Spausdinti šį puslapį

Įtampa auga: po metų žemę bus galima parduoti užsieniečiams

2013-05-08, 09:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jau po metų, 2014 m. gegužę, užsieniečiai galės Lietuvoje pirkti žemės ūkio paskirties žemės sklypus. Spėliojama, kas bus, kai vokietis, lenkas, prancūzas ar olandas netrukdomai galės įsigyti Lietuvoje žemės...

Vieni sako, kad užsieniečiams suteikta teisė pirkti žemę yra ydingas precedentas, mat ją išpirks turtingesni už mus Vakarų Europos gyventojai, o lietuviai liks it musę kandę. Kiti sako, kad Lietuvoje esantys 3 mln. ha žemės ūkio paskirties sklypų tėra įprasta pardavimui skirta prekė. Sako, kad investicijos į žemės ūkio paskirties žemės sklypus padidins Lietuvos žemės ūkio konkurencingumą ir privers mūsų ūkininkus modernizuoti savo ūkius.

Taip pat sakoma, kad dėl draudimo panaikinimo nemenka pinigų suma bus papildytas ir mūsų šalies biudžetas: pinigai plauks už įsigytą žemę ir iš būsimų mokesčių. Nėra žinoma, kaip bus iš tikrųjų, tačiau viena yra tikra: vakariečiai norės įsigyti žemės, jei tai apsimokės. Juk visi žino, kad turtingi neperka to, kas yra nuostolinga.

Jei Europos Sąjunga dosniai rems žemės ūkį, verstis šia veikla tikrai apsimokės. Šiuo metu ES politikoje vyrauja būdas remti žemės ūkį mokant dotacijas. Tokia tvarka yra naudinga visų pirma taip vadinamosios „senųjų" ES šalių ūkininkams (kurių gaunamos tiesioginės išmokos už 1 ha žemės dažnai kelis kartus viršija išmokas, mokamas Lietuvoje ar kitose mūsų regiono valstybėse). Kol išmokos bus didelės, užsieniečiams apsimokės pirkti žemę Lietuvoje, tuo tarpu jei ES palaipsniui bus keičiamas būdas remti žemės ūkį mokant dotacijas, žemė Lietuvoje taptų nebe tokia patraukli olandų, prancūzų ar kitų Vakarų šalių ūkininkams.

Šiandien niekas negali nuspėti, kas bus po metų. Galima numanyti, kad draudimo pirkti žemę Lietuvoje panaikinimas padidins žemės ūkio paskirties žemės sklypų kainas. Tai yra argumentas mums, Vilniaus krašto gyventojams, kad lengva ranka neparduotume žemės, kurią dažnai taip sunkiai atgavome. Nepamirškime, kad, jei žemę parduosime šiandien, suteiksime galimybę pralobti įvairaus plauko spekuliantams, kurių šioje srityje Lietuvoje yra apstu. Vieni superka žemę, nes iš ES tikisi didelių išmokų, kiti ją ketina perparduoti užsieniečiams ir iš to gerai užsidirbti. Nemažai daliai žmonių žemė aplink Vilnių yra patraukli kaip ilgalaikė investicija, kuri su laiku labai atsipirks.

Žodžiu, tikra sumaištis, bet, artėjant 2014 m. gegužės 1 d., įtampa žemės ūkio rinkoje tik augs. Svarbu per tą laiką nepasiduoti emocijoms, išlikti ramiais ir palaukti. Dėl itin brangių žemės ūkio paskirties žemės sklypų Olandijoje juokaujama, kad šioje šalyje ūkininku galima tapti tik dviem būdais: gimti ūkininko šeimoje arba vesti ūkininko dukrą.

Šis pajuokavimas kol kas nėra aktualus Lietuvoje, bet su laiku bus prasmingas ir čia. Ir būtų gerai, kad vaikai kaimuose aplink Vilnių gimtų vietos ūkininkų šeimose...

Tadeuš Andžejevski

Komentarai  

 
#2 savininkas 2013-05-08 14:38
Teisetiems savininkams tegul grazina pirma zeme, o poto jau gali pardavineti uzsenieciams. Nenaudeliai.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 porteris 2013-05-08 12:23
vilniaus kraste pilna pijoku. nesulauks dauguma ju 2014 - parduos perekupams jau dabar. o naie pralobs tai jau tikrai.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti