Spausdinti šį puslapį

Ekologiška kosmetika: ką reikia žinoti?

2018-11-08, 14:13
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ekologiška kosmetika: ką reikia žinoti? pixabay.com asociatyvi nuotr.

Kosmetikos parduotuvių bei prekybos centrų lentynos mirga nuo kosmetikos priemonių įvairovės. Kiekvienas gamintojas siūlo savo kosmetikos produktus, sukurtus pasitelkiant naujas technologijas ir ingredientus, bet klientai vis daugiau dėmesio skiria ekologiškai kosmetikai.

Ekologiška kosmetika gaminama tik iš gamtoje randamų medžiagų: medaus, vaisių, uogų, įvairių žolelių, taip pat grynų arba nerafinuotų aliejų, ir kitokių natūralių medžiagų, skelbiama pranešime spaudai. Kad kosmetika tikrai ekologiška ir natūrali, patvirtina tarptautinis sertifikatas, kurį suteikia nepriklausoma organizacija „ECOCERT Greenlife S.A.S." Jis suteikia teisę kosmetiką žymėti ženkleliu „COSMOS".

Ką rodo ženklelis „COSMOS"?

Sertifikatas garantuoja, kad ženklu pažymėti kosmetikos produktai yra patikimi, ekologiški ir organiški. Pagal šį standartą gaminant produktus naudojama mažiausiai 95 procentų ekologiškų medžiagų, aukštos kokybės ingredientai, kurie gaunami natūraliu būdu iš gamtos.

Sintetinės ir ekologiškos kosmetikos skirtumai

Sintetinė kosmetika maskuoja odos problemas, koreguoja išvaizdą, leidžia pasiekti puikaus rezultato, kuris nereikalauja daug laiko ir pastangų, tačiau jis būna trumpalaikis. Atrodytų, ji naudinga, bet tinka ne visiems. Kosmetikoje esančios sintetinės medžiagos (silikonas, mineraliniai aliejai, parabenai, nafta) gali alergizuoti, o per ilgą laiką pabloginti odos būklę: išsausėja oda, plaukai, atsiranda spuogelių ir pigmentinių dėmių.

„Gaminant ekologišką kosmetiką, naudojamos natūralios medžiagos, tokios kaip, taukmedžio, arganų, makadamijų aliejai. Jie apsaugo odą nuo žalingo saulės poveikio, prisotina vitaminu E, kuris vertinamas dėl maitinamųjų ir regeneruojamųjų savybių, veikia kaip puikus antioksidantas. Kitas svarbus ingredientas - natūralūs augaliniai ekstraktai (bambukų, avižų, apynių, arnikų, imbierų) padeda odai lengviau pasisavinti drėgmę, maistines medžiagas bei skatina kraujo apytaką audiniuose ir detoksikuoja epidermį. Naudojant ekologišką kosmetiką, galima tikėtis ilgalaikio išliekamojo poveikio: sustiprėjusių odos savybių bei atstatytos sutrikusios odos pusiausvyros", - sako mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia" vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė. .

Nemažai kosmetikos vartotojų yra susidarę nuomonę, kad ekologiška kosmetika greitai genda, todėl nepatogu ją naudoti. Tačiau situacija jau seniai pasikeitė. Gamintojai, pasitelkę mokslo pasiekimus ir inovacijas, ištobulinę pakuotes ir naudodami save konservuojančių augalų derinius, pasiekė, kad natūrali kosmetika neatidaryta paprastai galioja 1-2 metus, pradėta naudoti - 3-6 mėnesius.

Tinka visiems

Pirkdami ekologišką kosmetiką galime būti užtikrinti, kad ji visiškai saugi naudoti - praturtinta natūraliomis medžiagomis iš gamtos. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad kiekvieno iš mūsų oda yra savita ir tai, kas tinka vienam žmogui, nebūtinai tiks ir kitam. Ekologiška kosmetika bus veiksmingiausia tik tada, jeigu bus tinkamai parinkta jūsų odos tipui.

„Ekologiška kosmetika tinka iš principo visiems. Bet reikėtų žinoti, jog tai, kas tinka riebiai odai, gali netikti sausai. Todėl vartotojas turi atsižvelgti į tai, ką siūlo kiekvienas ekologiškos kosmetikos gamintojas, kokią kosmetikos priemonės paskirtį jis nurodo. Be to, jūs galite pasitarti su vaistininku, kuris parekomenduos būtent jums tinkamą priemonę", - siūlo „Camelia" vaistininkė.

Kodėl ekologiška kosmetika brangesnė?

Taip, ekologiška kosmetika neretai brangesnė už įprastas kosmetikos priemones, bet ne dėl reklaminių triukų. Paprasčiausiai ji gaminama tik iš ekologiniuose ūkiuose išaugintų augalų, kurių derlius dažniausiai nurenkamas rankomis ir tinkamai apdorojamas. Kosmetikos produktų pakuotės taip pat privalo būti ekologiškai švarios, perdirbamos ir neteršiančios aplinkos. Todėl nenuostabu, kad visi šie procesai lemia ir didesnę produktų kainą. Taip pat kainą sudaro ir produkto indelio dizainas bei gamyba, tyrimai, naujų ingredientų atradimai, logistika ir t.t. Visa tai, gamintojui kainuoja daug laiko, pastangų ir išlaidų. Tai ir sudaro produkto didesnę kainą, nors pats produktas, pavyzdžiui veido kremas, kainuoja mažiau.

Kalbant apie kokybės ir kainos santykį, vis dar sklando gajus stereotipas, kad brangesnė kosmetika yra geresnė. Nebūtinai. Kaip teigia „Camelia" vaistininkė, kaina nebūtinai rodo kosmetikos kokybę. „Negalima kategoriškai sakyti, kad brangesnė kosmetika yra gereresnė, bet lygiai taip pat negalima sakyti, kad pigesnė kosmetika yra blogesnė. Mūsų asortimente atsiradusi nauja ekologiška kosmetika tikrai negąsdina kaina ir yra įperkama daugeliui", - teigia vaistininkė. Kosmetikos produktų asortimentas vis auga. Todėl dažname prekybos centre ar vaistinėje galima rasti pigesnių ekologiškos kosmetikos produktų alternatyvų, kurių sudėtis ir efektyvumas nenusileidžia brangesnei kosmetikai. Skirtumas tik vienas - kuklesnis įpakavimas ir mažesni gamybos kaštai.

Pasak vaistininkės, įvertinus ekologiškai kosmetikai keliamus griežtus reikalavimus, gamybos procesą bei specialų ženklinimą galima teigti, kad ji tikrai „įkandama" visiems Lietuvos gyventojams, nes kainos nėra labai didelės.

Komentuoti