vaikai nepradėtų rūkyti, mažėtų ne tik bendras, bet ir nelegalių tabako gaminių vartojimas, būtų geresnė dabartinės ir būsimos kartos sveikata.

Kreiptis į Jus nusprendėme todėl, kad Vilniaus mieste esantys spaudos kioskai dažnai yra šalia bendrojo lavinimo mokyklų (gimnazijų), kurių mokiniai pertraukų metu juose gali įsigyti tabako gaminių. Pvz., Vilniaus S. Neries gimnazijos pastato siena yra prie pat spaudos kiosko, kuriame galima įsigyti tabako gaminių.

Norėtume atkreipti dėmesį, kad Lietuvos Respublikos tabako kontrolės įstatymo nuostatos draudžia asmenims iki 18 m. įsigyti tabako gaminių, o Lietuvos Respublikos Seime yra užregistruotas šio įstatymo pakeitimo įstatymo projektas, kuriuo siekiama uždrausti tokio amžiaus asmenims ne tik įsigyti, bet ir turėti tabako gaminių.

Siūlome Jums kartu apsvarstyti galimybes sumažinti prekybos tabako gaminiais vietų skaičių Vilniaus mieste ir  tokiu būdu įnešti savo indėlį į rūkymo prevenciją.

Manome, kad vertėtų įvertinti esamą Vilniaus miesto situaciją. Prašome pateikti Sveikatos apsaugos ministerijai tokius duomenis: kiek Vilniaus mieste įrengtų spaudos kioskų prekiauja tabako gaminiais, kiek iš jų yra 100 m atstumu nuo bendrojo lavinimo mokyklų pastatų ar jų teritorijų ribos (jei ji nustatyta), kokius nuostolius patirtumėte, jei sumažintumėte prekybos tabako gaminiais mastą, ir kokias galėtumėte numatyti alternatyvas prekybai tabako gaminiais spaudos kioskuose Vilniaus mieste. Tada galėtume susitikti ir kartu su Vilniaus m. savivaldybės atstovais priimti bendrus ir vilniečiams naudingus sprendimus, kad sumažintume vietų, kuriose galima įsigyti tabako gaminių, skaičių.

Kadangi AB „Lietuvos spauda“ laikoma labai gerai žinomu ir atpažįstamu prekės ženklu, turinčiu gerą įvaizdį, manome, jog AB „Lietuvos spauda“ įvaizdis neabejotinai dar sustiprėtų, jeigu AB „Lietuvos spauda“ prisidėtų prie nerūkančios Lietuvos įvaizdžio kūrimo.

andriukiaitis.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24