Net Briuselis nesutrukdys

2016-01-31, 23:44
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Dr Zbigniew Kuźmiuk Dr Zbigniew Kuźmiuk L24.lt

Vakar Lenkijos Respublikos Seimas po Senato pataisų priėmė prezidento Andrzej Duda pasirašytą ir „Valstybės žiniose“ paskelbtą Banko mokesčių įstatymą. Jis įsigalios šių metų vasario 1 d., todėl bankai, draudimo bendrovės ir paskolų įmonės per artimiausius 11šių metų mėnesių į biudžetą perves ne mažiau kaip 5 mlrd. zlotų  mokesčių.

Taip pat baigėsi Vyriausybės konsultacijos su prekybininkais, t. y. eiliniu mokesčių sektoriumi, dėl prekybos centrų mokesčių, kurie pagaliau bus progresiniai, o tai reiškia augantys kartu su mažmeninės prekybos apyvartos padidėjimu. Jis įsigalios nuo šių metų balandžio 1 d., todėl numatoma, kad planuojamos įplaukos iki šių metų pabaigos sieks bent jau 2 mlrd. zlotų.

Tokiu būdu finansų ir komercinio sektoriaus įmonės (pirmiausia – užsienio subjektai) įmokės ne mažiau kaip 7 mlrd. zlotų, orientuotų į šeimos programos „500 +„ įgyvendinimą, ir niekas jau neužblokuos šių papildomų debetavimų, kurie, kaip neoficialiai girdima, labai nepatinka Vakarų investuotojams, naštos.

Iki šiol užsienio įmonės tiek Lenkijos finansų, tiek ir prekybos sektoriuje net turėjo finansinį „Eldoradą“ – dešimtys milijardų zlotų iš mūsų šalies iškeliaudavo į užsienį neapmokestinti, nes šios bendrovės išmoko vadinamųjų transferinių kainų pagalba formuoti kaštus (eiliniams finansų ministrams ir mokesčių tarnyboms buvus pasyviems), kurie rodė arba žymiai mažesnį pelną, nei turėtų, ar net nuostolius.

Seimas taip pat priėmė Įstatymą dėl vienkartinės papildomos paramos mažas pajamas turintiems pensininkams (iki 400 zlotų gaunantiems mažesnes nei 2 tūkst. zlotų pajamas), taip pat tęsiami intensyvūs darbai prie įstatymo projekto, draudžiančio teismams paimti vaikus iš šeimų, atsidūrusių sunkioje finansinėje  padėtyje. Kitą mėnesį Seimui bus pateiktas įstatymo projektas dėl nemokamų vaistų pensininkams, turintiems daugiau nei 75 metus.

Seime vyksta Įstatymo dėl prokuratūros prijungimo prie Teisingumo ministerijos darbai – vieno iš pagrindinių sprendimų, esančių Teisės ir teisingumo partijos rinkimų programoje, kuris leis kur kas efektyviau tirti nusikaltimus ir pagerinti jų, ypač pavojingiausių, atskleidimą.

Viešųjų finansų komitetas baigė  2016 m.  biudžeto projekto darbus. Artimiausiame Seimo posėdyje  vyks antrasis ir trečiasis jo svarstymai, todėl iki sausio pabaigos jis bus priimtas ir išsiųstas  Senatui. Viskas įvyko tik praėjus pusantro mėnesio, kai projektas buvo pateiktas naujos Vyriausybės.

Prezidentas Andrzej Duda taip pat įvykdė įsipareigojimus, prisiimtus rinkimų kampanijos metu.

Į Seimą prieš kurį laiką pateko Įstatymo projektas dėl grįžimo prie ankstesnio pensinio amžiaus, jau surengtas pirmasis jo svarstymas nepaisant to, kad Piliečių ir Modernios platformos klubai balsavo už tai, kad jis būtų atmestas per pirmąjį svarstymą. Projektas buvo nukreiptas parlamento komitetams, ir dabar dėl jo prasidės konsultacijos su profesinėmis sąjungomis, kurios nori pridėti, kad pensijos būtų priklausomos nuo mokestinio laikotarpio (35 metai moterims ir 40 metų vyrams).

Prezidentas taip pat pateikė Įstatymo dėl neapmokestinamos sumos didinimo iki 8 tūkst. zlotų projektą. Dabar vyks konsultacijos su Vietos savivaldos organizacijomis, nes jo poveikį patirs vietos savivaldos administracinių vienetų biudžetai. Šis įstatymas įsigalios nuo 2017 m. sausio 1 d.

Vakar prezidentas perdavė „frankininkams“ su jais derintą Įstatymo dėl pagalbos vadinamųjų frankų paskolų grąžinimui „teisingu valiutos kursu“ projektą. Pasirodo, projektas buvo pakankamai šiltai jų priimtas, todėl yra reali galimybė suteikti paramą maždaug 700 tūkstančių šeimų, atsiradusių kredito spąstuose.

Tai reiškia, kad Teisės ir teisingumo partijos rinkimų programos įgyvendinimas vyksta visu greitumu nepaisant to, kad prezidentas Andrzej Duda savo pareigas eina tik penkis mėnesius, o Beatos Szydło Vyriausybė dirba vos du mėnesius.

Visa tai daroma nepaisant to, kad nei Prezidentui, nei Vyriausybei nebuvo suteiktos Lenkijoje po 1989 m. kaip standartas priimtos įžymiosios 100 ramybės dienų, o parlamento opozicija, ypač Platforma ir Moderni, nėrėsi iš kailio, kad minėti sprendimai būtų bent jau pavėlinti.

Net jei Europos Komisijos „antpuolis“ į Lenkiją ar kitą savaitę Europos Parlamente ruošiama diskusija apie Lenkijos klausimus ir būtų, jie nesustabdys abejose rinkimų kampanijose pažadėtos lenkams Teisės ir teisingumo programos įgyvendinimo.

Dr Zbigniew Kuźmiuk,
finansininkas, Europos Parlamento  narys.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24