Trumparegė Europos Sąjunga

2013-08-01, 10:19
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ar jums kada nors buvo perdegusi lemputė? Tikiu, kad taip. Tada jūs tikriausiai ėjote į parduotuvę ir nusipirkote tokią, kokia jums patiko, laikantis posakio, kad klientas visada teisus. Bet tai jau baigėsi - klientas nustojo būti teisus ir tapo ES teisės aktų, dažnai absurdiškų, įkaitu. Nuo tam tikro laiko mūsų „senosios" lemputės buvo pakeistos brangiomis, energiją taupančiomis, kurių sudėtyje yra sunkiųjų metalų. Tokia lemputė pakankamai gerai neįkaista, o jau reikia ją užgesinti. Erzina, ar ne? Laimei, kai kurie prekeiviai vis dar parduoda tradicines elektros lemputes, didesnio nei 60 W galingumo, tokias kaip mini šildytuvai. Sumanu. Ką gi, europietis tai gali. Šiandien sumanumas - efektyviausias vaistas nuo kai kurių eurokratų kvailumo.

Dabar agurkų sezono, žinoma, ir atostogų, bumas. Šiuo laikotarpiu juokas - tai sveikata. Todėl šiandien aš Europos Sąjungą jums pristatau linksmai, nors kartais tai yra juokas pro ašaras tiems, kuriuos šie absurdiški ES reglamentai ar direktyvos veikia asmeniškai. Juk kartais paskubomis sumanytos taisyklės anksčiau ar vėliau turi įtakos mums visiems. Štai keletas pastarųjų metų keistų ES teisės aktų pavyzdžių. Kai kurie iš jų jau įsigaliojo, kaip antai šie dėl lempučių, kai kurie po protestų buvo atšaukti, o dėl kai kurių darbas vyksta kuo geriausiai. Pradėkime nuo kaliošų.

Būtų galima pasakyti, kad kiekvienas pats gali pamatyti, kas yra kaliošai. Tačiau ne visiems tai akivaizdu. Kaliošai pagal Europos Sąjungos nuostatas priklauso asmeninėms apsaugos priemonėms, turinčioms numerį 89/696. Pagal dekretą, kaliošų pirkimo momentu mes gauname kelių puslapių instrukciją, išverstą į dešimtį kalbų. Ten yra informacijos ir apie tai, kaip juos laikyti ir puoselėti, ir kaip juos priderinti prie kojos - tuo atveju, jei kas nors norėtų užsimauti juos ant rankų.

Markizės yra skirtos apsisaugoti nuo intensyvios saulės šviesos, todėl yra naudojamos vasarą. Tačiau ES potvarkis sako, kad vis dėlto jos turi išlaikyti 9 colių, arba apie 23 centimetrų, storio sniego dangą. Ar kas nors naudoja markizes per pūgas? O gal biurokratai rengia mus artėjančiai klimato kaitai?

O jei kalbame apie sniegą, tai Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, pagal 1.24.93 reglamentą draudžiančią slidinėti, kai nuolydyje sniego mažiau nei 20 centimetrų. Tik neseniai Europos Komisija atmetė šį teisinį niekalą. Šį kartą sniego patrankų lobistai pralaimėjo.

Tačiau prieš kelias savaites Europos parlamento Teisės reikalų komiteto posėdyje įrašytas 113 procentų balsavimas dėl autorių teisių. Iš 23 galinčių balsuoti europarlamentarų balsavo 26. Paaiškėjo, kad balsavimo negalima pakartoti dėl procedūrinių priežasčių. Iš tiesų, tai autorių būvio dauginimasis.

O dabar apie maistą. Pagal ES reglamentą morkos, saldžiosios bulvės ir rabarbarai yra... vaisiai. Taisyklė-nesąmonė susidarė tik dėl to, kad portugalai, kurie gamina džemą iš morkų, galėtų gauti subsidijas šiai gamybai. Tokiu būdu buvo apeita kita taisyklė, kad džemą galima pagaminti tik iš vaisių. Eurokratams nieko nėra neįmanomo. Taigi sraigė Sąjungos teritorijoje yra... žuvis. Viskas daroma tam, kad Prancūzai, sraigių valgytojai, galėtų gauti tokias aukštas subsidijas, kaip už žuvų auginimą. O kaip dėl varlių?

Pecunia non olet (pinigai nedvokia). Apie tai gerai žino Briuselyje. Daugiau nei milijoną eurų ES skyrė pradedančiųjų televizijos žvaigždžių mokymui... Nepale. O kodėl gi ne? Prieš keletą metų pradėtas ES projektas „Šoku, vadinasi, esu", skirtas mokyti šokti skurdžiausius Afrikiečius. Belgijos šokių mokytojas įdarbindavo savanorius vietovėje Burkina Faso, kurioje pusė gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos. Projektas tikriausiai turėtų vadintis „šokis vietoj duonos". Tokių gerų „investicijų" išrasta, deja, daugiau. Pavyzdžiui, dviejų savaičių keramikos seminaras, kurio metu iškilo skulptūra, kuri pabaigoje buvo... sudeginta. Šio seminaro kaina yra 300 tūkstančių eurų. Ir dar vienas perliukas - garantas už 108 tūkstančius eurų Tarptautinės aktorių federacijos moksliniams tyrimams siekiant išsiaiškinti, kodėl seniems aktoriams skiriami stereotipiniai vaidmenys. Epochos išradimas, ar ne?

Eurokratai dirba, o „puikių" teisės aktų daugėja tiesiogiai proporcingu sunaudojamam popieriui tempu. Daugiau nei 3000 Europos Komisijos komitetų egzistuoja tik tam, kad modifikuotų ES teisę. Tai todėl, kad siekdami pasirodyti, užuot kūrę, dažnai produkuoja teisę (laikyk: gadina), o pritrūkę temų, užsiima gera gyvūnų savijauta, kopūstų svoriu, bananų kreivumu, sienų kraštais ligoninėse, kurie, pasak iniciatorių, turi būti apvalūs, arba vištomis narvuose, kurios privalo stovėti nagais į priekį.

Laikas baigti. ES teisės kolegoms rekomenduoju permąstyti keletą skaičių: 25 911 - tai žodžių skaičius ES direktyvoje dėl karamelizuotų saldainių pervežimo; 300 - tai Amerikos nepriklausomybės deklaracijos žodžių skaičius, 63 - tai Katechetinės Dekalogo versijos žodžių skaičius. Ne žodžių ir sukurtų įstatymų skaičiai svarbūs, bet kokybė, ponai. Verta tai prisiminti.

Linkėjimai visiems skaitytojams.

Dr. Bogusław Rogalski, politologas,
EKR patarėjas tarptautiniais klausimais Europos Parlamente

Komentarai  

 
#1 Jomantas 2013-08-07 21:24
Prajuokino straipsnyje paminėti teisiniai liapsusai.
Kas musu laukia toliau???
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24