Spausdinti šį puslapį

Matematikos egzamine – diskriminacijos ir paniekos moterims pliūpsnis

2018-06-13, 21:10
Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Matematikos egzamine – diskriminacijos ir paniekos moterims pliūpsnis Gintarė Pugačiauskaitė

Nors ir esu lituanistė, bet šiuos mokslo metus Lietuvos mokyklose galiu apibūdinti vienu vieninteliu žodžiu – tai buvo visiškas „feilas“. Klasėse perkepę mokiniai, dešimtokų matematikos egzaminas su keturiomis (!!!) klaidomis vertinimo instrukcijose. Aišku, jaunimą galiu paguosti – viskas tuoj baigsis. Bet ar galėsite nusiraminti ir atšvęsti, pakelti taurę už iškentėtus vargus, rankose gniaužiamus brandos atestatus? Ne, juk dar per jauni, draudžiama vartoti alkoholį, net šampano butelio pokštelėjimas gali paversti kone nusikaltėliais. Bet aš čia jau užbėgu įvykiams už akių.

Dabar svarbiausia ir didžiausia tragedija įvairiais požiūriais – matematikos brandos egzaminas. Tai – absoliutaus moterų diskriminavimo pavyzdys. Pasižiūrėkime atidžiau, nagrinėdami konkrečius pavyzdžius.

Užduotis 17. Rugilė nusiperka 1,5 kilogramo kažin kokio „iTea“ gėrimo, tuomet spaudžia į jį citriną, pilsto vandenį. Ar jūs gaminate tokius gėrimus? Kokį čia kokteilį meistravo toji Rugilė? Miglota veikla. Politikų išblaivinta tauta gali ir nesuprasti.

Tuomet iškart kitas uždavinys, vėl apie dvi merginas ar moteris, nesuprasi – Irutė ir Birutė – vardai lyg nebemadingi šiais laikais, regis, labiau tinka jau vyresnėms damoms, bet tas pomėgis gaudyti pokemus, hmmm, ar čia ne jaunimo veikla, buvusi madinga prieš kurį laiką? Kažkokia sumaištis. O galgi norima pasakyti, kad šios dvi damos suvaikėjo ir todėl žaidžia? Nes kokiu tada tikslu daugiau šitaip meiliai, mažybiškai jas vadinti Irute ir Birute? Dvi moterėlės, pasiėmusios savo vaikų ar anūkų telefonus, žaidė žaidė žaidimus, Birutė neteko kantrybės greičiau, o Irutė vis dar žaidė. Paskui abi pasimetė skaičiuose. Ir štai, mieli abiturientai, galvokite, kas čia per situacija, suveskite galus. Išmaniosios technologijos paveikia ir vyresnius žmones, priverčia juos vaikėti, toks gal moralas? Ar čia buvo istorija apie dvi senmerges seses, kurioms nereikia rūpintis vyrais ir vaikais, todėl štai kaip šaunu, marios laiko žaidimams?

Galiausiai atvažiuoja Greta – gremėzdiškai, neapdairiai ir, nieko nepaisydama, sumano savo automobilį pasistatyti per dvi vietas, mat, cituoju: MĖGSTA PLAČIAI ATVERTI VAIRUOTOJO PUSĖS DURIS. Ką tai reiškia? Greta gal tiesiog nusipirko teises ir nežino Kelių eismo taisyklių bei bendros vairavimo kultūros? Gal ji tokia stora, kad negali išlipti neatlapojusi automobilio durelių kuo plačiausiai? Ar Greta tik nemoka pastatyti savo BMW X6, kurį nupirko verslininkas tėvelis, tas pats, kuris parūpino ir teises, todėl mergina tokia neišmanėlė visame šitame vairavimo reikale?

Pagalvokite, kaip turėjo jaustis visos Gretos, kurios laikė brandos egzaminą. Dar ir vardas parinktas toks populiarus, Gretų dabar – daugybė. Ar egzamino sudarytojai joms visoms norėjo pasiųsti kokią nors žinią? Jei jau automobilio neišmanai normaliai pasistatyti, tai kur ten egzaminą išlaikyti...

Galiausiai man jau visai nejuokinga. Jokiame normaliame egzamine, dargi neva skirtame moksleivių loginio mąstymo patikrinimui, negali būti tokių užduočių formuluočių. Nes tas, kuris galvoja logiškai, pirmiausia ir klius permąstydamas žodinę užduoties dalį ir logines spragas pastebės jau čia.

Uždaviniai labai neprofesionaliai parengti lingvistiniu požiūriu, kelia keistas konotacijas, primena lėkštas karikatūras, nieko bendro neturinčias su pačia matematika. Bet tose egzamino užduotyse, be abejonės, slypi dar ir kažkokia juoda vidinė ironija, pašaipa: nelogiškais veiksmais užsiimančios merginos ar moterys maišo keistus gėrimus, gaudo pokemonus, bet kaip stato automobilius ir galiausiai tampa pajuokos objektais, įvairių šaržų, anekdotų forma sklindančiais po socialinius tinklus. Kas už tai prisiims atsakomybę? Gretos automobilio pervažiuotos Irutė ir Birutė kaip maras išplito po internetą, apie tai rašo naujienų portalai, nuolat kuriami nauji paveikslėliai ir iliustracijos. Regis, šis brandos egzaminas sukurtas taip, kad skatintų nesibaigiančią patyčių bangą.

Atkreipkite dėmesį, kad dažniausiai, kalbant apie šiųmetį matematikos egzaminą, kritikuojamos ne visos užduotys bendrai, o daugiausiai – Gretos ir Irutės bei Birutės atvejis. Taigi čia kalbama visai ne apie matematiką, o apie moterų vaizdavimą. Tokio akivaizdaus ir bjauraus moterų diskriminavimo ir pajuokos atvejo dar nebuvo. Juodu ant balto, bjauriai tėkšto jaunoms merginoms egzamino dieną, ir dar iš tų, kurie iš viršaus sukinėja švietimo sistemos sraigtus.

Visa tai ir yra šių metų brandos egzamino atspindys, jo rezultatas ir svarbiausias lūžio taškas – visos tos išjuoktos moterys, juodu ant balto mestos abiturientams. Jei būčiau dvyliktokė, egzamino nebūčiau išlaikiusi vien dėl paprasčiausio žmogiško įsiūčio, užgautos savigarbos, savivertės. Kaip galima šitaip diskriminuoti moteris? Gal norima parodyti, kad matematikos egzamine joms išvis ne vieta?

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti