Spausdinti šį puslapį

Kas yra laisvė?

2013-11-10, 18:07
Įvertinkite šį įrašą
(17 balsai)

Šiuolaikinis žmogus dažnai susiduria su laisvės sąvoka. Apie laisvę kalba ir politikai, ir psichologai, ir filosofai. Regis, kiekvienas turi savitą laisvės sampratą, tačiau ilgiems rudens vakarams labai tinka dar kartą imtis pasvarstymų – kas yra laisvė?

Laisvė – tai galimybė veikti be apribojimų ir suvaržymų. Tačiau yra ir kita samprata: laisvė – tai galimybė realizuoti savo tikrąjį „aš".

Įstatymai varžo asmens laisvę, jeigu jie tiesiogiai arba bendra forma nurodo, ką jis turi daryti. Toks įstatymas panaikina laisvę rinktis. Įstatymai nevaržo asmens laisvės, jeigu jie nustato tik veiksmų ir pasirinkimų ribas. Vieno individo veiksmai gali pažeisti kito laisvę, todėl įstatymai ribojantys tuos veiksmus saugo visų laisvę. Tokių įstatymų egzistavimas yra būtina laisvės sąlyga: jie garantuoja, o ne naikina laisvę.

Vienos ar kitos galimybės pasirinkimas yra tikras pasirinkimas tik tada, kai jis yra apsvarstytas, įvertinti jo padariniai. Jeigu žmogus renkasi negalvodamas, jis ne tiek realizuoja savo laisvę, kiek elgiasi spontaniškai ir impulsyviai. Žmogus yra laisvas tik tuo atveju, jeigu perpranta pasaulio tvarką, supranta savo vietą jame ir suvokia, ką privalo daryti.

Laisvas žmogus negali būti kito žmogaus vergas. Tačiau jis negali būti ir savo paties troškimų bei aistrų vergas. Tokios vergijos jis išvengs tuomet, jeigu sugebės kontroliuoti savo prigimtį, realizuoti savo "tikrąjį" aš. Tokia laisvės samprata vadinama pozityvia. Laisvė pozityvia prasme – tai sugebėjimas protingai save valdyti ir kontroliuoti, tai savo tikrosios, racionaliosios prigimties išskleidimas.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#6 Laisva kaip paukštis 2019-01-10 10:40
Tobulai aprasyta kas yra laisvė
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 Judas 2013-12-19 13:42
Šiame portale iš etatinių rašlevinių lojalumo ,pilietiškumo nei su žiburiu nesurasi o pagrinde labai nevykusia rašliava juodinama ,šmeižiama savo Tėvynė ir kaip nekeista savų piliečių užtikrinančių jiems laisvę ir demokratiją.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#4 skroblas 2013-12-18 20:31
Gintare saunuole. Ir cia raso tikrai laisvai. Niekas jos nevarzo. Man patnka jos mintys. Sitas portalas yra 100 proc. demokratiskas.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 as 2013-12-18 18:14
o tu pati laisva žurnalistė? ar partinė?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Antanėlis 2013-12-18 15:07
Ar ne gėda plagijuoti ar nurašinėti iš knygų pasirodant kokia aš protinga.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Darek 2013-11-15 18:41
Ar tikrai žinome ką reiškia laisvė?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti