Kviečiame iš mūsų pasimokyti gerbti mažumų teises

2013-10-30, 09:03
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)

Lietuva, atrodo, ketina sublizgėti kaip tolerancijos ir pagarbos kitokiems bei visokioms mažumų teisėms žvaigždė. Lapkričio mėnesį Vilniuje vyks konferencija „Kova su neapykantos nusikaltimais Europos Sąjungoje". Beje, mes jau prieš konferenciją lekiame į tą kovą kaip įsibėgėjęs bizonas. Ką tik mūsų teisingumo ministrą Juozą Bernatonį aplankė „Amnesty International" atstovai. Pokalbio metu susirūpinę ponai domėjosi pažeidimais, atsirandančiais iš etninės, rasinės, tautinės ar religinės neapykantos kurstymo, ypatingą dėmesį skyrė romų diskriminacijai. Taip susirūpinome šia tema, kad net ministras J. Bernatonis paskelbė, jog Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai bus parengta speciali rezoliucija dėl veiksmingos neapykantos nusikaltimų prevencijos.

Galingas dalykas! Bet ką daryti su neseniai paskelbtu lygių teisių kontrolierės Aušrinės Burneikienės pareiškimu, kuriame tvirtinama, kad Lietuva, rūpindamasi savo įvaizdžiu, uoliai spraudžiasi pasirašyti ir ratifikuoti visokias tarptautines kortas, konvencijas ir direktyvas, o po to... „visais įmanomais būdais stengiasi nevykdyti prisiimtų įsipareigojimų". Taip pat priima nacionalinių įstatymų pataisas, kurios yra nesuderinamos su ratifikuotų dokumentų reikalavimais.

Nesistebėkime. Minėta konferencija nėra nei sensacija, nei Lietuvos iniciatyvos pasekmė. Ji kasmet vyksta ES pirmininkaujančiose šalyse, o jos organizatorė yra ES Pagrindinių teisių agentūra.

Įdomu, ar organizatoriai žino, kad šiųmetė konferencija vyks šalyje, kurioje ne tik Romai „patiria šiokį tokį diskomfortą" dėl netolerancijos ir jų teisių negerbimo? Ar jie supranta, kad visi, kas gyvas, mūsų šalyje stengiasi neleisti priimti Tautinių mažumų įstatymo?

Nepriklausomybės akto signatarai kaip tik paskelbė, kad toks įstatymas bus „Lietuvos teritorijos vientisumo pažeidimas". Publicistai-tautininkai teigia, kad toks įstatymas būtų šlykštynė, padėta... Latvijai. O opozicijos nariai bando net neleisti diskutuoti apie jos projektą – baugina, kad tai būtų smūgis konstituciniam lietuvių kalbos statusui. Be to, vapalioja, kad Mažumų apsaugos pagrindų konvencija, kurią atitinka įstatymo projektas, gali būti aiškinama šių mažumų nenaudai.

Taigi PTA ponios ir ponai, atvykite pas mus mokytis iš mūsų politikų ir svarbių pareigūnų. Konferencijos metu galite, pavyzdžiui, sužinoti, „kaip kovoti su dvikalbiais užrašais vietovėse, kur mažuma yra dauguma?" Kaip prelegentą pakviesčiau Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje, kuris kaip tik puikiai „išbylinėjo" eilinę baudą Vilniaus rajono administracijos direktorei. Dar galėtumėte pasimokyti, „kaip daryti spaudimą Vyriausybei, kad neakceptuotų siūlymo dokumentuose daryti įrašą apie tautybę ?" Referatą šia tema galėtų perskaityti Vidaus reikalų ministerijos atstovai, kurie ką tik perspėjo Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių: „Mums nereikia tokios ekstravagancijos". Į konferenciją apie kovą su neapykanta taip pat pakviesčiau Julių Panką, Nacionalinio Lietuvos jaunimo fiurerį, kuris ant Tauro kalno suorganizavo meilės kalba trykštančią sueigą, skirtą Vilniaus atgavimui. Tokio tipo temų sąrašą galėčiau tęsti iki begalybės.

Lucyna Schiller

Komentarai  

 
#3 Petras 2013-11-01 01:39
nu gal "primitivus" tai negrazus ir izeidziantis zodis pavartotas, atleiskit.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Petras 2013-10-30 15:21
Lenkams tokia primitivi publicistika yra norma, lietuviams nesuprantama ir atsuminanti
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 tomas 2013-10-30 15:04
Sutinku. Daznai sia ponia perlenkia lazda. Nors daug kur ir teisi.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24