Spausdinti šį puslapį

Ant šventinio Naujųjų metų stalo privalo karaliauti mėsos patiekalai

2017-12-30, 08:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ant šventinio Naujųjų metų stalo privalo karaliauti mėsos patiekalai © Scanpix / Janerik Henriksson / TT / Kod nuotr.

Nemažai žmonių tiki, jog ateinančių metų sėkmė priklauso nuo to, kaip jie bus sutinkami, todėl iš anksto pradeda rūpintis ne tik šventine apranga, dekoru, bet ir vaišių stalu. 2017-ieji priklausė nesutramdomam Ugniniam gaidžiui, o 2018-aisiais įsigalės kur kas ramesnė žemės stichija. Ateinančių metų simbolis – Geltonasis šuo – pasižymi stabilumu ir ištikimybe. Sakoma, jog būtent todėl Naujuosius metus reikia sutikti artimiausių žmonių kompanijoje, o ant stalo – būtinai turėti šuns taip mėgstamos mėsos.

Mėsiški patiekalai – turėtų būti pagrindinis 2018-ųjų sutiktuvių vaišių stalo akcentas: nuo kepsnių, iki paprastų užkandžių. Astrologai net ir vegetarams rekomenduoja ragauti mėsą primenančių patiekalų – sojos mėsos kepsniukus, įvairių daržovių, pupelių kotletus. Beje, jei namuose auginate šunį – pasirūpinkite, jog jam Naujieji Metai taip pat būtų sotūs ir gardūs.

„Jei pažvelgsime į šių metų astrologų rekomendacijas – vietos improvizacijai ruošiant Naujų Metų sutiktuvių patiekalus tikrai daug. Sakoma, jog šiemet stalas turi būti gausus, gardus, tačiau tuo pačiu – ir gana paprastas. Aš rekomenduočiau išsirinkti vieną pagrindinį patiekalą, kuris galėtų tapti ir pagrindiniu vaišių stalo akcentu, o svečiai juo galėtų nuolat pasipildyti savo lėkštes, bei keletą paprastesnių, greitai pagaminamų karštų ir šaltų užkandžių. Tokiu būdu – nereikės praleisti visos dienos virtuvėje, bet svečius – galėsite nustebinti gausa“, - sako „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

Greitai pagaminami užkandžiai

Pasak A. Polenino, kone paprasčiausia ir greičiausia gaminti įvairius šaltus užkandžius, vieno kąsnio sumuštinius. Tam reikėtų įsigyti įvairių kumpių, rūkytų ar kitaip brandintų dešrų, o jas derinti – su kokio nors vaisiaus ar daržovės skiltele.

„Pavyzdžiui, duonos lazdeles, jas prieš tai įmerkus į lydytą sūrį, sūrio kremą su pagardais ar kitą padažą, galima apvynioti plonai pjaustyto kumpio riekelėmis. Didžioji dalis dešros gaminių puikiai dera su alyvuogėmis, skilandžiai – su pomidoru ar net vynuoge. Persmeigę juos pagaliuku – turėsite išvaizdų ir greitai pagaminamą užkandį. Didžiosiose „Maximose“ turime mėsos brandinimo bei rūkymo spintas, todėl jei nežinote kokį mėsos gaminį rinktis – mūsų kolegos jums visuomet patars“, - komentuoja „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Dar vienas gana lengvai pagaminamas užkandis – tortilijų suktinukai, kuriuos su malonumu ragaus tiek jauniausi, tiek ir vyriausi šventės dalyviai. Be to, pasirinkus skirtingus ingredientus – galima iš karto pagaminti net kelias užkandžio rūšis. Kad šventinis stalas atrodytų gausiau ir įvairiau – tortilijas supjaustykite skirtingo dydžio bei formų gabaliukais ir sudėkite į atskiras lėkštes.

Gaminant suktinukus jums prireiks tortolijos lakštų, natūralaus jogurto, įvairių rūšių sūrių bei kumpių bei daržovių ir grybų. Tiesiog aptepkite tortilijas natūraliu jogurtu, užbarstykite tarkuoto arba uždėkite plonomis skiltelėmis pjaustyto sūrio, supjaustyto kumpio ir susmulkintų pievagrybių ar kitų daržovių. Tortilijas susukite į ritinėlį ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių.

Viščiukas su apelsinais

Šuo – vienas geriausių žmogaus pagalbininkų paukščių medžioklėje, todėl pagrindiniam patiekalui A. Poleninas rekomenduoja rinktis paukštieną. „Paukštiena, palyginus su kitais mėsos patiekalais, gana greitai ir lengvai pagaminama, todėl ruošiantis 2018-ųjų sutiktuvėms – nereikės gaišti laiko virtuvėje, tik retkarčiais užmesti akį į orkaitę. Vienas mano mėgstamiausių patiekalų – vištiena su apelsinais. Beje, apelsinai puikiai tinka ir jei norite kepti kalakutą ar antį“, - teigia „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Gaminant viščiuką su apelsinais jums prireiks 1 viščiuko, tinka taip pat ir šaldytas, dviejų apelsinų, 1/2 puodelio apelsinų marmelado, 2 valgomųjų šaukštų sojų padažo, 3 vnt. smulkinto česnako, pusės puodelio vištienos sultinio, 1 valgomojo šaukšto kukurūzų krakmolo bei rudojo cukraus.

Išvalytą viščiuką prikimškite 3 apelsinų ketvirčiais. Suriškite tarpusavyje viščiuko sparnelius ir kojeles. Sumaišykite kartu marmeladą ir sojų padažą. 4 valgomuosius šaukštus šio mišinio įtrinkite į viščiuką. Skrudinkite viščiuką orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje, apie 50 min. (3–4 kartus pašlakstydami vandeniu, kad neapdegtų).

Per valymą pašalintą viščiuko mėsą užvirkite puode kartu su česnaku ir sultiniu, tada sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos pusė skysčio. Dubenėlyje sumaišykite išspaustas likusių apelsinų ketvirčių sultis su krakmolu. Sudėkite į sultinio mišinį. Taip pat sudėkite marmelado-sojų mišinį ir dukrų. Kaitinkite, kol padažas sutirštės. Ištrauktą viščiuką supjaustykite ir patiekite su padažu.

Komentuoti