Žymūs kultūros žmonės Knygų mugėje skaitys Maironį

2012-02-21, 06:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, minėdamas poeto Jono Mačiulio-Maironio ( 1862–1932) 150-ąją gimimo sukaktį ir pradėdamas jubiliejinius Maironio metus, pirmąją tarptautinės Vilniaus knygos mugės dieną, vasario 23 d. (ketvirtadienį) 14 val., kviečia į viešus Maironio skaitymus.

Juose Maironio poeziją skaitys žymūs Lietuvos kultūros žmonės: Lietuvos Respublikos kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius Mindaugas Kvietkauskas, aktoriai Kristina Kazlauskaitė, Juozas Budraitis, Aldona Vilutytė, poetas Alvydas Šlepikas, kunigas Julius Sasnauskas OFM, Maironio kūrybos tyrinėtoja Brigita Speičytė, kultūros žurnalistė Jolanta Kryževičienė ir kiti.

Skaitymų metu ne tik bus skaitoma Maironio poezija, bet ir dainuojamos pagal jo eiles sukurtos dainos, rašoma pranešime spaudai.

Idėja surengti renginį „Skaitome Maironį kartu!“ kilo norint gyvai ir garsiai prisiminti bei priminti visuomenei, kad šiemet sukanka 150-osios poeto gimimo metinės.

Renginio tikslas – atrasti gyvą ir asmenišką santykį su šio žymaus lietuvių poeto, padariusio milžinišką įtaką ne tik lietuviškai poetinei tradicijai, bet ir lietuvių tautos savivokai, kūryba. Sykiu šiuo renginiu siekiama atgaivinti viešo skaitymo tradiciją.  

Skaitymus organizuojančio Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius Mindaugas Kvietkauskas teigia: „Maironio poezija – tai tapatybės žinia, kurią jis tikėjosi perduoti po šimtmečių ateisiančioms kartoms. Šiandien skaitydami Maironį, vėl galime apsispręsti būti savimi – taip, kaip jis pats apsisprendė carizmo ir spaudos draudimo metais.“

Maironį skaitysianti aktorė Aldona Vilutytė mano, kad „Maironio poezijos skaitymas XXI amžiuje yra savotiškas iššūkis, nes norisi pabandyti išvengti seniai įdiegtų poeto kūrybos skaitymo klišių, ir surasti asmenišką bei nuoširdų santykį su jo poezija. Dabar skaityti Maironį nėra lengva, bet įdomu.“

2012-uosius paskelbus iškiliausio XIX a. pab. – XX a. pradžios lietuvių poeto, lietuvių poezijos patriarcho Maironio jubiliejiniais metais, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas surengs ir daugiau poeto atminimui ir kūrybinio palikimo aktualizavimui skirtų kultūrinių bei mokslinių renginių: kaip ir kasmet, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, gegužės 7 -ąją bus surengti tradiciniai „Klasikos skaitymai“, skirti Maironiui.

Vėlyvą rudenį, poeto gimimo mėnesį lapkritį, vyks tarptautinė mokslinė konferencija „Maironis ir jo epocha“; taip pat bus perleisti papildyti Maironio laiškai ir atsiminimai, pasaulį išvys ir Brigitos Speičytės parengta mokslinė studija „Anapus ribos – Maironis ir istorinės Lietuvos literatūra“.

Tad Maironio skaitymai Vilniaus knygų mugėje – tai gražus įvadas į visus metus vyksiantį poeto Maironio kūrybos prisiminimą ir populiarinimą.

www.lrt.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24