Kelionė į Marsą... į vieną pusę

2013-05-06, 16:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jau netrukus kelionė į Marsą norintiems ten nuskristi kainuos tik 38 dolerius. Nejuokauju. Olandų bendrovė Mars One jau metus iš viso pasaulio laukia norinčių patekti į Marsą paraiškų. Norinčiųjų yra labai daug. Jau per 20 tūkst. narsuolių paskelbė norį nuskristi į kosmosą – nepaisant fakto, kad bilietai parduodami tik ... į vieną pusę.

Skrydis planuojamas 2023 metais. Pasiruošimas skrydžiui ir gyvenimui Raudonojoje planetoje truks net 8 metus. „Būsimieji Marso gyventojai turi būti sukakę 18 m., o jų ūgis turi būti mažiausiai 157 cm. Taip pat reikalaujama, kad jie būtų geros sveikatos ir puikios fizinės būklės – skelbia Mars One direktorius sveikatos reikalams ir buvęs NASA vyresn. analitikas Norbert Kraft.

Kruopščiai atrinktiems kandidatams bus sudarytos sąlygos, maksimaliai panašios į esančias Marse. Atrinkti asmenys apsigyvens specialiose talpose. Išeiti iš jų būsimieji marsiečiai galės tik apsirengę specialiais kombinezonais ir skafandrais. Po specialių mokymų kandidatai – po du (galvojant apie būsimą dauginimąsi geriausia būtų siųsti vyrą ir moterį) – bus siunčiami į 8 mėnesius truksiančią kosminę kelionę. Grįžti bus neįmanoma dėl techninių priežasčių, todėl marsiečiams teks Marse steigti koloniją. Organizatoriai pasirūpins tik vandeniu, oru ir maistu – viso to užteks, be abejo, tik tam tikram laikui. Energija bus gaunama iš saulės baterijų plokščių.

Marso dykumos yra tokios patrauklios, kad jokios galimos grėsmės kosminių turistų neatbaido. Žmonija, kaip žinoma, jau turi tikras Marso nuotraukas, kurias į Žemę reguliariai siunčia JAV kosminis zondas. Jos yra išties puikios, gražios ir skleidžia paslapties kvapą. Uoliniai Kolorado kalnai ir kanjonai neatlaiko beribės Raudonosios planetos erdvės konkurencijos. Perspektyva mėgautis ramybe (jos Marse – per akis), ir neturėti įkyrių kaimynų taip traukia Žemės gyventojus, kad jie yra pasiruošę rizikuoti.

Stebint šį avantiūrinį projektą, man kyla kiek nedžentelmeniškas klausimas: „Kas mokės už romantinę kelionę į Marsą"? Juk 38 dolerius teks pakloti tik už kelionę traukiniu iš vieno Žemės miesto į kitą – netgi su sąlyga, kad miestai nėra per daug nutolę vienas nuo kito. Kelionės į Marsą organizatoriai skaičiuoja, kad ji kainuos apie 6 milijardus dolerių. Šiai sumai gauti jie planuoja pasiruošimus misijai gyvai rodyti per televizijos kanalus (kurie, beje, yra pasiruošę už tai sumokėti nemenkas sumas), t.y. rengti kaip realybės šou. Tai tikriausiai bus ilgiausias ir kvapą gniaužantis šou per visą jų istoriją.

Pats mielai sumokėčiau už kai kurių čionykščių politikuotojų kelionę į Marsą į vieną pusę, bet nuojauta man kužda, kad misija teapsiribos realybės šou. Jis bus ilgas ir tikrai kaustys prie televizorių naivius žiūrovus. Be to, bus labai pelningas apsukriems misijos į Marsą rengėjams.

Tadeuš Andžejevski

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24