Ragina stiprinti paveldo apsaugą

2012-02-15, 05:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo NSGK ragina Vyriausybę ir ugniagesius parengti sąrašą pastatų, kuriuose būtų privaloma įrengti signalizaciją, kuri signalą perduotų tiesiai ugniagesiams.

Priešgaisrinės apsaugos departamento direktorius aiškina, kad paveldausaugos objektai iki šiol taip nebuvo saugomi taupant pinigus, praneša LTV „Šiandien“.

Svarstymai, ką daryti, kad tokia nelaimė, kaip Kelmės rajone, Tytuvėnuose, nuniokojusi vieną iš vertingiausių Lietuvos barokinių ansamblių, nepasikartotų, persikėlė ir į Seimą. Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pasikvietė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovus.

Šalia bažnyčios ir vienuolyno ansamblio gyvenantis klebonas yra sakęs, kad pabudo, kai ugnis jau buvo įsismarkavusi, nuo jos keliamo garso, o ne pastate įrengtos priešgaisrinės signalizacijos, kuri apie gaisrą turėtų įspėti daug anksčiau.

„Tytuvėnų gaisre mes padarėm viską, kas buvo įmanoma padaryti“, – sako Virginijus Ramanauskas, Kelmės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas.

Parlamentarai ragina Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą kartu su Vyriausybe parengti sąrašą vertingiausių pastatų ir kitų paveldosaugos objektų, kuriuose privaloma būtų įrengti signalizaciją, pavojaus signalą perduodančią tiesiai ugniagesiams į jų centrą, o ne vietinė, kokia buvo Tytuvėnuose.

„Reikėtų tiesiog tokių objektų sąrašo, kurių signalizacija eitų ne į apsaugos pultelį, kuris ar yra kaime, ar nėra, bet eitų į išorę – statutinę priešgaisrinę apsaugą, kuri gautų signalą tiesiogiai“, – teigia NSGK vadovas Arvydas Anušauskas.

Ugniagesių vadovai teigia, kad iki gaisro Tytuvėnuose tuo niekas nepasirūpino dėl pinigų trūkumo.

„Restauruojant tokius objektus visi pinigai skiriami patiems objektams, o apsaugai – mažiau“, – sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Remigijus Baniulis.

Priešgaisrinės apsaugos departamento direktorius pripažįsta, kad brangesnė signalizacija, kuri užsidegus pastatui signalą siųstų tiesiai statutiniams ugniagesiams ar policininkams, būtų veiksmingesnė, ir žada kartu su Vyriausybe atsižvelgti į parlamentarų reikalavimą.

Pasak paveldosaugininkų, šiuo metu netinkamai įrengtos priešgaisrinės apsaugos sistemos ir Bernardinų komplekse Vilniuje, Pažaislio vienuolyne Kaune ir Paberžėje.

Kristina Jackūnaitė, Jevgenijus Bardauskas
LTV „Šiandien“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24