Spausdinti šį puslapį

„Bellanca“ ir „Boing“ lėktuvų sukryžiavimas – tai iliuzija

2013-05-23, 11:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Algirdo Butkevičiaus vyriausybė neatlaikė išbandymo „karštąja bulve“. Taip vadinu nelietuviškų vardų ir pavardžių rašymo problemą. Matyt vyriausybė pabijojo nusvilti.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis bulvę permetė Valstybinei lietuvių kalbos komisijai. Tegul komisija parengia ir patvirtina pavardžių rašymo tvarką, pateikia ją Seimui, o jau tada įstatymų leidėjai pagalvos... kam gi čia dar karštąją bulvę numetus? Valstybinė lietuvių kalbos komisija, vos išgirdusi, kad jos link skrieja nemalonius pojūčius pranašaujanti bulvė, skuba slėpti savo rankas už nugaros. Juolab kad Teisingumo ministerija tikisi iš komisijos neįmanomo dalyko. Tegul kalbos žinovai malonės pateikti pasiūlymą, „atitinkantį Lietuvos Respublikos Konstituciją ir lietuvių kalbos rašybos taisykles“, bet sykiu „atsižvelgs į globalias tendencijas ir problemas“ (kurias mūsų valstybė sukuria piliečiams, turintiems nelietuviškas pavardes). Tai lyg reikalauti iš Lietuvos inžinierių, kad sukonstruotų naują lėktuvo tipą,  atrodysiantį kaip „Bellanca CH-300 Pacemaker“, t.y. garsioji „Lituanica“, kuria Darius ir Girėnas atliko žymųjį, graudžia tragedija pasibaigusį, skrydį per Atlantą, bet tuo pačiu skraidysiantį ir galingą kaip... šiuolaikinis „Boeing 747-8“.

Tiesa, lietuvių kalbos sargai jau kažką panašaus daro, tačiau kitoje srityje. Iš vienos pusės kalbos žinovai mielai priverstų tautiečius kasdieniame gyvenime vartoti kalbėti Mažvydo ir Donelaičio laikų kalbą, iš kitos –  pamalonina lietuvius tikriausiai neblaivios būklės kuriamais naujadarais - tokiais kaip: „vaizduoklis“, „vielabraukis“ ar „spaudožvalga“. Bet pavardžių rašybos problemos vengia kaip maro. Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Daiva Vaišnienė jau pranešė, kad jos vadovaujama įstaiga pavardžių rašymo klausimo spręsti negali, nes gerbia Konstitucinio Teismo sprendimą, pagal kurį Lietuvos Respublikos piliečių vardai ir pavardės turi būti rašomi lietuviškais rašmenimis. Kad ir kaip vertinčiau VLKK veiklą, šiuo atveju Vaišnienė yra teisi. Nepavyks suvalgyti probleminės bulvės nepakeitus Lietuvos įstatyminės bazės. Galiausiai kažkas turės imtis šio darbo. Deja, Algirdo Butkevičiaus vadovaujami socialdemokratai, kurie garsiai skelbė, kad jiems atėjus į valdžią tautines mažumas kamuojančios problemos bus išspręstos, greitai pasinėrė į Huntingtono chorėją (nekontroliuojami judesiai arba visiškas abejingumas). Premjeras jau pranešė, kad „asmenvardžių rašymo nelietuviškais rašmenimis Konstitucija nebus keičiama“. Tautinių mažumų įstatymų projektas kol kas irgi yra nukištas į stalčių. Galų gale, pastarasis neabejotinai prieštarautų Valstybinės kalbos įstatymui, o dar pabandyk jį surašyti taip, kad jis neprieštarautų Konstitucijai, jau nekalbant apie jo prieštaravimą nacionalistinio betono idėjoms. Susiklosčiusi padėtis socialdemokratams nėra įkandama. Gaila. Ne kartą minėjau, kad atitinkamų teisės nuostatų trūkumas skriaudžia ir etninius lietuvius (daugiausiai lietuvaites) su nelietuviškomis pavardėmis. Pastarieji ankščiau ar vėliau atsilygins už tai politikams.

Lucyna Shiller

P.S. Kristijonas Donelaitis pasirašinėjo kaip Christian Donaleitis, Mažvydas – Martjnvs Masvjdjs - gotišku šriftu, kuriuo buvo išspausdintas ir jo „Katekizmas“. Tikriausiai būtų paprasčiau, jei Lietuva būtų likusi prie šios rašybos.

Komentarai  

 
#1 teisingai 2013-05-24 10:01
Teisingai. Problemos taip nesprendziamos.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti