Spausdinti šį puslapį

Esminiai sprendimai ar tik valdžios žaidimai?

2013-07-22, 09:09
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Lietuvoje pastaruoju metu itin daug kalbama vis apie tas pačias tariamai opias problemas : nagrinėjama,  kaip tinkamai įvykdyti būsto renovaciją; nepaliaujamai sprendžiama,  kaip sukurti ir palaikyti kuo iškilmingesnį šalies įvaizdį pirmininkavimo ES proga; nerimaujama dėl aukšto jaunimo nedarbo lygio. Vis dėlto,  reikia pripažinti,  daugiausiai kalbama tiesiog apie dirbtines negandas ar įvykius,  kurie yra tik tikrųjų problemų pasekmės. Prisiliesti prie esmės,  išspręsti kertinius gyvenimo klausimus – štai nuo ko turi prasidėti negandų sprendimas ir gėrio kūrimas.

Atrodo,  daugelį metų mūsų valdžia dirbo kažkokiu egoistišku principu,  kurio esmė – mums,  galingiesiems – viskas,  liaudžiai – kas liko,  o jei neliko – tada išvis nieko. Dabar kai kurie politikai vėl tuščiai kalba apie neaišku kokias inovacijas, investicijas,  ekonomikos pakilimą ar kitą mistinį gėrį,  kurio neįmanoma pasverti.

Blogiausia,  kad taip pat neadekvačiai ir pagal keistus kriterijus valdžią vertina ir žmonės. Pavyzdžiui,  aš pati esu druskininkietė,  o žmonės iš kitų miestų,  tai sužinoję,  sako: “O,  kaip gerai Druskininkuose,  kaip gražu,  kiek gėlių,  jūsų meras taip puikiai tvarkosi“. Bet argi tai nėra absurdiška? Nuo kada valdžios efektyvumas vertinamas pagal pasodintų žiedelių skaičių? Kaip stipriai tai įtakoja žmonių gyvenimo kokybę? Nepagalvojama,  kad Druskininkuose,  esant labai aukštam nedarbo lygiui bei nuolatiniam dramatiškam gyventojų mažėjimui, gėlių sodinimas ir puoselėjimas tikrai neturėtų būti prioritetinė valdžios funkcija.

Tai,  kad tam tikri valdžios atstovai savo veikla tiesiog šaudo pro šalį,  galima pastebėti pateikiant ir daugiau pavyzdžių. Nes kartais tiesiog atrodo,  kad keičiasi tik valdžios,  bet gyvenimas – nė kiek. Man,  kaip jaunai moteriai,  labai įdomu,  kodėl Lietuvoje vis dar veikia 1955 metais priimtas įstatymas,  leidžiantis nutraukti nėštumą iki 12-tos savaitės. Keista,  kodėl konservatorių partijos atstovai,  savo programiniuose nuostatuose pabrėžiantys,  kad jie saugo tradicines šeimos vertybes,  iki šiol neatnešė jokių pokyčių negimusių vaikų apsaugos srityje. Juk ir valdžios pakankamai turėjo,  bet kažkodėl nepanaudojo jos tikslingai. O gal negimęs vaikas – ne šeimos vertybė?

Bet,  deja, dažniausiai taip būna – žmonėms matomi tik paviršutiniški politikų veiklos žiedeliai,  o tikrieji uždaviniai pamirštami. Politikai siekia išlaikyti valdžią ir pataikauja žmonėms. Antai Druskininkų valdžia savo rinkėjus nori sužavėti gėlių klombomis,  o konservatoriai,  mano manymu,  vėlgi nedrįso imtis radikalių veiksmų negimusių vaikų apsaugos srityje,  kad nenukreiptų į save oponentų salvių. Aišku,  dabar konservatoriai palaiko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pasiūlytą Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą,  tačiau juk bepigu tik sekti kažkam iš paskos. Sumanymo iniciatoriams visada būna sunkiausia – reikia drąsos bei ryžto,  norint žengti priešakyje ir atremti negatyvius prieštaravimus bei kliūtis.

Ir nors šiame straipsnyje kalbu kiek ironiškai,  vis dėlto noriu,  kad visi skaitantieji dabar labai rimtai susimąstytų. Jei gera valdžia yra ta,  kuri leidžia žudyti kūdikius,  bet sodina gražias gėlės ar kuria kitą mistinį gėrį,  tai ir parodo,  kad tikrosios problemos yra tokios : vertybių nebuvimas,  mąstymo ir suvokimo krizė – dažnai tai glūdi ir mūsų sąmonėje.

Politikai moka susikuri gražų fasadą,  jie sėkmingai žaidžia taip,  kad parodytų visuomenei vieną ar kitą spektaklį. Bet kartais kaip tik svarbiausia yra nepasiduoti paviršutiniškam suvokimui ir mąstyti ne tik apie tai,  kas atrodo gražu. Tikrieji,  esminiai dalykai dažnai esti skaudūs,  sudėtingi,  netgi dramatiški. Ir tik ta valdžia,  kuri nekuria sau patrauklaus fasado,  bet narsto esminius,  prigimtinius,  tiesiog gyvybiškai lemtingus klausimus,  tokius kaip negimusių kūdikių apsauga,  yra pati tikriausia,  patikimiausia ir perspektyvi.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#3 ! 2013-07-24 21:43
Geles vis gi geriau nei dulkes. Ne tik poilsiautojams, bet irvaikams bei tevams gyvenantiems mieste.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Gerbiama Gintarė, 2013-07-23 08:09
Jūsų straipsniai visada protingai ir giliai parašyti. Visiškai sutinku su Kūsų mintimis. Čia tai tikrai aukšto lygio žurnalistika. Ačiū.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Algis 2013-07-22 09:53
Nuostabu. Net jauna mergaite mato, kad konservatoriai tik daug sneka. Sneka ir sneka, sneka ir sneka. O kas is tu sneku? Taigi nieko gero. Saunuole, mergaite, parasei teisingai - dabar ne laikas geles sodinti - reikia imtis rimtu darbu.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24