Spausdinti šį puslapį

Kodėl „minimumas“ – geriausias atlyginimas

2017-07-31, 13:49
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Gintarė Pugačiauskaitė Gintarė Pugačiauskaitė

Atrodo, yra šimtai būdų būti nelaimingam Lietuvoje, tačiau pirmasis jų – nedidelės pajamos. Jei uždirbi „minimumą“, vadinasi, valgai tik nukainotus maisto produktus, nuolat esi piktas, kasdien nuo ryto iki vakaro keiksnoji valdžią ir socialiniuose tinkluose skundiesi, kad „nebeįmanoma gyventi gaunant tiek mažai“.

Bet pažvelkime į realybę – jei turi telefoną, internetą, sėdi sau ir rašai tokias žinutes, tai juk vis dėlto ne taip ir blogai gyveni? Ar tik ši problema nėra sukurta dirbtinai? Nes, man regis, jei staiga nebeliktų gaunančių minimalų atlyginimą, nebebūtų ką kalbėti nei emigrantams, nei kai kuriems politikams. Vieni neturėtų prieš ką puikuotis ar ko dirbtinai užjausti, kiti – kam dalinti pažadų apie didesnes algas ir taip laimėti dar vienų rinkimų.

Todėl imkime ir pažvelkime į tą minimalų darbo užmokestį kitaip – įsivaizduokime, kad jį gauti visai smagu. Tada turėsime ne 380 eurų + ašaras, bet 380 eurų + šypseną, o tai juk vis dėlto kur kas daugiau.

Pirma, jei uždirbate „minimumą“, tai beveik visą jį ir gaunate tiesiai „į rankas“. Valstybė pasigviešia visai menką Jūsų atlyginimo dalį įvairiems mokesčiams (maždaug 60 eurų). Vadinasi, ką užsitarnavote, tas ir atitenka Jums. O štai pagalvokite, pavyzdžiui, jei uždirbtumėte 2 000 eurų – tuomet beveik 500 iš jų būtų nuskaičiuojami! Taigi didelis atlyginimas negarantuotų didelio pasitenkinimo, nes žinotumėte, kad labai daug ir prarandate.

Antra, jei esate žmogus, uždirbantis mažai, žinokite, kad galite mažai ir stengtis. Nes dažniausiai tie, kurie gauna minimalų atlyginimą, yra nelaimingi būtent todėl, kad iš tiesų dirba tiek, lyg gautų 5000 eurų. Žmogus tiesiog pervargsta, ir jo jau niekas nebedžiugina. Netikėkite ta pasaka, kad reikia įdėti labai daug jėgų, ir tuomet pasiseks. Jei už minimalų atlyginimą atiduosite visą save, Jūs tik prarasite orumą, o su juo – ir galimybę daugiau uždirbti. Savęs negerbiantis ir savo vertės nežinantis žmogus niekuomet negaus gero atlyginimo. Todėl, jei darbo užmokestis minimalus, vadinasi, minimalios ir Jūsų pastangos. Pernelyg nesukite galvos, jei viršininkas ims kabinėtis. Juk galite bet kada atšauti jam, kad dirbate tiek, už kiek Jums moka. Minimalus atlyginimas – reikalavimai irgi minimalūs. Nurimkite ir atsipalaiduokite.

Trečioji priežastis, dėl kurios palaimintieji tie, kurie gauna 380 eurų – finansinis saugumas. Skamba paradoksaliai, tačiau būtent minimali alga garantuoja, kad niekada nepasiimsite iš banko milžiniškos paskolos, neįklimpsite bandydami ją išsimokėti per ilgus dešimtmečius ir galiausiai Jūsų nesivaikys antstoliai, grasindami areštuoti turtą. Gyvensite iš to, ką turite, ir netapsite kažkieno įkaitais ar vergais – taip, turėsite nedaug, bet nejausite ir tos nuolatinės baimės, kad „mėnuo jau baigėsi, reikia mokėti paskolą“. Ar mažai dar girdėjote tragiškų istorijų apie turtus staiga praradusius verslininkus? Taigi, visa laimė, Jūs tokia istorija niekada netapsite.

Ketvirta, minimalus atlyginimas veikia kaip savotiškas filtras nuo įvairių niekam nereikalingų dalykų šiame gyvenime, kurių Jūs šiaip jau tikrai įsigeistumėte, jei turėtumėte pernelyg daug pinigų. Pavyzdžiui, niekada nepasidarysite kvailos plastinės operacijos, nesusidarkysite savo grožio kaip pasenusios Holivudo žvaigždės, guldamos po skalpeliu ir bandydamos susigrąžinti šlovingus jaunystės laikus. Paskui jos virsta iškamšomis, iš kurių tyčiojamasi socialiniuose tinkluose. Turbūt neisite į grožio salonus, todėl Jums niekas nenupieš pasibaisėtinų varnos juodumo antakių ant kaktos, taip pat manau, kad neturėsite pinigų ir lieknėjimą skatinančioms piliulėms, todėl Jūsų pilve neįsiveis kirmėlės kaspinuočiai. Iš tiesų, visokių nelaimių galima išvengti, jei turi nepakankamai pinigų.

Net ir dabar, kol turtingi žmonės vasaros atostogų metų galbūt keliauja po egzotiškas šalis, rizikuodami susigriebti mirtiną Ebolos virusą, maliariją, tropikų karštinę ar tymus, Jūs ilsitės namuose, ramūs ir saugūs.

Minimalus atlyginimas suteikia Jums tam tikrų supergalių, tikrai.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti