Vilniuje – naujausios moterų vaidmens stiprinimo idėjos iš viso pasaulio

2011-06-30, 12:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Baigiant dvejus metus trukusį Lietuvos pirmininkavimą Demokratijų bendrijoms Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva, bendradarbiaujant su Suomijos Prezidente Tarja Halonen, Moterų pasaulio lyderių taryba ir Europos lygių galimybių institutu, Prezidentūroje surengta aukšto lygio konferencija „Moterys - demokratijos stiprintojos: gerosios praktikos pavydžiai".
„Pirmininkaudama Demokratijų bendrijoms Lietuva ypatingą dėmesį skyrė moters vaidmens stiprinimui. Šiandien Lietuva tapo naujausių pasaulio idėjų, padėsiančių užtikrinti moters ir žmogaus teisių plačiąja prasme apsaugą visame pasaulyje, kalve", - atidarydama konferenciją pabrėžė Prezidentė.


Vilniuje susirinkusių pasaulinio garso moterų patirtis ir laimėjimai, pasak Prezidentės, bus įkvepiantis pavyzdys visoms pasaulio moterims, o ši konferencija - unikali galimybė pasidalyti sėkmės istorijomis, išsakyti problemas ir pasiūlymus, kaip veiksmingai siekti lygių saviraiškos ir karjeros galimybių, moterų ekonominės laisvės ir visuomenės, kurioje nėra smurto ir baimės.
Visuomenės gyvenime dalyvauja vis daugiau moterų, tačiau noras tapti lyderėmis joms kainuoja dvigubai daugiau pastangų nei vyrams. Moterims vis dar tenka kovoti už elementarias savo teises, nes prieš nusistovėjusias nuostatas dažnai bejėgiai net įstatymai. Vienas iš būdų tai pakeisti - rodyti asmeninį pavyzdį", - teigia Prezidentė.
Moterys, pasak Prezidentės, visame pasaulyje - tiek besivystančiose šalyse, tiek stipriose demokratinėse bendruomenėse - susiduria su panašiomis problemomis.
Viena opiausių problemų Prezidentė įvardijo moterų diskriminaciją darbo rinkoje. Pasak šalies Prezidentės, Lietuvoje verslo įmonių vadovės moterys sudaro 17 procentų, o uždirba 20 procentų mažiau nei tą patį darbą dirbantys vyrai. Prezidentės teigimu, tai ne tik diskriminacija, bet ir ekonomiką stabdantis veiksnys. Tyrimai rodo, kad panaikinus atlyginimų diskriminaciją BVP galėtų išaugti 30 procentų.
Skaudžiausiu ir dažniausiu moters teisių pažeidimu Prezidentė įvardijo moterų patiriamą fizinį ir psichologinį smurtą. Prezidentės nuomone, ten, kur tvyro prievartos ir baimės atmosfera, paminamas žmogaus orumas - demokratija neįmanoma.
Lietuvoje neseniai pradėjusį veikti Apsaugos nuo smurto privačioje erdvėje įstatymą šalies vadovė pavadino didžiuliu žingsniu kuriant visuomenę be baimės.
Šalies vadovė paragino pasaulio lyderes ir visas aktyvias moteris prisiimti daugiau atsakomybės už moterų teises ir galimybes sustiprinančius projektus ir skleisti gerosios patirties pavyzdžius visam pasauliui.
Pirmąkart Lietuvoje rengiamoje moterų aukšto lygio konferencijoje dalyvaus Suomijos Prezidentė Tarja Halonen, Kosovo Prezidentė Atifete Jahjaga, Mongolijos Prezidentas Elbegdroj Tsakhia, Albanijos Parlamento Pirmininkė Jozefina Coba Topalli, Latvijos Parlamento Pirmininkė Solvita Abuoltinė, Slovakijos Premjerė Iveta Radičova, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, ES, Jungtinių Tautų ir ESBO atstovai, užsienio šalių parlamentų ir vyriausybių narės, žmogaus ir moterų teisių aktyvistai, nevyriausybinių organizacijų atstovai.
Prezidentės spaudos tarnyba

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24