Spausdinti šį puslapį

„CityBee“ prakeiksmas

2018-07-01, 13:25
Įvertinkite šį įrašą
(9 balsai)
„CityBee“ prakeiksmas Gintarė Pugačiauskaitė

Išgėrei? Savaitgalis? Vilioja miesto šviesos? Trokšti aplankyti dar kelis barus? Norisi paskraidyti? Ką daryti?

Gal prieš kurį laiką būčiau rašiusi, kad sėsti į BMW. Tiesiog stereotipiška. Tie, kuriems alkoholis suteikia parako minti iki dugno, dažniausiai vairuoja būtent šios markės automobilius.

Bet situacija keičiasi – garantuoju, kad BMW fanai tuoj bus reanimuoti ir išteisinti, nes atsirado stiprūs konkurentai – „CityBee“ vairuotojai.

Užtenka pasižiūrėti į šio šeštadienio (birželio 30-osios) nakties policijos suvestinę: pareigūnams Vilniuje „pakliuvo“ du BMW ir du „CityBee“ vairuotojai.  Abu „CityBee“ vairuotojai – išgėrę, vienas jų – savanoris, tarnaujantis kariuomenėje.

Dar tik balandžio mėnesį, vieną liūdną sekmadienį, Vilniuje dėl neblaivaus „CityBee“ vairuotojo kaltės žuvo jauna mergina. Ir panašus scenarijus kartojasi vėl: savaitgalis, alkoholis, „CityBee“... Skamba tarsi prakeiksmas, tiesa?

O gal čia tiesiog nauja mada, toks pakitęs, alkoholio deformuotas mąstymo modelis? Argi verta niokoti savo automobilį, kuriam metų metus taupei, ratlankius rinkai, poliravai, „tiuningavai“ ir tada bambtelėti su juo į autobusų stotelę, kur viskas subyrės niekais? Arba kam prašyti, kad savo automobilio raktelius paskolintų mama, dar pamokslą reikės išklausyti, lieps išgėrusiam nevažiuoti, kantrybės reik turėti...

Geriausia išeitis – griebti svetimą automobilį, pro alkoholio migla aptrauktą protą aiškiai nė nesuvokiant, kam priklausantį, sumokėti kelis eurus už nuomą, kažkur įvažiuoti, kažką pervažiuoti, ir kas, juk ne savas daiktas, negaila, nereikės savo rankomis suniokotų skardų lankstyti ir sudaužytų lempų pačiam keisti!

Maždaug septyni eurai už valandą – tiek tekainuoja tapti vairuotoju sostinėje. Kelių eurų sumą juk bet kas gali sukrapštyti, ir tada jau prašom, Vilnius prieš akis, skubėk tik savo žvaigždžių valandą išnaudoti! Automobilis beveidis, mieste daugybė tokių, gal niekas neatpažins, nepamatys, jei ir neblaivus važiuosi...

Regis, su nuomotu automobiliu esi niekas, kažkas kitas, ne pilietis ir žmogus, o kažkoks darinys be jokios aiškios tapatybės, savasties, atsakomybės, tiesiog tikras chaosas. Dėl to ir vairuoti, ir elgtis gali bet kaip, nes tu esi ne tu, o tik tas, kuris valandai išsinuomojo „CityBee“, kuriuo prieš tai važiavo ir po to važiuos šimtai tokių pat šešėlių, bevardžių žmonių.

Čia panašiai kaip ir nuomojamame bute gyventi – galima viską lamdyti, gadinti ir nesaugoti, nes juk tai kažkieno kito, ne mano, nuosavybė, tad taip ir traukia dar kokią durų rankeną nulaužti. Juk, galų gale, tiek už nuomą tenka ploti!

Pripažinsiu, man, žmogui iš nedidelio kurortinio miesto, „CityBee“ idėja atrodė tiesiog puiki. Bet kai ta idėja išsipildo savaitgalį sostinėje, rezultatai šiurpina.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti