Priešrinkiminiai konservatorių „špingaletai“

2016-09-27, 14:29
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Tadeuš Andžejevski Tadeuš Andžejevski

Galbūt daugelis skaitytojų, ypač jei jų amžius leidžia prisiminti buvusią sistemą, pamena seną anekdotą, tuo metu buvusį sovietų estrados hitu. Vienas populiariausių tų laikų humoristų pasakojo istoriją apie provincijos menininką, kuriam vietinė kompanija už savo produktų – „špingaletų – reklamą televizijoje žadėjo didelius pinigus.

Pasakišku honoraru susigundžiusiam menininkui pavyko beveik į kiekvieną savo humoreskos sakinį įpinti „špingaletus“. Be to, nebuvo svarbu, apie ką jis tiksliai kalbėjo, svarbu, kad sakinį visada sugebėjo užbaigti šūkiu, jog štai tos firmos „špingaletai“ yra geriausi, juos galima įsigyti štai ten.

Šią humoreską prisiminiau šiandien perskaitęs konservatorių specprogramą Vilniaus kraštui. Jie tarsi provincijos menininkai bet kokia kaina į savo rinkimų kampaniją bando įpinti tautinių mažumų temą. Tai daroma siekiant parodyti, kokios mažumos yra neintegruotos, pasipūtusios, atsilikusios Lietuvos istoriniame ir politiniame gyvenime, kaip slapta kuria pavojingus sąmokslus prieš Lietuvą (apie sąmokslus, tiesa, niekas nieko nežino, bet tik todėl, kad jie yra slapti), kad po to savo tirados pabaigoje pasakytų rinkėjams: „Balsuodami spalio 9-ąją, pirkite „špingaletus“. Atleiskite, norėjau pasakyti – konservatorius, nuolat galvojančius tik apie tėvynės gėrį ir savo gudriose galvose iššifruojančius visus sąmokslus prieš ją.

Verta pabrėžti, kad savo „arkliuką“ su šūkiu „tautinės mažumos“ konservatoriai paleidžia praktiškai per beveik visus rinkimus. Juk prisimename garsiąją V. Landsbergio kalbą, sakytą prieš kažin kiek metų, kad „reikia nugalėti Vilniaus krašto lenkus ir atimti iš jų savivaldybes“. Po to profesorius tikriausiai ilgai turėjo gailėtis dėl savo kvailumo, nes lenkai jam parodė, ką apie jį galvoja, kai visiškai sutriuškino konservatorius rinkimuose Vilniaus krašte. Tačiau šiuo atveju pamoka, priešingai nei teigia patarlė, nuėjo niekais, o žilabarzdis profesorius nieko neišmoko ir toliau prieš rinkimus bando lenkus daryti laimingus.

Šį kartą V. Landsbergis ir visa plejada kitų „žinomų“ konservatorių, tokių kaip Audronius Ažubalis, Valentinas Stundys, kišeninis šios partijos politologas Laurynas Kasčiūnas ir buvęs ministras pirmininkas Andrius Kubilius, išrado Vilniaus kraštui rinkimų specprogramą. Apie 80 programos procentų – monologas apie tai, kokie lenkai yra nuskriausti likimo, nekultūringi, neišsilavinę (nes visą laiką balsuoja ne už tą partiją), vienu žodžiu, atsilikę, – kaip Polesės pelkių kaimiečiams pasakė vienas kaime lankęsis partinis veikėjas iš komedijos „Konopielka“.

Kodėl balsuoja už LLRA? Konservatoriai turi savo paaiškinimą, sąmokslo teoriją, išaiškinančią viską. Balsuoja būtent už lenkų pariją, nes bijo, kad kitaip jiems neduos kuro žiemai, o už V. Landsbergį ir konservatorius nebalsuoja, nes dar nesusipažino su kilniais jų ketinimais Rytų Lietuvos atžvilgiu.

Taigi konservatoriai išspausdino savo kilnius ketinimus popieriuje ir pavadino juos priešrinkimine programa, kurią, paaukojęs daug laiko ir nervų, perskaičiau iki galo. Neapibendrinsiu jos, nes man gaila jūsų kantrybės ir sveikatos. Jeigu kas nori, tegul perskaito savo paties rizika.

Aš pasakysiu taip: politikai, daug kartų buvę mūsų šalies valdžioje, galėję padaryti tai, ką dabar žada, tačiau to nepadarę, atrodo labai nekaip. Maža to, verta pridurti, kad užuot galėję padaryti, bet nepadarę, kaip niekas kitas „pasitarnavo“ nuskurdindami gyventojus žemės ar pokolūkinio turto „prichvatizacija“; kaip niekas kitas prisidėjo prie santykių tarp lietuvių ir lenkų pabloginimo tiek nacionaliniu, tiek tarpvalstybiniu mastu; kaip niekas kitas kurstė tarp savo pasekėjų antilenkiškas nuotaikas. Šiandien šie politikai turi įžūlumo apsirengti dėdės Samo frakeliu, žadėdami padaryti Vilniaus kraštą tokį, kuriame teka pienas ir krinta doleriai. Be to, kartoja tas pačias daineles apie specialiąsias lėšas Pietryčių Lietuvai (kaip galima būti tokiu nuobodžiu, kad tą pačią idėją be pagrindo teiktum tikriausiai jau 10 kartą prieš kiekvienus rinkimus), apie specialias ekonomines privilegijas ir kitus tuščius pažadus.

Girdėjome, girdėjome, ponai. Ir bandome suprasti jūsų rūpinimąsi priešrinkiminiais stulpeliais, kurie staiga sustojo kaip arklys prieš kliūtį ir nenori net krūptelėti. Todėl besigelbėjant reikėtų iškelti jautrią temą jūsų potencialiems rinkėjams: pagąsdinti, pakurstyti dėl tautybės. Kruopščiai surežisuoti tyrimai dėl mažumų lojalumo Lietuvai ir jų simpatijų Putinui nedavė laukiamų rezultatų. Dabar atėjo eilė labai paprastai programai, kurioje dėl viso Lietuvos blogio kaltinama LLRA. Programa geniali, ir autoriai puikūs. Svarbiausia – patikimi, nekompleksuoti, turintys gerai Vilniaus krašte žinomą reputaciją.

Puikaus rinkėjų atsakymo palauksime iki spalio 9-osios...

Tadeuš Andžejevski

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24