Už blogį komentaruose – kaltė interneto portalui

2013-10-22, 17:24
Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)

Elektroninės žiniasklaidos išsišokėliams verta sunerimti. Portalams,  kurie skelbiasi esą populiariausi,  regis,  vien dėl to,  kad juose gausiausias bjaurių komentarų kiekis,  ateina sunkesni laikai.

Europos Žmogaus Teisių Teismas byloje „Delfi.ee“ prieš Estiją savo verdiktu paskelbė: už estiškame portale „Delfi.ee“ paskelbtus komentarus,  žeminančius piliečio L  garbę ir orumą,  atsako pati visuomenės informavimo priemonė.

Tiesa,  anoniminiams komentatoriams tai nereiškia kaltės nusikratymo. Tie,  kurie parašė įžeidžiančius komentarus,  taip pat atsakys už savo blogus darbus – piktadarius į teisingumo rankas atiduoti galės pats portalas.

Manau,  toks EŽTT sprendimas – puikus ir teisingas postūmis suprasti,  kad žodžio laisvė negali virsti žmogaus garbės ir orumo įžeidinėjimu. Pažvelkite į populiariuosius lietuviškus portalus – žurnalistai neriasi iš kalio, norėdami parašyti kuo labiau provokuojančius,  prieštaringus,  netgi melagingus rašinius,  kad tik šie keltų audras skaitytojų auditorijoje. Kodėl? Kuo portalas „purvinesnis“,  tuo jis ir populiaresnis.

Iš bjaurių komentarų portalai gauna tiesioginę ekonominę naudą. Reklamos užsakovai moka didžiausias pinigų sumas tam portalui,  kuriame gausus komentarų kiekis. Kokie tie komentarai – tai jau nesvarbu,  viską lemia tik skaičiai. Štai taip elektroninė žiniasklaida yra suinteresuota auginti blogį,  pelnydamasi pinigus iš kitų žmonių niekinimo,  įžeidinėjimo ir mėtymosi purvais.

Tiesa,  pas mus kažkodėl buvo įprasta kaltinti vien komentatorius. Tačiau Europos Žmogaus Teisių Teismas savo minėtuoju sprendimu dėl „Delfi.ee“ paskatina į problemą žvelgti visapusiškai,  pamatyti jos aplinkybes ir kontekstą. Negalima portalų laikyti nekaltais – juk dabar,  XXI amžiuje,  yra daugybė priemonių destruktyviai informacijai suvaldyti – galima diegti programas,  ištrinančias netinkamus komentarus,  galima steigti etatus žmonėms,  kurie šalintų netinkamą informaciją. O dabar kai kurie portalai tyčia skatina pyktį,  agresiją ir daro viską,  kad šie neigiami skaitytojų jausmai keliais klaviatūros paspaudimais išlėktų į viešąją erdvę.

Tačiau šiuolaikiniai padorūs interneto portalai turėtų garantuoti solidžią ir patikimą informaciją,  o ne tapti tribūna bepročiams,  laidantiems savo kvailybes ir sukeliantiems kitiems žmonėms nepamatuojamą kančią. Man regis,  jeigu visi tie,  kurie buvo įžeisti,  tarkim, mūsų lietuviškojo „Delfi.lt“ portalo komentarų,   dabar prisiteistų neturtinę žalą,  tai ir portalui karūna nukristų,  ir komentatoriams liežuvius užrištų.

Diena po dienos policija bei prokuratūra neriasi iš kailio,  norėdami patenkinti apšmeižtų,  įžeistų piliečių pareiškimus prašant nustatyti,  kas yra netinkamų komentarų kaltininkai. Kasmet mokesčių mokėtojai sumoka milijonus vien tam,  kad interneto komentatoriai būtų demaskuoti. Tačiau dabar,   EŽTT teigimu, komentarų autoriumi laikytinas ir portalas,  ir pats juos rašęs asmuo.

Reikia tikėtis,  kad tokie portalai kaip „Delfi“, turintys minias piktų skaitytojų ir komentatorių,  imsis priemonių, užkertančių kelią bjauriems burnojimams plisti. Dabar,  kai portalai turės prisiimti savąją kaltės ir atsakomybės dalį,  suveiks teisingumo svertai,  priverčiantys gerbti esmines žmogaus teises.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#2 straipsnio autorei. 2013-10-22 22:46
man kaip krikscionei nepriimtini bet kokie teismai, o cia akivaizdu , kad jie butini, bet tai mano asmenine nuomone.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Danute. 2013-10-22 22:44
kiek teko susidurti , tai vienoje uzsienio salyje, betkoks nepadorus komentaras tiesiog kazkokiu budu negalimas, vadinasi ir pas mus turetu buti tokia galimybe, juk tiek protu turime, o gal naudinga: paskui sukuriamos laidos , vyksta teismai, pajugti advokatai, teisejai ir t.t.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24