Spausdinti šį puslapį

Nuostabūs vaikai, kurie mokosi blogai

2017-06-24, 10:22
Įvertinkite šį įrašą
(27 balsai)
Nuostabūs vaikai, kurie mokosi blogai Gintarė Pugačiauskaitė

Nesukite galvos dėl to, ko Jūsų vaikas išmoks mokykloje. Nes svarbiausia ne tai, ką jis ten sužino.


Svarbu tik tai, ką jis JAUČIA.

Vaikai, kurie gauna blogus pažymius, yra ne tie, kurie mažiausiai žino. Jie yra tie, kurie daugiausiai išgyvena. Ir labai aiškiai tai pasako: „man blogai, aš netinku mokykloje, nepritampu prie sistemos, man čia ne vieta, tai per sunku, negaliu susikaupti, esu įskaudintas“.

Taigi tas, kuris blogai mokosi, visų pirma yra tas, kuris blogai jaučiasi.

Blogai besimokantieji mokiniai yra dovana, leidžianti mums tobulėti. Jie aiškiai siunčia žinią, kad kažkas yra negerai pačioje mokykloje, jos sistemoje, signalizuoja apie problemas. Nes kitaip kodėl sveikas, dvi rankas ir galvą turintis vaikas kažko neišmoktų? Ta priežastis dažniausiai yra gili, vidinė, ir niekas jos tiesiog nenori matyti.

Tie, kurie mokosi blogai, dažnai yra jautresni, trapesni, pažeidžiamesni (nors jų išvaizda, įvaizdis ar laikysena galbūt sako ką kita). Ir taip, gal jie kažko nemoka, to, ką neva turėtų mokėti, kas, anot specialistų, reikalinga žinoti. Bet kas galiausiai sudarė sąlygas jiems ko nors išmokti?

Kai vaikui nepasiseka, jis gauna blogą pažymį, tada dar gauna barti nuo mokytojo, nuo tėvų. Gal dar būna nusiunčiamas pas socialinį pedagogą, psichologą. Vadinasi, visi mato jį kaip vieną didelę problemą. Visi jį susiburia tam, kad jį PATAISYTŲ. Bet ar žmogus gali būti laikomas klaida?

Jei moksleivis gavo prastą pažymį, nekaltinkite jo. Jam jau ir taip blogai. Nemanykite, kad jis negabus. Jis tikriausiai tiesiog labai jautrus. Sąžiningas. Atviras. Įskaudintas. Jam reikia palaikymo, šilumos, užtarimo, pripažinimo. Jis jaučiasi blogai, ir jūsų pareiga – padėti.

Turite suprasti, kad blogas pažymys dažniausiai atspindi ne mokinio žinias, o jo emocijas. Kartais tai būna pažymys, skirtas pačiai mokyklai ar mokytojai. Pavyzdžiui, jei aš rašiau kontrolinį darbą, o klasėje buvo labai šalta, mokytoja aiškino, kokie visi šioje mokykloje netikę, o bendraklasiai šurmuliavo aplink, tai ar dvejetas, kurį galiausiai gavau, yra mano žinių įvertinimas? Ne, tai įvertinimas mokyklos aplinkai, kurioje teko būti. Su mano žiniomis tas pažymys neturi nieko bendra.

Moksleivis net su pačiu aukščiausiu intelekto koeficientu niekada negaus gero įvertinimo, jei jam prie šono stovės diktatorių primenanti mokytoja, o namuose lauks rūstūs tėvai. Nes čia nesvarbus nei intelektas, nei gabumai, nieko panašaus. Kaip jau sakiau – svarbu tik jausmai.

Nes kai bijome, mes nieko neišmokstame. Stresas blokuoja neuronus, ir mūsų atmintyje negali sugulti jokios žinios. Neigiamos emocijos tarsi neleidžia informacijai pasiekti smegenų ir jose išlikti. Ir štai, kas svarbiausia: galime ilginti mokslo metus iki begalybės, panaikinti atostogas, panaikinti net savaitgalius. Galime barti ir pykti. Bet vaikai vis tiek nieko neišmoks, jei jie jausis blogai. Septynios pamokos su piktais bendraklasiais ir įžeidinėjančiais mokytojais yra nieko vertos, per jas negaunama jokių žinių, kurios išliktų.

Žinote, ką galite padaryti, kad jūsų vaikui būtų geriau? Ne rėkti, kritikuoti, ne versti jį sėdėti prie knygų kuo ilgiau. Pirmiausia – nusišypsokite. Jei būčiau švietimo ministrė, liepčiau šypsotis visiems mokytojams. Esu tikra, kad tada mokslo metus būtų galima ir sutrumpinti.

Juk nėra blogų vaikų, yra tik tie, su kuriais mes elgiamės blogai. Saugi aplinka, teigiamos emocijos, atsipalaidavimas – tokia yra ateities mokykla. Netikite tuo? Nemokate šypsotis? Tuomet dvejetas jums ir laikykitės atokiai nuo mokyklų.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#10 Aušra 2017-10-10 11:22
Linai, kaip vadini kitą nuomonę turinčią straipsnio autorę, išsiduodi, koks pats esi:)
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#9 Intra 2017-06-28 11:11
Yra tiesos straipsnyje... Švietimo sistema klaiki pas mus, krūva bereikalingų žinių, iškalti datų ir t.t. beprasmiška, o kur paruošimas gyvenimui, konstruktyvus asmenybės ugdymas, pav. vaiko gabumų ugdymas, skatinimas, ir t.t, kad pasikeistų visuomenė, skirti dėmesio, kad nebūtų patyčių, nuo esminių dalykų pradėti, tas kas ištiesu yra svarbu, o datos ir kt. bereikalingi dalykai tik pažintine forma būtų mokomi, ir mokytojams mažiau streso ir mokiniams...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#8 lilijank 2017-06-27 20:31
O aš visada galvojau, kad vaikams reikia sakyti tiesą apie gyvenimą, jį ir save, neveidmainiauti ir mėgti savo darbą. Bet, sakoma, pakanka šypsotis. Manau, šypsotis reikia tik nuoširdžiai, o ne užsiklijavus šypseną.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#7 Fani 2017-06-27 16:53
Saunu! Kam ta mokykla is viso su prastais mokytojais ir stresa kelianciais reikalavimais? Pamirst jas ir visiems bus gerai :D
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#6 ID 2017-06-27 12:44
Pritariu autorės išsakytoms mintims. Be kitą ko jau seniausiai įrodyta, kad labiausiai pasiseka gyvenime tiems kas mokosi šešetukais ir septintukais. taip vadinamiems trejetukininkams. Jie yra peikiami kad galėtų labiau pasistengti ir kad yra tinginiai, o štai dešimtutkininkai yra šaunuoliai nes yra stropuoliai ir geri mokiniai, klauso mokytojų ir nekelia problemų. Bet tai kelias į niekur. nes dešimtukininkai dažniausiai tegali būti gerais vykdytojais o savo idėjų negeneruoja. Manau mokytojai apie tai puikiai žino, tačiau jiems yra "patogūs" tokie dešimtukininkai ir nusistovėjųsi švietimo sistema.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 Marta 2017-06-27 11:55
Keista: aplink visi kalti... Žiedeliams šiltamyje nesudaro tik jam tinkamų sąlygų. Skaitant tokius rašinėlius kyla ironiški jausmai. Yra daug problemų švietimo sistemoje, taip, tačiau esminės problemos užgimsta šeimoje ir jautrumą į mokyklas ir klases vaikai atsineša iš namų. Ir keistis reikia pradėti juo savęs, savo artimųjų, o ne tik reikalauti iš aplinkos.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#4 Virginija 2017-06-26 23:27
Net nuo 6 metu vaikui isisavint zinias yra per sunku. Manau,kad astuonmetis per metus nesunkei gali ismokti tai ka sesiametis per tris. Jis jau ateitu i mokykla zinodamas ko nori ismokti ir atsinestu jau daug savaime igytu ziniu . Vyresniam vaikui suprast ir isisavinti reikiamas zinias butu zymiai lengviau. Musu amziuje 8 metu ateitu su savo ziniu bagazu ir savo charakteriu
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 Lina 2017-06-26 22:08
Geras straipsnis. Pritariu išdėstytoms jame mintims.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Audra 2017-06-26 19:22
Linai, jeigu Jūs suvoksite, apie ką rašoma straipsnyje, Jūsų vaikas bus kuo panorėjęs...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Linas 2017-06-26 19:10
kvailas straipsnis... sutinku, kad mokytojas daug ka gali, bet neauginkite vaiku lepsiais ar aroantiskais diletantais... knygos paauglysteje priesingai nei teigia autore BUTINOS....kitas klausimas, kuo nori buti jusu vaikas....
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti