Korupcija kaip karšta bulvė

2016-02-09, 17:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tadeuš  Andžejevski Tadeuš Andžejevski

Baigėsi Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus atostogos, kurias jis praleido egzotiškose Karibų salose ir pailsėjęs grįžo į darbą. Tačiau premjeravimą po atostogų jis turės pradėti nuo bet kuriam politikui nemalonių darbų – privalės aiškintis dėl potencialios korupcijos savo Vyriausybėje.

STT A. Butkevičių kaip liudytoją kviečia į apklausą byloje dėl Vyriausybės sprendimo, kurį ji skubiai priėmė pernai rugsėjo 23 d. Vyriausybė tada skubotai nusprendė pakeisti savo 1992 m. sprendimą ir iš dokumentų pašalino nuostatą dėl apsaugos zonų egzistavimo kurortuose.

Toks Vyriausybės sprendimas buvo tarsi mana iš dangaus suinteresuotiems verslininkams, teismuose kovojusiems dėl vienoje iš gamtiškai patrauklių Druskininkų kurorto vietų nelegaliai pastatyto įspūdingo pastatų komplekso legalizavimo. Kompleksas buvo pastatytas Vijūnėlio dvaro  teritorijoje, nors tai kurortų apsaugos zonos saugoma teritorija. Premjeras viešėjo Druskininkuose rugsėjo 22 d., o diena vėliau Vyriausybė priėmė nelemtą pataisą, kuri leido verslininkams, susijusiems su Druskininkų meru socialdemokratu Ričardu Malinausku, legalizuoti prabangius apartamentus kurorto teritorijoje.

Tai pasirodė įtartina kovos su korupcija tarnyboms, kurios kaip ypatingus liudytojus jau apklausė aplinkos ministrą K. Trečioką ir merą R. Malinauską. Dabar atėjo laikas premjerui, kurį be STT taip pat nori „apklausti“ ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji nedelsiant kviečia iš Karibų paplūdimio grįžusį A. Butkevičių ant raudono kilimėlio, kad šis pasiteisintų dėl „sudėtingos situacijos Vyriausybėje, įtariamoje korupcija“.

Žinant prezidento rūmų šeimininkės temperamentą, pakviestajam pokalbis bus neišvengiamai liūdnas. Belieka tik tikėtis, kad bendradarbiai paims iš po karštos D. Grybauskaitės rankos visokius sunkesnius daiktus, kad jie nebūtų panaudoti kaip papildomi numatomo ginčo su A. Butkevičiumi argumentai. Tikimės, kad taip ir bus, o premjeras pokalbio metu nenukentės, bet tai nereiškia, jog baigsis jo bėdos. Kaip tik priešingai, A. Butkevičius, svajojęs taikiai vartoti valdžios uogienę iki pat rudens, o po rinkimų matuotis naują Vyriausybės vadovo smokingą (apklausų stulpeliai Ministrą Pirmininką stabiliai tuo įtikinėdavo),  turi skaitytis su rimtomis perturbacijomis.

Pirma, korupcijos  skandalai Vyriausybėje  ir aplink ją  pradeda pavojingai kauptis ir neaišku, ar šį kartą jie neviršys kritinės masės. Pasisekė skandaliukas su Ministro Pirmininko tarnybos viršininke Dž. Žiugždiene, iškilo problemų dėl korupcijos Sveikatos apsaugos ministerijoje. Dabar dar prisidėjo beveik nuolatinis socialdemokratų galvos skausmas dėl korupcijos peripetijų Druskininkuose.

Antra, pacituosiu V. Junoką, kad ne tik opozicija kumelaitę rinkimams kinko, bet ir socialdemokratų koalicijos draugai. Loreta Graužinienė, kurios partijos šefą beveik stebuklingai (po to, kai jis galutiniai liovėsi užsiiminėjęs politika) teismas išteisino dėl kaltinimų korupcija, nedviprasmiškai parodė A. Butkevičiui, jog atėjo laikas suvesti sąskaitas. Žurnalistų paklausta, kokios atsakomybės ir iš ko tikisi už pastaruosius koalicinės Vyriausybės ministrų korupcijos ekscesus, aiškiai pirštu parodė į  premjerą: „Vyriausybei vadovauja Ministras Pirmininkas, ir jis yra atsakingas už ministrų kabineto veiklą...“ – pasakė.

Nėra jokių abejonių, kad partija, metų metus prokuratūros persekiojama už dvigubą buhalterinę apskaitą, dabar norės atkeršyti „politiniams priešams“ ir „draugams“, kurie, jos nuomone, įkvėpdavo teisėsaugą prieš ją arba bent jau netrukdė teisminiam „darbiečių“ persekiojimui. Progos nereikėjo ilgai  laukti, ji atsirado pačiu laiku. Prieš rinkimus bus galima atkeršyti ir, pasitaikius progai, bandyti atsikratyti korumpuotos partijos etiketės, prisiuvant ją „kolegoms“ socdemams. L. Graužinienė, kaip DP atstovė, tokiu būdu pasirodys kaip elegancijos arbitras politinės korupcijos klausimais, o A. Butkevičiaus ateityje tikriausiai laukia dar daug sunkių dienų ir nemigo naktų, kuriomis jam sapnuosis nuostabūs rūmai gražiuose parkuose, galiausiai virstantys niūriais griuvėsiais.

Tadeuš  Andžejevski

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24