Spausdinti šį puslapį

Venclova ir „patriotai"

2013-06-19, 17:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Tomas Venclova, disidentas ir vienas žinomiausių lietuvių pasaulyje, buvo pagerbtas Lietuvos sostinės valdžios. T.Venclovai, gimusiam Vilniuje, bet laisvu pasirinkimu tapusiam pasaulio piliečiu, buvo suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio vardas. Gražaus titulo suteikimo faktą aptemdė žymaus vilniečio poeto tautiečių pozicija.

Kaip rašo „Lietuvos ryto" komentatorius Valdas Bartasevičius, radikaliems dešiniesiems ir primityviems ksenofobams bei antisemitams garbės piliečio titulo suteikimas T.Venclovai tapo pretekstu užpulti senyvo amžiaus intelektualą. „Tai, kas buvo rašoma apie T. Venclovą šiomis dienomis, verčia klausti: ar neatėjo laikas inteligentiškajai Lietuvos visuomenės daliai vis dėlto netylėti ir ginti – ne T. Venclovą, jis apsigins pats – o Lietuvą nuo tokių, atsiprašant, „lietuvių""? – rašo Bartasevičius ir klausia toliau: - „Zoologinis antisemitizmas, koktus antilenkiškumas, beribis chamizmas – negi tokio lygio mąstymas ir pasaulėjauta plačiai išplito Lietuvoje?" „Tam tikrame žmonių rate bet koks pagarbus žodis apie lenkus sukelia isteriją ir įžeidinėjimų laviną", – apgailestauja publicistas.

Labiausiai „tautinį jaunimą" (pasinaudosiu Prezidento rūmuose vartojamomis sąvokomis) užgavo T.Venclovos pasisakymas apie Vilniaus daugiakultūriškumą, kurio šalininkas jis yra. „Man juokinga atgyvena atrodo tautiškais save vadinančių politikų ir visuomenės veikėjų kova su lenkų kalba ir dvigubais vietovių užrašais, kurių reikalauja lenkų mažuma", – pabrėžė T.Venclova per Vilniaus Rotušėje vykusią ceremoniją. Šis pasisakymas paveikė „tautininkus" it raudona spalva įsiutusį bulių - pasipylė (visų pirma internete) įžeidžiantys komentarai.

V. Bartasevičius taikliai pastebėjo, kad šie T.Venclovos žodžiai buvo pasakyti beveik tuo pat metu, kaip ir prezidentės pasisakymas ta pačia tema, jai skaitant metinį pranešimą. Prezidentė, kaip neseniai apie tai rašėme, stojo ne į T.Venclovos, o į įsiutusio buliaus pusę.

T.Venclovos, kuris buvo artimas iš Vilniaus kilusio Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo draugas, prolenkiškumas yra visuotinai žinomas – kaip ir jo kosmopolitizmas, su kuriuo neretai sunku sutikti. Tai nekeičia fakto, kad sovietmečiu persekiotas intelektualas yra garsus lietuvis, kuriam Lietuva, o visų pirma Vilnius, už daug ką turi padėkoti. T.Venclova, kaip nė vienas kitas Lietuvos poetas, pasaulio universitetuose ir įtakingiausiuose literatų sluoksniuose garsina aukščiausio lygio lietuvių kalbą ir literatūrą. Tikras groteskas, kai „patriotai", kurie dažnai nesugeba taisyklingai sukurpti net kelių sakinių, T.Venclovą moko partiotiškumo.

Tadeuš Andžejevski

Komentarai  

 
#2 faktas 2013-06-22 21:55
Venclova niekada nebuvo nei tikras disidentas, nei LT patriotas. Jei ne žinomo sovietinio veikėjo, jo tėvelio, užnugaris, jis būtų smulkus lenkijos klapčiukas
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 ... 2013-06-21 23:13
Tautinis jaunimas nenori
pasaulinio pilietiskumo.
Jiems Londone perdaug
Korektiskumo.
Kam visokiems
sakyti "sorry"
Kai kaime uzdaram
sedti nori.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti