Lietuvių kalba – nauda ar našta?

2013-10-25, 18:48
Įvertinkite šį įrašą
(9 balsai)

Pastaruoju metu jaučiuosi lyg vyresniųjų klasių tautinių mažumų moksleivė,  nerimastingai laukianti lietuvių kalbos egzamino. Keista,  nes  pati abituriente buvau jau senokai,  o mano tautybė – lietuvė.  Vis dėlto aš puikiai žinau,  kad kokybiškai rašyti ir produktyviai kurti galima tik savo gimtąja kalba.

Iš kur ir kaip atėjo šis supratimas? Pirmiausiai visi tautininkai turėtų pasidžiaugti (nors kažkodėl to nepastebiu),  nes nuo pat vaikystės itin intensyviai skaičiau bei kūriau savo gimtąja kalba,  dalyvavau rašymo konkursuose,  galiausiai baigiau lietuvių filologijos bakalauro studijas. Tapau diplomuota savo gimtosios kalbos specialiste.

Ir kadangi tautininkai vis pabrėžia,  kad be gimtosios kalbos puoselėjimo nyksta tauta, gresia priešų invazijos,  valstybės galas ir panašiai,  tai jau maniau,  kad su lietuvių kalbos išmanymu galėsiu toli eiti. Juk dabar visi tik ir skelbia, kokia svarbi kalba,  kaip reikia ją mokėti,  kokia baisia klaida yra ne vietoje padėtas kablelis ir panašiai.

Deja,  puikus kalbos mokėjimas pasirodė man mažai tegalintis padėti jau tada,  kai įstojau į VU filosofijos magistrantūrą. Visi tekstai,  paskaitų medžiaga,  literatūra – vien anglų kalba. Nori atsiskaityti ir gauti pažymį – turi nepriekaištingai išnagrinėti angliškus tekstus. Filosofija juk – sudėtingas mokslas,  net gimtąja kalba kai kuriuos veikalus sunku suprasti,  o čia staiga – viskas angliškai. Beliko tik už galvos griebtis.

 Ir nors nurodyta,  kad studijų dėstomoji kalba – lietuvių,  medžiagą gauname anglišką. Tačiau argi tai keista? Juk kokybiškos lietuviškos mokomosios medžiagos turime labai mažai. Lietuvių kalba nerašomi aktualiausi mokslo straipsniai,  lietuviškai nekūrė žymiausi atradėjai,  filosofai,  mokslininkai. Dauguma itin akademiniam pasauliui svarbių darbų į lietuvių kalbą niekada net nebus išversti. Tačiau taip yra net ir su grožine literatūra,  su filmais,  žurnalais - tie,  kurie nenori mėnesių mėnesius ar metus laukti nekokybiškų vertimų,  jau skaito ar žiūri originalius kūrinius. „The Financial Times“,  „The Economist“ ir kiti itin svarbūs žurnalai ar laikraščiai taip pat nėra leidžiami lietuvių kalba. Kai kurių reikšmingų knygų vertimo į lietuvių kalbą taip pat laukiu jau kelerius metus,  bet,  matyt,  mūsų leidyklų jos niekada taip ir nepasieks.

Tad dabar,  galiausiai,  ėmiau mąstyti – na ir kas,  kad aš puikiai moku lietuvių kalbą,  jei ši kalba nesuteikia man beveik jokių galimybių? Ji nėra raktas pažinimui,  nėra langas į pasaulį – išvis tai - jokia perspektyva. Su savo gimtąja kalba negaliu atverti reikalingiausių žinių,  naujienų,  negaliu net visavertiškai studijuoti. Tad kam tada reikia visą tą lietuvių kalbos mokėjimo reikalą taip sureikšminti?

Man atrodo,  kad kai kurie mūsiškiai visuomenės aktyvistai ar politikai kalbą ir jos elementus,  regis,  supranta kaip gyvulius tvarte – reikia suvaryti į vieną krūvą,  užremti duris ir lai visi baubia viena kalba. O tai,  kad kalba yra pirmiausia kintanti kūnas,  progresuojantis elementas,  raktas,  kuris padeda atrasti informaciją, nesuprantama. Vertinga ta kalba,  kuri leidžia siekti,  tobulėti,  atverti pažinimo pasaulį.

Aš pati,  nors ir puikiai mokėdama lietuvių kalbą,  su didžiausiu nerimu ir sunkumais kopiu magistro diplomo link,  nes,  pasirodo,  lietuviškoje aukštojoje mokykloje svarbiausia yra mokėti anglų kalbą. Bet juk,  aišku,  negali ir universiteto kaltinti – nėra lietuviškos medžiagos,  tad tenka griebtis kitų šaltinių.

Žinau,  ką reiškia skaityti,  rašyti ir rengti mokslo darbus ne gimtąja kalba – tai jau ne džiaugsmingas tobulėjimas,  o vienas vargas. Būdama tokioje situacijoje aš puikiai suprantu tautinių mažumų moksleivius,  kuriems vis kartojama,  kad labai svarbu kone idealiai mokėti  lietuvių kalbą. Tačiau kam ir kodėl tai svarbu, taip ir nesupratau iki šiol.

Gintarė Pugačiauskaitė

 

Komentarai  

 
#3 Vytaras 2013-12-18 11:04
lenofobiškas samprotavimasir daugiau nieko.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Geras 2013-10-25 21:37
Geras straipsnis.Lietuvos ateitis jaunimo rankuose
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Petras 2013-10-25 19:21
Man irgi lietuviu kalba yra idomus bet maziai naudojamas dalykas - paprastai per maziai zmoniu jak kalba ir raso.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24