Spausdinti šį puslapį

Teisė būti užmirštam

2013-05-27, 13:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Neišvengiamai artėja revoliuciniai asmens duomenų apsaugos nuostatų pokyčiai. Tai, kad asmens duomenys yra svarbus mūsų gyvenimo elementas, sutinka visi. Tuo, kad duomenų apsauga yra svarbi, manau, nereikia nieko įtikinėti. Tačiau svarbu, kokiu būdu dera saugoti asmens privačius duomenis. Šiuo atveju žodžio laisvė priešgyniauja teisei į privatumą. Būtent tokį kibernetinį riešutėlį turės išgliaudyti Europos Parlamentas, kuriame verda darbai dėl naujų teisinių reguliavimų šioje srityje.

Veikiausiai Europos Sąjungos teritorijoje gali įsigalioti naujos taisyklės, susijusios su asmens duomenų apsauga. Tai yra būtina, kadangi šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą nustato 1995 metais priimta direktyva. Tad neabejotina, kad dabar galiojančios taisyklės yra pasenusios ir neatitinka XXI amžiaus realijų. Kai buvo priimta direktyva, internetas dar buvo vystymosi stadijoje, o visuomeniniai portalai dar net neegzistavo. Na, gal tik vienas portalas iš JAV, classmates.com, atsiradęs būtent 1995 metais, bet tai greičiau buvo ropojimas keturiomis nei visapusiškas ir greitas apsikeitimas duomenimis, su kuo susiduriame šiandien. Būtent todėl atsirado būtinybė pakeisti teisinę bazę.

Europos Parlamentas susitelkė ties dviem dalykais. Pirma, tai kova su internetiniu nusikalstamumu, panaudojant paslaptingąjį skaičiavimo debesį. Kas tai? Skaičiavimo debesį Europos Komisija apibūdino kaip duomenų saugojimą, apdorojimą ir naudojimą toli esančiuose internetu pasiekiamuose kompiuteriuose. Daugelis žmonių net nenutuokdami naudojasi skaičiavimo debesiu. Debesies technologija gali būti panaudota, pavyzdžiui, pašte arba visuomeniniuose tinkluose.

Kita, tai teisė į privatumą ir asmens duomenų apsaugą, taip svarbią kiekvienam, tarkim, internetinių parduotuvių naudotojui. Deja, šiuo metu didesnis dėmesys skiriamas būtinybei pasipriešinti nusikalstamumui internete nei būtinybei apsaugoti naudotojų duomenis. Manau, tai klaidingas priėjimas prie reikalo. Prioritetinis / pirmumo statusas turi būti skirtas asmens duomenų apsaugai, o kova su nusikalstamumu kibernetinėje erdvėje, naudojantis skaičiavimo debesimi, turi būti išvestinė iš naudotojų duomenų apsaugos, o ne atvirkščiai.

Ir įdomiausia, tiesiog revoliuciniu pasikeitimu turi tapti „teisė būti užmirštam“, kad ir kaip keistai tai skambėtų. Tai suteiktų naudotojui galimybę reikalauti iš administratoriaus visiško asmens duomenų panaikinimo. Sulaukus tokio reikalavimo administratoriai privalėtų ne tik visiškai ištrinti visus minėto vartotojo duomenis, bet ir visas kopijas bei nuorodas į šiuos duomenis. Būtent tai ir sukėlė daugiausia nesutarimų ir ginčų tarp europarlamentarų. Ypač tarp tų, kurie žodžio laisvę iškelia virš teisės į privatumą. Žodžio laisvės ginėjai pateikia argumentą, kuriuo būtų įvairiausius skandalus ir aferas įsivėlusių politikų rankomis užkemšama žiniasklaida. Jiems panorėjus ir pasinaudojus „teise būti užmirštam“ išnyktų politikams nepalankios informacijos, kurios, žvelgiant iš rinkėjų pusės, būtų labai svarbios. Teisės į privatumą gynėjai atsako, kad be naujo teisinio reguliavimo kiekvienas iš mūsų gali tapti internete be mūsų sutikimo paviešintų nuotraukų, filmų arba asmeninės informacijos auka.

Abi ginčo šalys yra teisios ir sunku jas apkaltinti argumentų stoka ar populizmu. Po truputį padėtis tampa patinė, vėlesniam laikui nukeldama reikalingų teisinių reguliavimų priėmimą. Manau, abi šalis galima lengvai sutaikyti išgaunant naudos tiek žodžio laisvei, tiek teisei į privatumą. Tereikia, kad į būsimą „teisė būti užmirštam“ derektyvą nebūtų įtraukti asmenys, einantys viešąsias ar visuomenines pareigas, t. y. daugiausia politikai, apie kuriuos rinkėjai turi teisę žinoti išsamiau. Tokiu būdu nebus pakenkta nei žodžio laisvei − taip svarbiai žiniasklaidai, nei teisei į privatumą − taip svarbiai paprastam piliečiui. Tuomet ir žiniasklaidinis vilkas bus sotus, ir internetinė avis sveika.

Dr. Bogusław Rogalski, politologas,
EKR patarėjas tarptautiniais klausimais Europos Parlamente

Komentuoti