Diskriminacija tebelieka problema

2013-06-12, 10:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jei diskusijoje apie Lietuvos tautinių mažumų padėtį dalyvauja buvęs Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, galima neabejoti, kad problemai paneigti jis tinkamu momentu pasinaudos savo pagrindiniu argumentu – „Freedom House“ ataskaita.

„Lietuvos tautinių mažumų situacija yra puiki“, – iššaukiančiai tvirtina A.Ažubalis ir cituoja ištrauką iš „Freedom House“ ataskaitos, kurioje sakoma, kad „etninių mažumų, kurios sudaro 16 proc. visų šalies gyventojų, teisės yra teisiškai apsaugotos (...)“. Po to triumfuodamas žiūri į savo oponentus ir priduria, kad jei apie tai kalba didžiausia pasaulyje žmogaus teisių problemomis užsiimanti organizacija, ja, be abejo, galima tikėti. „Visi, - teigia jis, - kurie sako kitaip, yra Lietuvai kenkiantys šmeižikai“.

Buvusiam Užsienio reikalų ministrui turiu blogų naujienų: „Freedom House“ pakeitė savo nuomonę apie Lietuvą. Iš Europos žmogaus teisių fondo gavus papildomos informacijos apie Lietuvos tautinių mažumų padėtį, sakinys, kurį taip noriai citavo A.Ažubalis, buvo pakeistas kardinaliai. Pataisyta jo redakcija skamba taip: „Etninių mažumų, kurios sudaro 16 proc. visų šalies gyventojų, diskriminacija tebelieka problema (...)“. Ministrui taip patikęs sakinys tapo griežtu tvirtinimu, kad nelietuviai Lietuvoje yra diskriminuojami. Tiesą sakant, A.Ažubalis prarado pagrindinį ir vienintelį savo argumentą, be to, prisidarė problemų. Jis pats tvirtino, kad „Freedom House“ yra patikima, autoritetinga tarptautinė organizacija. Vadinasi, sakė tiesą. Ir kaip dabar argumentuoti, kad jokios diskriminacijos nėra? Tikra problema. Ir tik pagalvok: pats sau tokius spąstus paspendė!

Rūpesčių turi ne tik A.Ažubalis. Sunerimti turėtų ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, ne kartą sakiusi, kad jai nežinomas joks tarptautinis dokumentas, kuriame Lietuva būtų kaltinama tautinių mažumų teisių pažeidimu. Ir še tau – dabar toks dokumentas jau atsirado!

Kad duetui, sprendžiančiam apie Lietuvos užsienio politiką, nepasirodytų maža, lyg tyčia Lietuvoje apsilankė dar ir Europos Tarybos generalinis sekretorius Torbjon Jagland. Lietuvos žurnalistų paklaustas apie žmogaus teisių problemas mūsų šalyje, jis atsakė nevyniodamas žodžių į vatą: „Visi žinome apie Lietuvos lenkų mažumos problemas.“ Na štai! Visi Europoje žino apie šią problemą, tik ne Lietuvos užsienio politikos formuotojai.

Jeigu kas pamanys, kad A.Ažubalis arba „Raudonoji Dalia“, susipažinę su pataisyta „Freedom House“ ataskaita, pradės muštis į krūtinę arba susigės, - labai suklys. Jie ir toliau akmeniniais veidais vaizduos, kad nieko neatsitiko...

Tadeuš Andžejevski

Komentarai  

 
#2 ... 2013-06-21 23:04
" ...Iš Europos žmogaus teisių fondo gavus papildomos informacijos apie Lietuvos tautinių mažumų padėtį, ..." ta informacija is Zmogaus teisiu fondo [kas per fondas?] ir butu idomi.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 faktas 2013-06-13 15:11
o kas atsitiko? Gal ponas galėtų parodyti šalį, kur lenkų bendrijos kultūriniam vystymuisi sąlygos yra geresnės? Ar nebus tai kokios JAV, Britaniją, Vokietija? Ir kiek gi ten valstybinių lenkų - pvz - mokyklų?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24