Sprendimų metas: artėja 2014-ųjų rinkimai

2013-10-31, 11:48
Įvertinkite šį įrašą
(11 balsai)

Dažnai žmonės sako, kad politika – visiškai neįdomus dalykas. „Tuomet akivaizdu, kad jūs visiškai nieko apie ją nežinote“, - atsakau. Nes juk ilgesnį laiką sekantys politines aktualijas išmano, kiek intrigų, naujienų, paslapčių, svarbiausių tiesų, o tuo pačiu ir abejonių, įkūnija ši sritis. Todėl ji ir įdomi. Visada.

Bet nepaisant to, nesidominčiųjų politika – dauguma. Būtent į šią visuomenės dalį dabar ir  kreipiuosi. Jau kitais metais, 2014-ųjų gegužę, vyks rinkimai į LR Prezidento postą bei į Europos Parlamentą. Šiems rinkimams atėjus, daugelis savo balsus atiduos visiškai aklai, pasikliovę neracionaliais argumentais, o kiti apskritai tylės ir nepareikš jokios valios.

Paskui, kai valdžios atstovai jau užims savo postus ir pradės darbą, iškart ims lietis nepasitenkinimas. Vieni kaltins tuos, kurie išrinko neva blogą valdžią; kiti sakys, kad jie – ne specialistai, todėl suklydo pasirinkdami; treti pareikš, kad apskritai politika – tai jau žuvęs reikalas.

Tiesiog atrodo, kad tokia pati situacija po rinkimų susiklosto kone kiekvieną kartą. Tačiau akivaizdu, kad daugelis nesupranta, jog suaktyvėti reikia būtent prieš rinkimus. Domėtis, skaityti,  sekti, klausti, ieškoti, analizuoti – visi šie uždaviniai turi būti įvykdomi iš anksto. Tie, kurie domisi politika nuolat ir sistemingai, rinkdamiesi kandidatus suklysta rečiau.

Kai išstudijuoji politikų veiklas, kalbas ir darbus likus bent trims mėnesiams iki rinkimų,  tampi atsparus visam tam melui ir tuštiems pažadams, kurie liejasi priešrinkiminių kampanijų metu. Juk prasidėjus už pinigus nupirktoms ir sukurtoms televizijos laidoms, pasipylus apgaulingiems straipsniams, teisingai nuspręsti būna išties neįmanoma. Politikai su savo komandomis meta visas pajėgas ir imasi bet kokių įmanomų manipuliavimo priemonių, kad tik pelnytų rinkėjų balsų.

Atkreipkite dėmesį – dažnas politikas stengiasi ne pranešti visuomenei apie save, ne pateikti savo tikslus ir planus, bet tiesiog – gauti balsų. Rinkiminė agitacija – tai ne pagalba žmogui,  nežinančiam, ką pasirinkti, o tiesiog politiko bandymas bet kokiomis priemonėmis „prasimušti“ į valdžią.

Aišku, aš nekalbu blogai apie visus politikus. Jau ir taip mes apie politiką prikalbame per daug neigiamų dalykų. Tiesiog noriu atkreipti dėmesį, kad rinktis, už ką balsuosite, turite jau dabar. Šiuo metu visuomenės protai dar neprikimšti pigaus melo, nesuklaidinti beprasmių pažadų.

Pažvelkite į tuos politikus, kurie puoselėja kertines vertybes, gina prigimtines mūsų teises,  saugo tikėjimą, dirba sąžiningai. Galbūt jie priiminėja sprendimus, kuriems priešinasi dauguma; galbūt jie turi priešų, tačiau taip yra tik todėl, kad jie nebijo tiesos ir garsiai ją išsako. Gal kai kurios žiniasklaidos priemonės bando pavaizduoti juos neigiamai, tačiau taip yra tik todėl, kad jie netarnauja monopolininkams ir nešvaisto pinigų užsakomiesiems straipsniams. Tačiau būtent jie yra tikrieji politikai, o ne vienadieniai „blizgučiai“, pasirodantys tik reklaminėse priešrinkiminėse skrajutėse.

Taigi linkiu visiems rimtai pasidomėti, kas vyksta politiniame diskurse ir priimti sprendimus. Neleiskime sau suklysti visos valstybės kaina. Tikrieji rinkimai ar pasirinkimai turi įvykti jau dabar.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#2 mantas 2013-11-08 11:42
Baudas uzdeti negalima. Tai yra demokratijos principu pazeidimas. Kitavertus, rinkejus reikia informuoti, kad jeigu ne tu, tai isrinks kiti. Ir ta ka panores.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Gamtininkė 2013-11-08 11:29
Pažįstu daugybę rinkimų teisę turinčių, bet ja nesinaudojančių (ant sofos rinkimų dieną praleidžiančių) žmonių.Kadangi rinkėjų tokioje mažoje šalyje kaip Lietuva yra tikrai mažai, o dar ir tie patys nebalsuoja, siūlyčiau įvesti ne rinkimų teisę, o rinkimų pareigą. Už rinkimų pareigos nevykdymą galima būtų nustatyti kad ir 100 lt baudą į savivaldybės biudžetą.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24