Spausdinti šį puslapį

Technologijų sektoriuje dirbanti Gabija: „Šioje srityje palankiau žiūrima į vyriškąją lytį“

2018-09-03, 11:42
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Technologijų sektoriuje dirbanti Gabija: „Šioje srityje palankiau žiūrima į vyriškąją lytį“ Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Nors technologijų sritis dažnai priskiriama vyriškajai lyčiai ir vis dar neišvengiama stereotipų, kad moterys šiame sektoriuje nepasiekia tokių karjeros aukštumų, kaip priešingos lyties atstovai, panašu, kad požiūris po truputį ima keistis. Ketvirtus metus technologijų sektoriuje skaičiuojanti Gabija Mačionė – naujos kartos „Samsung“ parduotuvės vadovė. Ji pasakoja, kas padėjo greitai kilti karjeros laiptais, ir kodėl moterys neturėtų bijoti šios srities.

Kaip pati atsidūrėte technologijų sektoriuje?

Nuo seno domėjausi technologijomis, buvau moteris, kuriai buvo įdomu viską išbandyti pačiai. Tad čia atsiradau, vedina savo smalsumo. Pasitaikė proga dirbti vienoje telekomunikacijų bendrovėje, ten labai gerai sekėsi, tad per keletą metų pakeičiau nemažai pozicijų. Kažkam keista, kad tokioje srityje dirba moteris, bet kai įdedi pastangų ir gerai sekasi, esi pastebėta, pagiriama kartu esi ir paaukštinama. Todėl visad sakau, kad viskas priklauso nuo paties žmogaus. Iki vadovės pareigų mane atvedė ne tik domėjimasis technologijomis, bet ir kitos labai svarbios savybės kaip pastangos, iniciatyva ir organizuotumas.

Kaip manote, kas stabdo merginas rinktis su technologijomis susijusias studijas?

Visų pirma, tai nėra labai moteriška sritis. Dažniausiai merginos orientuojasi į kitas sritis, pavyzdžiui – grožio sferą, o technologijos yra labai specifinis sektorius. Be abejo stabdo ir stereotipai bei paties žmogaus interesai. Mano galva, visiškai nesvarbu ar esi mergina, ar vaikinas, jei nori būti sėkmingas technologijų srityje, turi būti 100 procentų atsidavęs ir susidomėjęs šia veikla.

Kokie išorės veiksniai paskatintų merginas drąsiau žengti į šią sritį?

Tai galėtų būti žinomų moterų, kurioms sekasi šioje srityje, pavyzdžiai. Nereikia apsiriboti vien Lietuva, juk galima pasiremti ir užsieniečių pavyzdžiais, kai moterys kuo puikiausiai dirba technologijų srityje. Vieno recepto nėra, bet tiek medijoje, tiek žurnaluose, ypač skirtuose moterims, skleidžiamos sėkmės istorijos – tikrai reikalingos padrąsinti moteris nebijoti šios srities.

Esate vienos iš oficialios „Samsung“ parduotuvių vadovė. Papasakokite, koks jūsų darbas? Kuo labiausiai jis jums patinka?

Mano pasaulis neapsiriboja vien išmaniosiomis technologijomis. Darbas kurį atlieku siejasi su vadovavimu, organizavimu, kaip ir bet kurioje kitoje srityje. Vadovas turi tam tikrų ir kitų funkcijų, tokių, kaip rezultatų užtikrinimas, kolektyvo motyvavimas ir t. t. Be abejo, smagu sutikti naujus žmones, smagu prisiliesti prie naujausių įrenginių, kai jie ką tik išleisti, išmokti jais naudotis. Čia niekada neatsilieki nuo technologijų, visada esi žingsniu priekyje. Tai turbūt ir yra įdomiausia: gali viską išbandyti pirmas ir papasakoti apie naujoves kitiems.

Kuo šios parduotuvės išsiskiria iš kitų elektronikos parduotuvių? Kaip apibūdintumėte savo darbo vietą?

Iš kitų parduotuvių išsiskiria tuo, kad čia klientui suteikiame labai daug dėmesio. Ne tik parduodame prekę, bet rengiame individualius ir grupinius mokymus. Dažnai klientai įsigyja naujus įrenginius, tačiau nežino, kaip juos išnaudoti. Tad mokymų metu yra parodoma, kaip naudotis tam tikromis funkcijomis bei mokoma išnaudoti visas įrenginio galimybes. Kai klientams parodome, ką galima nuveikti su naujuoju telefonu ir paaiškiname, kad investicija tikrai protinga, klientai labai džiaugiasi ir dėkoja. Mes mielai konsultuojame, parodome ir paaiškiname. Čia gali ateiti, pasibandyti ir gauti pilną aptarnavimą nuo a iki ž.

Ar dirbant su išmaniosiomis technologijomis, technologojų srityje tenka susidurti su didesniais iššūkiais ar stereotipais?

Taip, be abejo, jų yra. Su stereotipais susiduriame kiekvieną dieną. Kolektyve yra penki žmonės, iš jų – vienas vaikinas. Mūsų parduotuvės didžioji auditorijos dalis yra vyrai, nes dažniausiai naujausios technologijos domina būtent juos. Tad tikrai susiduriame su tuo, kad atėję vyrai, matantys konsultuojančius vaikiną ir merginą, pirmiausia prieina prie vaikino. Būna ir tokių, kurie paklausia: „O jūs čia kažką išvis suprantate?“ Bet kai pradedi su klientais šnekėti ir išsprendi problemas, kurių neišsprendė konsultantas vaikinas, klientai supranta, kad moteris gali turėti daugiau kompetencijos, nei bet kuris kitas konsultantas vyras.

Būna visko, retkarčiais jaučiame, kad šioje srityje palankiau žiūrima į vyriškąją lytį, tačiau po truputį požiūris keičiasi, nes tikrai yra ir tokių vyrų, kurie prieina, padėkoja už išsamią konsultaciją ir puikų aptarnavimą.

Dėl ko moterims verta rinktis technologijų sritį?

Visų pirma, ši sritis turi dominti ir „vežti“. Čia kiekvieną dieną susidursi su iššūkiais, su naujais žmonėmis, su naujomis problemomis ir jų sprendimais, turėsi galimybę prisiliesti prie naujausių įrenginių ir technologijų. Jei tai patinka, tada ir rekomenduočiau išbandyti savo jėgas šioje srityje.

Komentuoti