Spausdinti šį puslapį

Kokie sėkmingi rinkimai!

2016-10-15, 13:58
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Lucyna Schiller Lucyna Schiller

Šie rinkimai pavyko kaip mažai kurie. Net stebiuosi, kad šį kartą viskas klostėsi taip gražiai.

Pirmasis turas – puiki bendrapartinė sėkmė. Praktiškai nėra nepatenkintų. Turiu omenyje ne tik visas svarbiausias politines formacijas – iš kairės į dešinę per centrą, – bet ir visus atsitiktinius hibridus, kuriuos mūsų visuomenė generuoja prieš kiekvienus rinkimus. Su šūkiais išlaisvinti liaudį iš viešpataujančios politinės ir ekonominės vergijos bei kovoti su prieš tai valdžiusiųjų sumeistrautomis patologijomis. Kad ir antikorupcinė N. Puteikio ir K. Krivicko koalicija, pirmajame ture kritusi kaip nupjautas laukas, tačiau laikanti save nugalėtoja. Jos lyderiai paskelbė, kad krisdami šioje kovoje, savo šaltomis įsčiomis prispaudė Darbo partijos ir Partijos „Tvarka ir teisingumas“ šansus.

Tai yra priežastis džiaugtis, nors DP atveju tai yra beprasmiška auka, tuščias darbas. Ryškiausias to pavyzdys – gera Viktoro Uspaskicho, kuris, tiesa, jau nėra Darbo partijos pirmininkas, bet šio vaiko tėvystės išsižadėti negali, nuotaika. Tuo didesnis jis maladiec. Užuot jaudinęsis, kad jo politinė dukra rinkėjų buvo išstumta už parlamento borto, altruistiškai džiaugiasi R. Šimašiaus ir E. Gentvilo sėkme... Juk staiga atrado savyje „nastojaščego“ liberalą. V. Uspaskichas netenka galvos iš džiaugsmo, kad konservatoriai turi „jauną lyderį“. Jį jaudina tik tai, kad socialdemokratai „gavo per daug“. Juk galų gale, kaip teisingai pastebėjo Darbo partijos įkūrėjas, išsėdėję (valdžioje) ketverius metus jie galėjo gauti ir mažiau. Socialdemokratai išsėdėjo „užpakaliukas į užpakaliuką“ valdančiojoje koalicijoje su V. Uspaskicho DP ir ką? Išsėdėjo ar neišsėdėjo – tai bendras visos valdančiosios koalicijos darbo rezultatas? Etož  jerunda!

Šiaip ar taip, patys socialdemokratai savęs nugalėtais nelaiko. Jie tikėjosi daugiau, bet trečia vieta ir 13 mandatų jų taip pat nedeprimuoja. Juolab, kaip pabrėžė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, jo partijos prestižui pakenkė „prieš pat rinkimus išpūsti skandalai“. Juk „buvo ir daugiau sėkmių“, todėl socialdemokratai be jokių ceremonijų dairosi ieškodami koalicijos partnerio ir neatmeta galimybės, kad šioje kadencijoje šiek tiek sau pavaldys, ypač kad antrasis turas, rodos, jiems žada stebuklų–vainikų–staigmenų.

Pavaldyti sau (su akcentuojamu „sau“) taip pat planuoja A. Masiulio našlaičiai, per stebuklą pasprukę iš po rinkimų giljotinos. Juk apklausos jiems pranašavo politinę užmarštį, o čia – prašau: liaudis pagailėjo, pametė našlaitėliams keletą mandatų, ir Holivudo šypsena tuoj pat grįžo į Remigijus Šimašiaus veidą. „Mes matome, kad galime dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, ir mes norime dalyvauti“, – pareiškė Lietuvos liberalų sąjūdžio lyderis, o tai  yra signalas piliečiams: „Saugokite pinigines!“

Taigi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga gali rinktis būsimus koalicijos partnerius ir rodyti kaprizus. O tie maivosi prieš pseudo ūkininkus taip įžūliai ir padlaižūniškai, kad net šlykštu žiūrėti. Konservatoriai priešakyje, nors kruopščiai perskaičiavus balsus pasirodė, kad neginčytini pirmojo turo lyderiai yra ne Karbauskis su Skverneliu, o jaunojo Landsbergio partija. Nenuostabu, jog senelis, rinkimų vakarą teigęs, kad jo giminystės santykiai su  anūku  yra „visiškai atsitiktiniai“ , jau patepė jį Ministro Pirmininko pareigoms. Jis patikino, kad su tokiomis paprastomis funkcijomis anūkas susidoros be vargo, nes „turi kompetencijų“. Juolab, kaip paaiškėjo, vadovauti šaliai – joks menas. Tai ne kažkokia sudėtinga medicina, kur privaloma žinoti, „kokius dalykus naudoti“. Valdant pakankama (cituoju senjorą) „gera valia, aiški kalba, sugebėjimas vadovauti bei suburti žmones ir nurodyti kryptį“. Na, jei Gabrielius Landsbergis visas šias savybes paveldėjo iš savo senelio Vytauto, tai reiškia, kad į Lietuvos politiką žengia naujovės!

Ir keli sakiniai apie senus, nekintančius dalykus. Kaip įprasta, visi ignoruoja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos rinkimų rezultatą. Jis tradiciškai geresnis už ankstesnį, nuspėjamas ir neatitinkantis pranašysčių tų, kurie po Vilniaus kraštą švaistėsi lapeliais, prasidedančiais žodžiais: „Sudie, LLRA...“ Būtų geras tonas, jei atsakytume: „Laba diena, čia LLRA – KŠS (anot jūsų, LLRA), jau po pirmojo turo turime 7 mandatus, o jūs...?“

Lucyna Schiller

Komentarai  

 
#2 .Aiškaregis 2016-10-31 10:18
10 tūkstančių prarastų LLRA- KŠS rinkėjų lyginant su 2012m. rinkimais ir tai vadinat geru rezultatu.Tai ne kas kita kaip savitaiga ir pasigyrimas .Mandatų skaičius vienodas,bet pripažinkit ,kad didelis skaičius 10tūkstančių rinkėjų paliko LLRA.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Smithf762 2016-10-29 04:21
You're so interesting! I don't think I have read anything like this before. So wonderful to discover somebody with some unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality! kfbefcbbecdeggee
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti