Karaimų virtuvės perlas - kibinai

2013-06-02, 06:57
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Retas, kuris, atvykęs į Trakus, po ilgų pasivaikščiojimų nenutūps kokioje nors šio miestelio kavinaitėje ar restorane ir nesuvalgys kibino. Šis patiekalas – bene geriausiai žinomas iš visų karaimų virtuvės ruošiamų valgių. Tačiau, koks įdaras tradiciškiausias? O kokį gėrimą pasirinkti jį valgant?

Tradicinis įdaras – su aviena

 

„Nors ruošiame kibinus ir su jautiena, vištiena, tačiau patys tradiciškiausi yra su pjaustytos, kapotos avienos įdaru. Pastarieji, beje, ir yra mėgiamiausi mūsų lankytojų. Dienomis, kada negalima valgyti mėsos, karaimų virtuvėje įprasta ruošti kibinus su daržovėmis arba varške ir špinatais“, - pasakojo Trakuose įsikūrusio restorano „Kybynlar“ direktorius Jurijus Špakovskis.  

Tradicinio gėrimo, tinkamiausio valgant kibinus, karaimų virtuvėje nėra. Galima gurkšnoti tiek karštą natūralų sultinį, arbatą ar duonos girą, tiek karaimų trauktinę. Tai, kad prie kibinų tinkamiausias yra kmynų gėrimas, restorano „Kybynlar“ vadovas vadina pasakomis, sukurtomis dar Tarybų Lietuvos laikais, jo nuomone, dėl gėrimų pasiūlos stokos. 

 

Receptas – nesudėtingas

 

Kibinas – tai karštas pyragėlis su įvairiais įdarais. Rodos, nieko sudėtingo, tačiau kiekviena šeimininkė, bandžiusi jį iškepti namuose, greičiausiai dėl sudėtingumo dar galėtų pasiginčyti. Nepaisant gamybos proceso – receptūra išties paprasta.

„Tešlai paruošti naudojami tokie ingredientai, kaip miltai, mielės, druska, pienas bei vanduo, įdarui – pjaustyta mėsa, žiupsnelis druskos, malti juodieji pipirai, smulkiai pjaustyti švieži kopūstai bei svogūnai. Kibinas formuojamas iš išminkytos bei iškočiotos tešlos paplotėlių, į kurių vidų dedamas paruoštas pasirinktasis įdaras. Viską tvarkingai sulipdžius gaunamas pusmėnulio formos ruošinys, pagal kurio vieną kraštą išformuojama „kasytė“. Kibinai maždaug pusvalandį kepami 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Tačiau reikia būti itin budriems prieš pradedant juos valgyti: įdaras paprastai būna labai karštas, todėl galima nusideginti lūpas ar liežuvį“, - nedidelėmis kibinų ruošimo bei valgymo subtilybėmis dalinosi J.Špakovskis.

Beje, norintys  išmokti paruošti šį tradicinį karaimų patiekalą, yra laukiami restorane „Kybynlar“. Mat čia yra rengiamos kibinų gaminimo pamokos, po kurių – kepiniai degustuojami. 

www.restoranai.lt

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24