Žuvų taukai: naudinga moterims, ypač nėščiosioms

2011-09-04, 12:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Medicininėje literatūroje ir spaudos puslapiuose dažnai minima žuvies taukų, ypač juose esančių polinesočiųjų rūgščių, profilaktinė ir gydomoji nauda. Žuvų taukų ypač rekomenduojama vartoti vėlyvą rudenį ir žiemą tuomet, jei retai valgote žuvies. Kam dar naudingi žuvų taukai, pasakoja šeimos klinikos „Corpus Sanum“ bendrosios praktikos gydytoja Edita PUOLIENĖ.

„Žuvų taukai, turintys daug vitaminų (B1, B2, A, D, folio, pantoteno rūgšties) bei mikroelementų (kalcio, fosforo, kalio, jodo, fluoro, vario, cinko ir kt.), naudingi ne tik kūdikiams ir vaikams, bet ir suaugusiems žmonėms, ypač moterims, pagyvenusiems, nusilpusiems po įvairių ligų, sergantiesiems lėtinėmis ligomis ir kitiems“, – sako gydytoja.

 

Širdies ligų profilaktikai

 

Dažnai valgantys žuvies produktų rečiau serga įvairiomis širdies ligomis. Medicininių tyrimų duomenimis, per dieną suvalgantiems ne mažiau kaip 30–35 g žuvies miokardo infarkto rizika yra mažesnė nei jos nevalgantiems.

Sergantiesiems ateroskleroze labai naudinga vartoti žuvų taukų, nes juose esančios polinesočiosios rūgštys mažina blogojo cholesterolio kiekį, gerina kraujotaką, mažina trombų susidarymo galimybę, todėl mažėja ir reali rizika susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis – insultu, miokardo infarktu, išemine širdies liga ir kt.

 

Naudinga moterims, ypač nėščiosioms

 

Žuvų taukai dėl juose esančių vitaminų D ir A, taip pat polinesočiųjų rūgščių, nėštumo ir žindymo metu stiprina moters imuninę sistemą, apsaugo kūdikį nuo rachito. Yra pastebėta, kad mamų, kurios nėštumo metu vartojo žuvų taukų, vaikai geriau vystosi protiškai, geresnė ir jų fizinė branda.

Žuvų taukus reikėtų vartoti pirmąjį nėštumo semestrą, ypač tamsiuoju metų laiku. Jų gerti reikėtų bent du mėnesius.

Žuvų taukai taip pat teigiamai veikia kraujotaką, apsaugo nuo krūties vėžio, lengvina priešmenstruacinio sindromo simptomus, lėtina ląstelių senėjimo procesą, malšina stresą dirbančioms įtemptą darbą.

Duokite hiperaktyviems vaikams

Jaunos mamos turėtų žinoti, kad jau 4–6 mėnesių kūdikiui reikėtų duoti žuvų taukų rachito profilaktikai.

Žuvų taukai reikalingi augančiam organizmui, nes stiprina dantis, saugo juos nuo ėduonies, gerina apetitą, skatina augimą.

Sergantiesiems akių ligomis

Yra nuomonė, kad sergantieji įvairiomis akių ligomis kartą per metus turėtų suvartoti specialų žuvies taukų kursą, o du kartus per metus – vitaminų preparatų kursą.

Žuvies taukai stiprina akių tinklainę, gerina regėjimą. Aišku, kaip ilgai ir kiek vartoti žuvų taukų, reikėtų pasikonsultuoti su akių gydytoju.

 

Naudingi odai

 

Žuvų taukuose esantis vitaminas A skatina odos atsinaujinimą, lėtina senėjimo procesus, mažina tikimybę susirgti infekcinėmis ligomis. Beje, žuvies taukų naudinga naudoti ne tik į vidų, bet ir išoriškai, t.y. jais pasitepti įskilusią ar išsausėjusią odą.

 

Prieš reumatoidinį artritą

 

Nepaisant atšiaurių gyvenimo sąlygų ir drėgno klimato, daug žuvies valgantys vandenynų pakrančių, šiaurės kraštų gyventojai beveik neserga reumatoidiniu artritu. Kodėl? Pasirodo, kad žuvų taukai labai efektyviai ir be nepageidaujamo poveikio mažina reumatoidinio artrito simptomus: rytinį sąnarių sąstingį, kai sunku be skausmo išlipti iš lovos, sąnarių patinimą ir kt.

 

Stiprina nervų sistemą

 

Norvegijoje atlikti klinikiniai tyrimai įrodė teigiamą žuvų taukuose esančių omega-3 riebalų rūgščių poveikį centrinei nervų sistemai ir galvos smegenų veiklai. Jie efektyviai padeda gydyti nervinius sutrikimus, tokius kaip apatija, trumpalaikė ar ilgalaikė depresija, polinkis į savižudybę.

 

Reikalingi osteoporozei gydyti

 

Žuvų taukai ypač reikalingi pagyvenusiems žmonėms, nes juose esantis vitaminas D stabdo kaulų retėjimą bei gerina kalcio pasisavinimą. Be to, reikia nepamiršti, kad jie taip pat gerina atmintį, skatina žarnyno veiklą, atitolina senatvinę sklerozę.

 

Kaip juos vartoti

Žuvų taukus galima vartoti kapsulėmis ar skystu pavidalu, pavyzdžiui, užlašinant ant juodos duonos.

Rekomenduojama žuvų taukų paros dozė yra 4–5 ml (1 arbatinis šaukštelis) aliejinės formos ar 5–8 kapsulės. Tačiau geriausia dėl vartojimo pasikonsultuoti su šeimos gydytoju individualiai, nes dozė gali būti skirtinga, atsižvelgiant į sveikatos būklę bei lėtines ligas.

www.sveikaszmogus.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24