Spausdinti šį puslapį

Šarapova vel Sugarpova

2013-08-21, 10:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Tęsiasi karštligė prieš vieną didžiausių pasaulio teniso turnyrų – „US Open". Pirmaujantys viso pasaulio žaidėjai svajoja pakovoti dėl pergalės, šlovės, ir – ką čia daug kalbėti – dėl didelių pinigų. Tačiau dėl pinigų ne visos žaidėjos ketina kovoti tik teniso korte. Kai kurios sportininkės dolerius ir šlovę norėtų įgyti, švelniai tariant, ne sportu.

Pasaulio agentūros pranešė, kad Rusijos teniso žvaigždė Marija Šarapova (Nr. 3 WTA pasaulio reitinge) kreipėsi į teismą Floridoje, prašydama pakeisti pavardę turnyro trukmės metui. Per „US Open" rusė nori vadintis ne Šarapova, o Sugarpova. Neįprastas prašymas, deja, turi labai žemišką tikslą – reklamuoti įmonę, gaminančią saldumynus. Bendrovė IT' Sugar būtent šiais metais paleido saldainių „Sugarpova" liniją ir priėjo prie išvados, kad didelį susidomėjimą visame pasaulyje keliantis teniso turnyras bus puiki galimybė reklamuoti naują produktą. Reklamos specialistai nusprendė, kad raudonų lūpų ir įmonės logotipo ant tenisininkės drabužių nepakanka. Reikia dar kažko įtaigesnio.

Na, firmos gali turėti skirtingų idėjų (kartais beprotiškų), kad užkovotų rinką ir užsidirbtų pinigų. Tačiau ar kiekvieną rėmėjo idėją sportininkas turėtų priimti? „Štai klausimas", – pasakytų protėviai. Mano nuomone, ne visi. Jei kas nors gerbia savo pavardę, traktuoja ją kaip žmogaus orumo dalį, aš abejoju, ar jis sutiktų ją keisti. Net tada, kai kalbama apie didelius pinigus, o saldutė pavardė galiotų tik dvi savaites.

Jei pafantazuosime, kai kalbame tokia lengva, skatinančia fantazijas tema, ir įsivaizduosime, kad Šarapovos rėmėju tapo ne IT' Sugar, o, tarkime, viena žinomiausių pasaulyje šokoladukų ir saldainių firma „Geiša". Ar ir tada Rusijos teniso žvaigždė sutiktų transformuotis, tapdama Japonijos ponios vyrų draugijai prototipu? Ir jei dar labiau išlaisvintume savo vaizduotę, galėtume įsivaizduoti, kad Šarapova, nepaisant to, kad jai teniso korte pastaruoju metu sekasi blogai, įveiktų Sereną Williams ar Viktoriją Azarenką ir laimėtų prestižinį turnyrą. Į teniso istoriją patektų, švelniai tariant, kurioziškas rezultatas. „Ponios ir ponai, „US Open" laimėjo Geiša." Ir ne tik Sugarpova ar, tarkim, maloni paprasto ruso ausiai Milka (raidę „L" rusai ištaria kietai, taigi „Milka" reiškia meilužė, jei kas nors nemoka rusų kalbos.) Bet ar tikrai viskas yra parduodama? Net asmeninis orumas?

Kitos žinomos 90-ųjų metų tenisininkės argentinietės Gabrielės Sabatini pavyzdys rodo, kad ne viskas. Graži Gabrielė, kurią rėmėjas iš kvepalų pramonės ragino drąsioms nuotraukoms Ievos kostiumu, atsisakė. Ji pateko į teniso istoriją savo gebėjimų teniso korte ir nepaprasto grožio dėka. Jai nereikėjo kito populiarumo.

„Bieregi płat'je s nowu , a czest' s mołodu", – sako rusų patarlė. Išmani patarlė. Todėl sergame už Šarapovos o ne Sugarpovos „US Open". Aišku, išskyrus galimas rungtynes su Radvanska...

Tadeuš Andžejevski

Komentuoti