„Maxima" su reputacijos dėme...

2013-12-06, 14:06
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Didžiausia Latvijos istorijoje statybos katastrofa, kurioje mirtinai buvo sužaloti 54 žmonės, liks istorinė ir dėl kitos priežasties. Tragedija atskleidė atsakingų žmonių požiūrį (bent jau teoriškai) į prekybos centro „Maxima", esančio Rygoje, Zuolitūdės rajone, stogo griūtį.

Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis, kuris, žmogiškai kalbant, turėjo mažai bendro su privataus komercinio tinklo veikla, vis dėlto pripažino, kad politinė atsakomybė už viską, kas vyksta Latvijoje, krenta ant vyriausybės vadovo. Šis atsakomybės jausmas (ypač tragedijos akivaizdoje) paskatino premjerą elgtis oriai. Jis atsistatydino kartu su visa vyriausybe.

Atrodytų, kad pripažinimo vertas Latvijos vyriausybės vadovo poelgis turėtų paskatinti panašiai pasielgti taip pat ir Lietuvos įmonės Latvijoje direktorių. Laukiamas „Maxima Latvija" vadovo, kurio atsakomybė už įmonės veiklą yra akivaizdi, atsistatydinimas buvo natūralus ir tikėtinas. Tačiau Latvijos „Maximos" vadovo Gintaro Jasinsko atsistatydinimas ne tik neįvyko, bet Lietuvos bendrovės Latvijoje prezidentas savo arogantišku elgesiu netgi šokiravo mūsų šiaurinius kaimynus. Paklaustas apie atsistatydinimą, atrėžė priblokštiems žurnalistams, kad nesijaučia atsakingas ir todėl nesiruošia užleisti posto.

„Atsistatydina tie, kurie jaučia savo kaltę. Galiu žiūrėti žmonėms į akis", – šie Jasinsko žodžiai taip papiktino dar negalinčius nuo skausmo ir liūdesio atsigauti latvius, kad jie pradėjo spontanišką protesto akciją prieš „Maximą". Politikai, žurnalistai, paprasti piliečiai, neslėpdami savo pykčio dėl Lietuvos prekybos tinklo vadovų požiūrio, pakvietė latvius į boikotą. Twitteryje pasirodė daugybė žinomų viešų Latvijos asmenybių (buvusių ministrų, Seimo narių ir gerbiamų visuomeninių veikėjų) įrašų, smerkiančių gėdingą G. Jasinsko, kurį tik po skandalo Latvijoje vadovybė Vilniuje pašalino iš pareigų, požiūrį.

Vaizduotės ir elementarių žmoniškų refleksų stoka pasižymintis Lietuvos verslo atstovas net sukėlė diplomatinį sąmyšį tarp Latvijos ir Lietuvos. Lietuvos ambasadorius Rygoje Ričardas Čekutis buvo iškviestas į Latvijos užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti, o Latvijos prezidentas Andris Berzinis, kuris kaip tik ruošėsi į Vilnių, į Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimą, paskelbė, kad šį šokiruojantį reikalą aptars su Lietuvos Respublikos prezidente.

Komentuojant pasibjaurėjimą Latvijoje sukėlusį, švelniai tariant, incidentą su mūsų prekybininku, galima būtų apsiriboti trumpu pareiškimu, kad kas nors arba turi įgimtą vidinį jautrumo, sąžiningumo, garbės jausmą, skatinantį žmonių sąžinę tam tikriems poelgiams, arba kažkam viso to trūksta. Jasinskas tokiu sunkiu latviams metu pasielgė ne kaip dera verslininkui, atstovaujančiam vienai iš Lietuvos verslo vizitinių kortelių užsienyje, o kaip nemokša prekybininkas iš Gariūnų kiosko. Jis diskreditavo ne tik savo įmonę, bet netiesiogiai ir Lietuvą, kuri prieš tai didžiavosi „Maximos" ženklu.

Nepriklausomai nuo to, kokios bus galutinės Latvijos teisėsaugos institucijų išvados dėl statybos katastrofos Zuolitūdėje kaltininkų, „Maximai" Latvijoje bus sunku nuplauti reputacijos dėmę ir atgauti paprastų latvių pasitikėjimą.

Tadeuš Andžejevski

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24