Gimnazijoje – žudantis karštis, profesinėje mokykloje – kondicionierius

2018-06-01, 18:31
Įvertinkite šį įrašą
(11 balsai)
Gimnazijoje – žudantis karštis, profesinėje mokykloje – kondicionierius Gintarė Pugačiauskaitė

Apie tai, kas pastarąsias dienas (ar jau net savaites) dedasi šalies mokyklose, spaudoje rašyta, komentuota ir detalių atskleista išties daug: svilinantis karštis, iki 40 laipsnių klasėse rodantys termometrai, alpstantys mokiniai, spaudimą besimatuojantys mokytojai, skaudančios galvos, leipėjantys kūnai, prakaitas, troškulys, kančia, bejėgiškumas...

Neturiu tikslo čia kartoti to paties iš naujo. Noriu tik pasakyti, kad viskas gali būti KITAIP.

Gaiviai, vėsiai, patogiai, saugiai, sveikatai nepavojingai.

Nes yra ir tokių švietimo įstaigų, kurios turi kondicionierius.

Kalbėsiu apie konkretų atvejį, pateiksiu pavyzdį Druskininkuose. Ir, gimnazijos moksleiviai, man labai gaila, bet Jums teks nusigraužti nagus – kol Jūs kaistate tvankiose klasėse, laikote svarbiausius egzaminus, skęsdami prakaite, profesinės mokyklos mokiniai gali mėgautis oro kondicionieriaus vėsa.

Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro Druskininkų filiale yra klasė su kondicionieriumi. Ne šiaip kokiu, kabančiu ir rūdijančiu, bet išties veikiančiu, naudojamu pamokų metu.

Taigi profesinėje mokykloje sąlygos geresnės, nei gimnazijoje.

Bet vėl grįžkime į teksto pradžią. Bejėgiškumas. Tai – svarbiausias žodis, kurį minėjau dar pirmoje pastraipoje. Nes pagrindinė problema čia nėra oro temperatūra, o būtent tai, kad daugelis mokyklų yra visiškai nepasirengusios suvaldyti bet kokių kylančių krizių. Dėl to mokiniai jaučiasi bejėgiai, tiesiog sistemos įkaitai.

Jei besite pirštu mokyklos vadovybei ir pasakysite, kad tai jie privalo užtikrinti Lietuvos higienos normų laikymąsi, sulauksite atsakymo: „oi, karšta, ką padarysi, toks oras, nėra pinigų, negalime nieko pakeisti...“. Visiška bejėgystė, kaip ir sakiau! Ką tokia įstaiga apskritai gali pasiūlyti jaunam žmogui?

Ir aš galvojau, kad visur karšta. Kad visi yra bejėgiai ir tikrai niekas negali sukurti mokymuisi palankios aplinkos. Bet užteko pasidairyti kurorte, ir su džiaugsmu bei viltimi suvokiau, kad klystu. Bet ar normalu vaikščioti po XXI amžiaus švietimo įstaigas ir, kaip kokiam akmens amžiaus žmogui, mirti iš nuostabos, pamačius ten esantį oro kondicionierių?

O mokiniai, pastebėjau, tiesiog šviesmečiais lenkia savo mokyklų ribas. Puikiai pasinaudoję šiuolaikinėmis elektroninėmis priemonėmis, naujienų portalais ir kitais informacijos kanalais, pasakodami savo istorijas, pateikdami nuotraukas, nieko nebijodami jie savo žinią apie nepakenčiamas sąlygas paskleidė plačiai, greitai ir užtikrintai. Dėl to visi galėjome išgirsti bei sužinoti, kas dedasi anapus mokyklų durų.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24