Odos defektas, kuris smogia ne tik besilaukiančioms

2018-08-23, 08:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Odos defektas, kuris smogia ne tik besilaukiančioms © Scanpix / REUTERS (SHANNON STAPLETON) nuotr.

Šviesiai rožiniai, melsvi, ar baltos spalvos į randus panašūs odos ruoželiai, vadinami strijomis, paprastai laikomi nėštumo pasekme. Šis estetinis odos defektas dažniausiai atsiranda ten, kur oda tempiama - ant pilvo, krūtų, sėdmenų, šlaunų. Tačiau tai gali nutikti toli gražu ne tik besilaukiančioms, bet ir daug sportuojantiems ar net netinkamai besimaitinantiems žmonėms. Ar yra būdų apsaugoti savo odą?

„Eurovaistinės" vaistininkė Elvyra Ramaškienė sako, jog strijos atsiranda tuomet, kai keičiasi hormonų pusiausvyra - brendimo, nėštumo, menopauzės metu, taip pat intensyviai sportuojant. Vaistininkė pabrėžia, jog strijos gali atsirasti ne tik moterims, bet ir vyrams. O galimybė pasirodyti tokiems odos ženklams ypač padidėja veikiant keliems veiksniams vienu metu.

„Strijų atsiranda paauglystėje, kai labai greitai augama ir oda neatlaiko pokyčių, taip pat staigiai netekus ar priaugus daug svorio, pavyzdžiui, nėštumo metu. Dažnai odos defektai atsiranda ir intensyviai sportuojantiems vyrams, kurie kilnoja svorius ir augina raumenis", - nurodo farmacininkė.

Panaikinti - tik su specialistų pagalba

E. Ramaškienės teigimu, ką tik atsiradusios strijos yra raudonos arba mėlynos spalvos, o laikui bėgant jos tampa baltos. Svarbu aktyviai stebėti savo kūno odą ir nedelsti, nes šviesias strijas panaikinti gerokai sudėtingiau. Jos ypač išryškėja vasarą, deginantis, nes nudegti paveiktų odos ruožų neįmanoma.

„Neskausmingas, efektyvus, saugus ir pats moderniausias būdas - estetinius odos defektus šalinti lazeriu. Dar gali būti naudojama aparatinė kosmetologija, kai viršutinis odos sluoksnis ne šalinamas, o atkuriamas skatinant kolageno ir elastano gamybą. Dalinai gali padėti ir masažai, tačiau gydymui lengviau pasiduoda tik naujai atsiradusios strijos, joms prireikia mažiau procedūrų", - sako „Eurovaistinės" farmacininkė.

Galima išvengti

Vaistininkė pabrėžia, jog siekiant išvengti ilgo odos gydymo proceso, geriausia rūpintis savimi ir nesudaryti sąlygų strijų atsiradimui. Padėti gali teisinga mityba, protingas fizinis krūvis, ir stabilaus svorio palaikymas.

„Valgykite mažiau saldžių, miltinių patiekalų ir daugiau angliavandenių turinčio maisto. Į savo mitybos racioną įtraukite daugiau baltymų - naudinga valgyti mėsą, riešutus, žuvį, tofu, soją. Prieš sportą būtina atlikti tempimo pratimus, toleranciją fiziniam krūviui bei patį krūvį reikia didinti palaipsniui, kad odos augimas atitiktų jos išsitempimą", - pataria E. Ramaškienė.

„Eurovaistinės" farmacininkės teigimu, ypatingų atsargumo priemonių turi imtis besilaukiančios moterys. Ji pataria nešioti diržą, specialias kompresines pėdkelnes, o nuo trečio nėštumo mėnesio kūną tepti nuo strijų apsaugančiais geliais ar kremais.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24