Spausdinti šį puslapį

Druskininkų gėda

2018-07-12, 11:47
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Druskininkų gėda Gintarė Pugačiauskaitė

Druskininkuose yra nuostabiai gražių vietų: prabanga žėrinčių SPA centrų, žiedais apsipylusių parkų, pušimis kvepiančių miško takelių, išpuoselėtų skverų, ramiai bangelėmis teškenančių vandens telkinių.

Bet.

Yra ir vieta, kurios tiesiog negaliu pakęsti.

Vengiu jos, neinu ten, kiek įmanoma, bet jau kai prireikia bent koją įkelti, visuomet susigadinu sau nuotaiką. Kas tai?

Druskininkų autobusų stotis.

Pilkas, liūdnas, nežinia kokius laikus menantis pastatas. Išgriuvęs šaligatvis aplink, duobėtas aikštelės asfaltas ir juo liūdnai krypinėjantys, juoduose dūmuose keleivius skandinantys Druskininkų autobusų parko gremėzdai.

Sena, nešvari, nejauki, keistų kvapų sklidina patalpa. Nedidukė laukiamoji salė su išklibusiais mediniais suolais, kurioje nuolat tvyro prieblanda, metaliniame stove riogso mirštančių gėlių vazonai, garsiai tiksi laikrodis.

Prie pat salės yra ir tualetas, visuomet užrakintas, visuomet tuščias, bet vis tiek nuolat įkyriai juntamas pagal savo nemalonų tvaiką. Neseniai feisbuke pasipylė skundų dėl Vilniaus autobusų stoties tualeto lavina, bet, patikėkite, palyginus su Druskininkais, sostinė yra tiesiog stoties tualetų rojus.

Tiesa, vienu metu mes, druskininkiečiai, jau turėjome vilties. Išgirdome, kad bus remontas! Bet tai tebuvo dar didesnis spjūvis į veidą – sutvarkytos tik stoties administracijos patalpos. Kitaip sakant – Jūs perkate bilietą trypčiodami griuvėsiuose, o už sienos pro langelį matote, kad bilietų pardavėja sėdi pastelinėmis spalvomis nudažytoje, saulės nutviekstoje patalpoje.

Ir koks čia požiūris į miesto svečius bei turistus, kurie susirenka iš įvairiausių pasaulio kampelių to Pietų Lietuvos stebuklo pažiūrėti, bet pirmiausiai yra išverčiami į šią seną, pavargusią stotį? Tarsi prieš patenkant į rojų dar tektų pereiti pragarą. Keisti kontrastai, ne kitaip.

Vykdami į Druskininkus autobusu, prie pat įvažiavimo į miestą išvysite visai neseniai iškilusį kurorto simbolį – tris stilizuotas pušis, pravažiuosite garsųjį Dineikos parką, bet galiausiai būsite išlaipinami šalia seno griozdo, kur ant išklibusių plytelių galite ir kojas išsisukti.

Šiuo aspektu Druskininkai dar labai atsilieka. Ir išties pralaimi. Kai ir Alytus, ir Kaunas jau turi atnaujintas, modernias autobusų stotis, kurortas glosto ir žiedais apkaišo įvairiausius objektus, bet į šią strateginę vietą, kur pirmiausia patenka atvykstantys turistai, visai nekreipia dėmesio.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti