Man patinka tokios idėjos

2013-08-20, 11:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Daugiau kaip 80 asmenų susipažino internetu, po to susitiko realybėje tam, kad pasiūtų žaislus ir spalvotas dekoracijas, skirtas vaikams iš slaugos ligoninių. Tai buvo prieš mėnesį Gdynėje (Lenkija).

Prieš dvejus metus švaros priemonėmis „apsiginklavusios" grupės spontaniškai prisijungdavo prie Londono valymo po naktinių chuliganų veiksmų akcijos. Akcijos „Išvalykime Londoną" dalyviai tokiu būdu protestavo prieš vandalizmą, taip pat parodė, kad socialiniai tinklai (jie susiburdavo per Twitter ir Facebook) gali būti naudojami ir kilniais tikslais.

Maždaug tuo pačiu metu Lenkijoje daugiau kaip 100 jaunų žmonių grupė išgelbėjo vienintelį Tarnuve ekstremalaus sporto parką. Kai jo mėgėjai sužinojo, kad statybų inspektorius liepė jį uždaryti, - susirinko parke, įžengė į buveinę ir pradėjo taikią jo apgultį. Jiems pavyko išgelbėti objektą. Burtis akcijai jie pradėjo, aišku, internete.

Trisdešimt moterų – sergančių vaikų motinų – bendrai išleido knygą „Apie motinystę – atvirai". Tai antologija, susidedanti iš motinų jų tinklaraščiuose skelbiamų įrašų. Knygos pardavimo pajamas jos nusprendė skirti kelių mėnesių mažylio, sergančio spinaline raumenų atrofija, gelbėjimui – nė viena iš autorių gyvai nė nematė berniuko! Idėja pasiteisino, nes šiuo metu rašomas trečiasis antologijos tomas. Atspėkite, kaip jos autorėms kilo ši idėja? Būtent internete!

Šv. Valentino dieną daugiau kaip 190-ies viso pasaulio šalių moterys šoka, taip protestuodamos prieš smurtą. Norėdamos išreikšti solidarumą su kitomis moterimis – prievartavimo ir visokiausių brutalaus elgesio formų aukomis. Moterys, protestuodamos prieš smurtavimą, šoka tam, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie šią problemą. Kalbu apie gatvėse rengiamus šokių hepeningus, kuriuos moterys organizuoja internetu. Akcija buvo pavadinta „Milijardas prieš smurtą" – „One Billion Rising".

O dabar šis tas apie Lenkijos sirgalius, apie kuriuos po pastarosios akcijos Lietuvoje nėra gerai galvojama. Deja, nerašysiu apie Poznanės Lecho sirgalius, papasakosiu apie Chožuvo „Ruch". Sausio 6-ąją – Trijų Karalių dieną – Chožuvo „Ruch" sirgaliai internetu susiburia - tik pagalvokite – bendrai giedoti Kalėdų giesmes. Praėjusiais metais kalėdojime (vykusiame prie vienos iš Chožuvo bažnyčių) dalyvavo apie 200 asmenų. Giedojimas jiems itin pavyko, nes savo balsais jie pritraukė šalia gyvenančius žmones, kurie noriai prisijungė prie choro.

Gražios, jaudinančios ir įkvepiančios akcijos. Visada tikėjau, kad žmonės yra protingesni nei kurstytojai, kurie bando manipuliuoti visuomenės nuomone. Taip pat tikiu, kad gerumas yra ne mažiau užkrečiantis nei kvailumas, agresyvumas, fanatizmas ir noras keršyti. Esama tam tikrų priežasčių, dėl kurių nesu Kalkutos Motinos Teresės kulto pasekėja, tačiau manau, kad ji buvo teisi, sakydama šiuos žodžius: „Geri žodžiai gali būti trumpi ir lengvai ištariami, tačiau jų aidas – begalinis." Tai įrodo ir internete surengta akcija „Lietuva myli Lenkiją", kurią inicijavo Lietuvos visuomeninis politinis veikėjas Mykolas Majauskas po to, kai lenkai atsiprašė lietuvių už įžeidžiantį plakatą (kad ir kas už šio pasibjaurėjimą keliančio incidento stovėtų). Tai įrodo ir lenkų atsakas, t.y. paskyra „Lenkija irgi myli Lietuvą" su prierašu „Padėkok Lietuvai – atsakyk į jausmus".

Myliu tave, Lietuva. Myliu tave, Lenkija. Man patinka tokios idėjos!

Lucyna Schiller

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24