Spausdinti šį puslapį

Laikykite savo vaikus atokiau nuo korepetitorių

2018-05-21, 11:16
Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Laikykite savo vaikus atokiau nuo korepetitorių Gintarė Pugačiauskaitė

Apie 30 procentų Lietuvos moksleivių turi korepetitorius. Didmiesčiuose ši tendencija dar ryškesnė – čia net 40 procentų tėvų moka už įvairias papildomas pamokas, skiriamas jų vaikams. Gal greitai tai taps norma?

Prieš kurį laiką korepetitoriai buvo reikalingi tik vyresniųjų klasių mokiniams, dažniausiai abiturientams. O kaip kitaip pasiruošti egzaminams, ar ne? Bet palaukite, kalba čia visai ne apie tai. Dabar korepetitoriai jau samdomi net pradinukams. Tiems, kurie piešia saulutes, mokosi abėcėlę ir po truputį skaičiuoja aveles. Nagi, nejau manote, kad Jūsų vaikas, kasdien klasėje sėdintis pusę dienos, nesugebės išmokti skaityti be korepetitoriaus?

Kita vertus, kam tada apskritai reikalinga mokykla, mokytojai klasėje, visa švietimo sistema ir jai skiriami pinigai iš biudžeto, jei Jūs patys noriai finansuojate savo vaikų papildomas pamokas? Lietuvoje juk mokslas nemokamas. Tai kam Jūs mokate?

Skaudu bus tai pripažinti, bet žinokite, kad jei esate tėvai, mokantys už papildomas savo vaikų pamokas, šitaip ne išreiškiate meilę savo atžaloms ar meilę mokslui, o greičiausiai tiesiog maitinate šešėlinę šalies ekonomiką, skatinate nesąžiningą verslą ir skurdinate valstybę. Kodėl? Nes daugelis korepetitorių dirba nelegaliai, neturėdami tam reikalingų leidimų, verslo liudijimų. Savo gaunamas pajamas (o gauna jie jas iš Jūsų) tiesiog kraunasi į kišenes, pinigines, pagalvių užvalkalus, nė nemokėdami mokesčių, slėpdami savo „verslą“ nuo valstybės. Tikra švietėjiška veikla, tiesa?

Nejau norite, kad Jūsų vaiką mokytų asmuo, apgaudinėjantis Lietuvą ir veikiantis šešėlyje? Ar ir Jūs sąmoningai prie to prisidedate? Imkite ir pasidomėkite mokytojais, kurie kala žinias į galvas Jūsų vaikams – ar jie dirba legaliai, ar neslepia mokesčių? Pamatysite, dauguma korepetitorių pirmiausia dar turi atsiprašyti valstybės, kurią apvogė, ir raudonuodami iš gėdos kulniuoti į VMI išsipirkti verslo liudijimų, o ne aiškinti kažką vargšams mokiniams.

Vis dėlto manote, kad mokytojas, kurį samdote savo vaikams, yra ne toks? Jis geras, dorovingas ir jau tikrai neapgaudinėja valstybės? Atsimerkite. Visos tos mielos mokytojukės, seginčios išlygintus sijonus ir skaičiuojančios savo darbo stažą dešimtimis metų, turi savo ydų. Pateiksiu pavyzdį. Turbūt įsivaizduojate, jog nieko čia tokio, jei, tarkim, pasibaigus pamokoms, biologijos mokytoja savo klasėje pamokys kokį jaunuolį papildomai, kitaip sakant, pabus ne tik jo mokytoja per pamokas, bet dar ir korepetitore už pinigus?

Oi, ne, labai labai blogai, tai – įstatymų pažeidinėjimas! Įsidėmėkite: toje mokykloje, kurioje dirba, mokytojai negali mokyti vaikų papildomai už pinigus. Nemokamai – žinoma, gali! Gal pagaliau to ir pareikalaukite?

Nes žinote, ką kartais reiškia samdyti korepetitorių? Ogi savanoriškai leisti, kad šalia Jūsų vaiko būtų ir jo pasaulėžiūrą veiktų nesąžiningas žmogus. Ir dar už didelius pinigus, kuriuos patys mokate!

Ką tokiu atveju daryti? Bėkite nuo tokių pedagogų kuo toliau. Bėkite į VMI ir praneškite apie jų nelegalias veiklas. Šitaip tikrai duosite savo vaikams naudingą pamoką apie vertybes, meilę šaliai, sąžiningumą ir pilietinę atsakomybę.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti