Muzikos kūrėjai įkūrė dar vieną asociaciją

2012-02-23, 07:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Muzikos kūrėjai palieka jų teises lig šiol gynusią asociaciją LATGA-A ir kuria alternatyvią agentūrą NATA.

Muzikantai sako, kad atsiskirti juos privertė slėgę per dideli mokesčiai ir įtarimai, kad nuo jų galėjo būti nuslėpta dalis honorarų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“. 

Dainos autorinės teisės pagal dabartinius įstatymus visą gyvenimą ir 70 metų po mirties priklauso atlikėjui. Todėl jei per šį laikotarpį daina bus naudojama reklamose, filmuose ar kitur, jos autorius ar jo įgalioti asmenys turės gauti atlygį.

Kad kūrėjai už jų kūrinių naudojimą gautų finansinę naudą, turi rūpintis LATGA-A, Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra.

Tačiau apie šimtas muzikos kūrėjų nusprendė atsiskirti ir kurti naują instituciją – agentūrą NATA.

Jau kurį laiką dalis autorių įtarė, kad LATGA-A veikla gali būti neskaidri, kantrybės taurę perpildė įtarimai, kad kūrėjus iš LATGA-A gali pasiekti esą ne visi jiems priklausantys honorarai.

„Pernai metais buvo dideli bandymai pakeisti, išgauti skaidrumą, išsiaiškinti dar kažkokius klausimus, bet to nepavyko padaryti. Šitas žingsnis yra sekantis ir logiškas – mes imam savo reikalus į savo rankas“, – teigė dainininkas Andrius Mamontovas.

LATGA-A, besirūpinanti 5 tūkst. kūrėjų teisėmis, muzikos ir tekstų autorių kaltinimus atmeta.

„Buvusio direktoriaus veiklą tyrė, buvo atliekamas didelis tyrimas, mačiau tą bylą, ji tokio storio, bet prokuratūra nerado jokios nusikaltimo sudėties, nebuvo pavogta ir išdalinta“, – tvirtina LATGA-A direktorius Jonas Liniauskas.

LATGA-A direktorius abejoja, ar muzikantai iš naujos asociacijos turės naudos. Esą kuo daugiau kūrėjus ginančių organizacijų, tuo mažiau aiškumo, kam, kada ir kokius honorarus reikia mokėti.

Tuo metu atsiskyrę muzikantai sako, kad lengviau atsikvėpti jie galės vien jau dėl to, kad juos slėgs   mažesni mokesčiai. Administravimui jie ketina rinkti 9 proc. mažiau nei reikalaudavo LATGA-A.

„Mes neabejojame, kad tokiai organizacijai išgyventi reikia nedidelio kiekio lėšų, todėl autoriai bus mažiau apkraunami   įvairiais mokesčiai. Šiuo atveju pradėsime nuo 15 proc. ir tai bus irgi istorinis įvykis Lietuvoje“, – kalbėjo muzikos grupių vadybininkė Žaneta Daubarytė.

Kol kas asociacijai priklausyti panoro apie 100 muzikantų. Per pusmetį joje tikimasi sulaukti daugumos Lietuvos muzikos kūrėjų.

Kristina Garalevičiūtė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24