Spausdinti šį puslapį

Lygybės principas – tik lygesniems

2013-06-21, 10:08
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Būdamas studentas, gavau vieno fondo įsteigtą stipendiją, kad galėčiau lankyti vasarą rengiamus vokiečių kalbos kursus. Atvykus į Bremeną, buvo patikrintos mano „deutsche Sprache" žinios. Po egzamino mane priskyrė „Mittelstuffe II" grupei. Kalbos kursus lankė daugybė studentų iš įvairių pasaulio šalių, kurie, įvertinus jų kalbos mokėjimo lygį, buvo priskirti tam tikrai kursų grupei. Baigęs kursus, kiekvienas laikė egzaminą pagal jam suteiktų žinių lygį. Kursų rengėjams nė į galvą nebūtų atėjusi mintis visiems studentams suvienodinti J.V.Gėtės kalbos egzaminą. Jei vis dėlto kažkam nevykęs sumanymas suvienodinti egzaminą studentams, kurie kalbos mokėsi pagal skirtingas programas, ir būtų toptelėjęs, jis iš karto būtų išvadintas avantiūristu, nihilistu ir teisės neišmanėliu. Jį tikriausiai privaloma tvarka priverstų išklausyti paskaitą apie lygybės principą ir nediskriminavimą.

Rašau apie įvykį (kuris – netgi hipotetiškai – Vokietijoje išvis neįmanomas) tam, kad parodyčiau, kokias absurdiškas situacijas galime stebėti Lietuvoje. Čia visai įmanoma, kad arbitraliniu politikų (verčiau politikierių) sprendimu per valstybinės kalbos brandos egzaminą būtų tikrinamos tos mokinių iš nelietuvių mokyklų žinios, kurių jie nė negavo. Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija, tautinių mažumų mokyklų mokiniams suvienodinusi valstybinės kalbos brandos egzaminą, primetė jiems 818 valandų pamokų, kurių jie niekada neišklausė, o žinių iš jų, žinokite, tikimasi.

Jei tokia situacija įvyktų Vokietijoje, riesta būtų tik tokio sumanymo iniciatoriui.

O mes grįžkime Lietuvon. Po avantiūristiško sprendimo atsakomybėn niekas taip ir nebuvo patrauktas – tik keli politikai pagaliau susiprotėjo ir tautinių mažumų mokykloms pritaikė lengvatas, kurios turėjo sušvelninti neteisėto brandos egzamino lygio suvienodinimo pasekmes. Vos tik pavyko situaciją šiek tiek politiškai užglaistyti, darbo ėmėsi Lietuvos teismai. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, kuris nagrinėjo skundą dėl lengvatinio valstybinės kalbos brandos egzamino tautinių mažumų mokykloms, bylą išnagrinėjo, taip sakant, kaip reikia šio avantiūristiško suvienodinimo iniciatoriams. Teismas konstatavo, kad lengvatos prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam lygybės principui. Privilegijų negalima teikti niekam, o tautinės mažumos, kurioms buvo pritaikytos tam tikros lengvatos, tapo lyg ir privilegijuotos – konstatavo išplėstinė teisėjų kolegija. Kolegija nurodė neteisėtas lengvatas panaikinti nuo rugsėjo 1 d. Kitaip tariant, turi būti grįžta prie tvarkos, pagal kurią tautinės mažumos laikys negautų žinių egzaminą – ir be jokių lengvatinių sąlygų. Šiuo atveju, naudojant LVAT logiką, viskas yra „in Ordnung". Jokios nelygybės, jokios diskriminacijos.

Žmonės, pasakykite ką nors, nes man rankos nusvyra...

Tadeuš Andžejevski

P.S. Mano nuomone, susidariusia situacija vertėtų susidomėti Strasbūrui....

Komentarai  

 
#2 R. 2013-06-28 09:01
Pan Tadeusz ,o atmintis jau smarkokai šlubuoja.Kursus prisimenat,kokiu lygiu studijavot - prisimenat ,kokį egzaminą laikėt-irgi prisimenat.O kokį kursų baigimo pažymėjimą gavot -ėmėt ir pamiršot.Taigi ir gavot "Mittelstufe 2" , kokiu lygiu mokėtės,tokį ir popieriuką gavote.Ir neatėjo į galvelę noras už savo žinias prašyti "Oberstufe Deutsch" pažymėjimo...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 ... 2013-06-22 23:15
Atrodo kad vertetu egzamina is literaturos palengvinti visiems.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti