Karnavalas apnuogino „Willkommenskultur“ žlugimą

2016-02-15, 12:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lucyna Schiller Lucyna Schiller

Šių metų karnavalo, Vokietijoje paprastai švenčiamo labai spalvingai ir triukšmingai, finalas parodė, kad garsioji „Willkomenskultur“ (Sutiktuviųkultūra) imigrantų atžvilgiu, kuria dar neseniai taip gyrėsi kanclerės A. Merkel tautiečiai, pamažu virsta fikcija.

Neseniai Vokietijos Vyriausybės vadovės forsuota imigracijos politika, dėl kurios į Vokietiją atvyko 1,1 mln. prieglobsčio prašytojų, lėmė tai, kad net 40 proc. piliečių nori, jog kanclerė atsistatydintų. O juk vos prieš metus Mutti Merkel rėmė net 76 proc. piliečių. Nenuostabu, kad ir pati kanclerė, ir trijų Vokietijos valdančiųjų jėgų – krikščionių demokratų CDU ir CSU bei socialdemokratų SPD – lyderiai nori sugriežtinti politiką imigrantų iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos atžvilgiu.

Po kelis mėnesius trukusių ginčų jie pagaliau suderino prieglobsčio teisės aktų, kuriais siekiama apriboti šį masinį persikėlimą, paketą. Tačiau tai nekeičia fakto, kad net jeigu vadinamoji didžioji koalicija nesusprogs, spaudžiama vidaus ginčų dėl migracijos politikos, Vokietijoje ir taip gali įvykti rimtas politinės scenos pertvarkymas. Auga visuomenės baimė, kad pabėgėlių iš islamo šalių banga negrįžtamai pakeis ligšiolinį Vokietijos veidą, intensyvėja parama pasisakantiems už antiimigracinę politiką.

Kanclerė žino apie šiuos procesus, tačiau iki šiol ji galėjo apgaudinėti save, kad nepaisant nuotaikų dėl imigracijos, ji vis tiek laimės, kad PEGIDA – tai marginalai ir ekstremalai, kad dauguma besididžiuojančių Vokietijos tolerancija vis dėlto pasisakys už ją. Deja, Rosenmontag (vadinamasis Rožių pirmadienis), Vokietijos karnavalo kulminacinis taškas, įspūdingiausiai švenčiamas Kiolne ir kituose miestuose, parodė, kad tolerancija pamažu nyksta.

Tradiciškai Rožių pirmadienį šimtai tūkstančių persirengėlių pėsčiomis eina Vokietijos miestų gatvėmis, tyčiodamiesi iš savų ir užsienio politikų bei iš svarbiausių pastarųjų metų įvykių. Karnavalo paradų metu gatvėmis pravažiuoja platformos su didžiulėmis figūromis – karikatūromis, simbolizuojančiomis ryškiausius šalies ir pasaulio gyvenimo vaizdus. Tačiau šiųmetis antiimigrantų satyros kiekis tikriausiai pranoko visus lūkesčius ir nerimą. Užsienio žiniasklaidą apskriejo Kiolno „pabėgėlių banga“, nešianti apverstą valtį su kanclerės A. Merkel figūra, ar Bavarijos ministro pirmininko Horst Seehofer marionetė, desperatiškai užkardo pavidalu pakabinta ant sienos su užrašu „Offene Grenzen“ (atviros sienos).

Šie vaizdai iškeliavo į pasaulį. Nežinau, kaip kiti, mažiau juokingi, kartais tokie drastiški, kad net patraukė Vokietijos prokuratūros dėmesį. Tai buvo tanko butaforija su užrašais: „Prieš prieglobsčio gynybą“ ir „Prieglobsčio prašytojų paketas III“. Šiame fone karnavalo eisenoje judantis stilizuotas traukinys „Balkanų ekspresas“ ir skėriais persirengusieji „Nelaimės ateina“ (pašiepiami Vokietiją šturmuojantys karo pabėgėliai imigrantai) atrodė beveik nekaltai, kaip ir sunkvežimis, pilnas gyvais deglais apsimetančių asmenų, dekoruotas posmeliais: „Wir Sitzen auf einem Pulverfass und Mutti sagt wir schaffen dass“ (Mes sėdime ant parako statinės, o Mutti sako, kad su tuo susidorosime).

Tai pasityčiojimas iš dar nesenai su užsispyrimu kartotų kanclerės žodžių: „Susidorosime net su milijono pabėgėlių priėmimu.“ Kažkokia linksma karnavalo kompanija į gatvę išrideno platformą su didžiulės „krūvos“ maketu ir užrašu: „Die Ihrem Volk nur Sch...ße servieren werden Ihre Macht verlieren“ (net gėda aiškinti, kam įdomu, tegu išsiverčia).

Viskas rodo, kad Vokietijos visuomenės dalis, kuri nėra „Willkomenskultur“ šalininkė, tačiau jai nepakeliui ir su radikaliąja PEGIDA, išnaudojo Rožių pirmadienį, kad nelabai elegantiškai (bet ką daryti) išmestų iš savęs augantį nusivylimą ir įspėtų valdančiuosius, kad jei ir toliau taip bus, ji pasiruošusi juos pakeisti kitais.


Lucyna Schiller

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24