Draugo Č. Iškausko „Klastočių jūra“

2013-12-10, 15:42
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Sovietmečiu iš teisėtų savininkų pavogtos žemės grąžinimo klausimas yra tema, ko gero, labiausiai kompromituojanti nepriklausomos Lietuvos valdžią. Visagalės korupcijos persmelktas procesas daugeliui paveldėtojų baigėsi visišku teisiniu nihilizmu, kuris lėmė, kad protėvių žemė iš jų buvo atimta dar kartą. Istorikas Česlovas Iškauskas, piktnaudžiaudamas šia tema, po gėdingų įvykių praėjus vos dešimčiai metų, bando ją pristatyti visiškai atvirkščiai. Jis kaltę verčia ne nieko nepaisantiems prichvatizatoriams, o LLRA politikams, kurie labiausiai priešinosi aplink Vilnių esančios žemės vogimui.

Autorius baugina jau savo straipsnio antrašte – „Lietuvos lenkų veikėjai skęsta klastočių jūroje", o kiekvienas tolesnis sakinys baugina vis labiau. Visos šios keverzonės tikslas yra vienas – įrodyti, kad LLRA, susitarusi su Lietuvos priešais (Kremliumi ir radikaliais Lenkijos politikais), kuriems yra patogu eskaluoti žmogaus ir tautinių mažumų teisių pažeidimų mūsų šalyje temą, šmeižia Lietuvą. Ką reiškia ta „klastočių jūra", perskaitę tekstą, tiesą sakant, taip ir nesužinome, nes autorius nepateikia jokio pavyzdžio. Vienintelis, kuriuo bando manipuliuoti Č. Iškauskas, yra taip vadinamas Gudelių incidentas, kuris rusų kalba leidžiamos žiniasklaidos buvo išnaudotas žemės grąžinimo procese siekiant apkaltinti Lietuvą dėl čia gyvenančių lenkų persekiojimo.

Iškauskas atkakliai kartoja anksčiau vienoje Lietuvos televizijos laidoje pateiktą dezinformaciją. Žinoma, naudodamasis proga neigia, kad Gudeliuose vietos gyventojai buvo gąsdinami Lietuvos kariuomenės būrio, nes nesutiko, kad jų žemė būtų pasisavinta ne vietinių gyventojų, kuriems sklypus (nelegaliai, ką vėliau įrodė teisėsaugos institucijos) lengva ranka dalijo taip anuomet vadinamas gubernatorius. Tuo metu žiniasklaida plačiai skelbė apie šiuos gėdingus įvykius, bet Č. Iškauskas nori „tikėti" anuometiniais pareigūnais, kurie, be abejo, „nieko nematė", nes koks kvailys apkaltins save pažeidus teisę.

Ir tuo nevykusiu pavyzdžiu „klastočių jūra", kuria Lietuvos lenkų lyderius kaltina Č. Iškauskas, baigiasi. Nebent prie viso to pridėsime LLRA politikų paviešintą faktą, kad Vilniuje grąžinta tik 30 proc. žemės, kai tuo tarpu kituose šalies miestuose žemė jau grąžinta 79 proc. Č. Iškausko nuomone, tokių faktų pateikimas reiškia Lietuvos šmeižtą... Gudelių incidento mastu.

Nieko nešmeiždamas norėčiau pasakyti, kad tik mūsų šalyje žemės grąžinimo procese sugebėta nekilnojamąjį turtą, t.y. žemę, paversti kilnojamuoju turtu. Tai buvo padaryta turint labai konkretų tikslą: sudaryti galimybes viliojančius žemės sklypus aplink Vilnių užvaldyti tam teisės neturintiems asmenims, kartu tautinių mažumų tankiai apgyvendintose teritorijose įkurdinant gyventojus iš kitų šalies regionų. Tokiu būdu teisė buvo pažeidžiama visuotinai. Politikai ir žemėtvarkos tarnybų valdininkai be eilės tapdavo geriausių žemės sklypų savininkais, o vietos savininkai geriausiu atveju buvo nustumiami į eilės galą, neretai dažnai paliekant jiems išdalytos žemės, kuri kažkada priklausė jų protėviams, likučius. Tokiu nusikalstamu būdu žemės prisigrobė šimtai politikų, šmėžuojančių pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, valstybės tarnautojų, prokurorų ir daugybė pagarsėjusios „žemėtvarkos" darbuotojų giminių ir pažįstamų (artimesnių ir tolimesnių). Siekiant palengvinti žemės vogimo procesą, žemės grąžinimo įstatymas Seime buvo keičiamas Gineso rekordo knygos vertu dažnumu: daugiau kaip pusantro šimto kartų. Apie neregėto masto korupciją anuomet skelbė žiniasklaida (taip pat respublikinė), šiuos faktus ne kartą patvirtino valstybinės komisijos, kurios buvo įkurtos siekiant ištirti žemės grąžinimo Vilniaus krašte proceso pažeidimus.

Ir dėl to reikia verkti, drauge Iškauskai! Beje, menka yra ši jūsų, drauge, propaganda (net turint omenyje sovietmečiu įgytus propagandinio darbo įgūdžius). Nenuostabu, kad Sąjunga griuvo turėdama tokius varganus propagandininkus...

Tadeuš Andžejevski

 

Komentarai  

 
#16 goga 2014-01-03 10:25
už tiesą ir siunta LLRA... ir nė žodžio apie tą Skudurą... Reiškia, kalti?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#15 Andžei 2013-12-19 09:18
Iš kur tokia neapykanta Lietuvai ir lietuviams?O kodėl nėra straipsnių apie V. Tomaševskio tėvą - Vladislav aktyviai dalyvavusio autonomistų ir edinstvos veikloje?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#14 Andžei 2013-12-19 09:18
Iš kur tokia neapykanta Lietuvai ir lietuviams?O kodėl nėra straipsnių apie V. Tomaševskio tėvą - Vladislav aktyviai dalyvavusio autonomistų ir edinstvos veikloje?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#13 Sanzeliažas 2013-12-18 13:00
Ponas, prašom neįžeidinėti visų gerbiamo Č. Iškausko . Tai nedaro Jums garės einant Lietuvos Seimo nario patarėjo pareigas. Tuo būtinai turi susidomėti seimo etikos ir procedūrų komisija.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#12 Vytaras 2013-12-18 12:55
Pan Tadeuš,o ką pasakysit apie J.Pilsudskio 1926m. pravestą žemės reformą ,kur Vilnijoje žemė pagrinde buvo išdalinta tuteišinui ir okupacinės kariuomenės atstovams ?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#11 mda 2013-12-11 12:57
skroblai, pasirasineji skirtingais nikais ir vaizduoji masikuma sitam saite. tu tiek bukas, kad net nepastebi, kad tas pacias gramatine klaidas darai:) apgailetinas mulkis:) kai neturi argumentu belieka tik garsiai rekti, kviestis, kad blokuotu ir t.t. ir pan...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#10 skroblas 2013-12-11 12:45
Blokuokite šitą chamą ir psichą.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#9 gedas 2013-12-11 12:26
Eik, manda, išgerk Švyturio alaus, uždainuok Ant kalno murai. O gal geriau pyzdyn i Delfi. Ten tau vieta.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#8 mda 2013-12-11 12:11
suski lenkiskas, tai irodyk kur as meluoju, kad jusu paciu lenku politikieriai prisigrobe zemiu???. o kol neirodei esi llra chunveibinas - be garbes, be morales, o svarbiausia be sugebejimo savarankiskai mastyt...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#7 to mda 2013-12-11 12:04
Esi tikra manda,kadangi meluoji.Tavo tikslas vienas issaugoti vietiniu lenku uzgrobtas zemes.Bet anksciau ar veliau teks zemes grazinti ju teisetiems savininkams.Amen.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#6 mda 2013-12-10 18:22
Galima numanyti, kad vandens telkinių pakrantės buvo reikalingos pačiai rajonų savivaldybių valdžiai ir tiems, kurie galėjo nepaprastai giliai išreikšti dėkingumą už tai, kad būsima jų nuosavybė ribosis su Neries, Vilnelės, Žeimenos ar vaizdingo ežero krantais. Pagaliau Rinkimų akcijos lyderio pavaduotoja ir bičiulė, atvykusi iš kitos šalies ir neturėjusi teisės į žemės grąžinimą, greitai tapo daugelio sklypų ir namų Vilniuje bei Vilniaus rajone, taip pat ir ant Žeimenos kranto, savininkė, neleisdama naudotis vietos gyventojams netgi kitu krantu, priešais jos turimą nuosavybę. Taip pat greitai daugelio žemės sklypų savininkais tapo ir kiti Rinkimų akcijos veikėjai
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 mda 2013-12-10 18:21
o cia dar truputis:
Tipišką vietos gyventojams daromą žalą nepaprastai iškalbingai liudija kitas pavyzdys. 1998 m. balandžio 1 d. LR Vyriausybė priėmė nutarimą Nr. 385 Dėl žemės reformos vykdymo kaimo gyvenamoje vietovėje. Juo Lietuvos savivaldybės buvo įpareigotos pateikti savo pasiūlymus dėl upių, ežerų ir kitų vandens telkinių pakrančių atskirų dalių rezervavimo vietos gyventojų poreikiams, siekiant išvengti pavojaus, kad jos bus įtrauktos į privatizavimo planus. Iš 56 Lietuvos savivaldybių savo pasiūlymus apskritims pateikė 55, išskyrus vieną – Vilniaus rajono, kurią daugelį metų valdo Lenkų rinkimų akcija....
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#4 mda 2013-12-10 18:20
beja, lenku naci pasidomek tomasevskio giminemis, kurie tiesiogiai dirba su zemes grazinimo projektais..
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 mda 2013-12-10 17:53
susikaiciuok sukrustas fasistuojantis lenku naciste savo partijos veikeju giminiu sklypus vilniaus rajone ir viskas tau atsistos i savo vietas... bet ne, neatsistos, nes tu tiesiog per glusas tam..
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 tai 2013-12-10 17:36
davai klok, jei turi kokių faktų, triochala šovinistinis.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24